Vlada Srpske: Šmitovi akti da se ne objavljuju u "Službenom glasniku"

Postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona po kome odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita ne mogu da proizvode pravne posledice

Vlada Srpske mogla bi da izmeni zakon tako da se akti takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita ubuduće ne objavljuju u njenom "Službenom glasniku".

Odlučeno je, naime, da postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske.

Po tom predlogu, propisi i drugi akti nelegalnog visokog predstavnika u BiH ne bi se objavljivali u ovom glasilu.

"Predloženom izmenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH", navodi se u saopštenju.

Predlagač izmena, navodi da se Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom zato što nije imenovan u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik "treba da bude imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Zbog toga se, dakle, kaže da "odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posledice".

Zakon zato, kaže Vlada Republike Srpske, treba doneti po hitnoj proceduri.