Srbija i Balkan

Vlada Srpske: Šmitovi akti da se ne objavljuju u "Službenom glasniku"

Postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona po kome odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita ne mogu da proizvode pravne posledice
Vlada Srpske: Šmitovi akti da se ne objavljuju u "Službenom glasniku"© Milos Tesic/ATAImages

Vlada Srpske mogla bi da izmeni zakon tako da se akti takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita ubuduće ne objavljuju u njenom "Službenom glasniku".

Odlučeno je, naime, da postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske.

Po tom predlogu, propisi i drugi akti nelegalnog visokog predstavnika u BiH ne bi se objavljivali u ovom glasilu.

"Predloženom izmenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH", navodi se u saopštenju.

Predlagač izmena, navodi da se Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom zato što nije imenovan u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik "treba da bude imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Zbog toga se, dakle, kaže da "odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posledice".

Zakon zato, kaže Vlada Republike Srpske, treba doneti po hitnoj proceduri.

image