Srbija i Balkan

Petković: Dok uhapšene Srbe mučki prebijaju, pritvoreni kosovski policajci dobijaju kolače i voće

Za razliku od tretmana kosovske policije prema Srbima koji su u svakome ubili boga, naša policija je prilikom hapšenja do zuba naoružanih prištinskih policajaca koji su ušli duboko na teritoriju Srbije postupila u skladu sa propisima i zakonima, poručio je Petković
Petković: Dok uhapšene Srbe mučki prebijaju, pritvoreni kosovski policajci dobijaju kolače i voće© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je oficir za vezu Dejan Pavićević posetio uhapšene Srbe na KiM i posvedočio da su svi bili maltretirani i prebijani.

Pavićević je posetio Radišu Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića i Milovana Božovića. Kod svih je zajedničko da su maltretirani i tučeni, neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede koje su i dalje vidljive, naročito Obrenović i Lune, rekao je Petković.

Govoreći o Milenkoviću, Petković je rekao da im je Pavićević preneo da ima šavove po glavi, modrice ispod očiju, da se vide tragovi nasilja i previjanja.

I on sam Lune je posvedočio da su ga tukli dok su ga ispitivali i dok je bio vezan za stolicu. Čak su u jednom trenutku lekari zatražili da ode na snimanje glave, što vam pokazuje da je tačno ono što smo mi više puta predočili - da su ga kundakom više puta udarili u glavu, da su ga zato prekrili prilikom odvođenja da se to ne bi videlo, rekao je Petković.

Za razliku od tretmana kosovske policije prema Srbima koji su u svakome ubili boga, naša policija je prilikom hapšenja do zuba naoružanih prištinskih policajaca koji su ušli duboko na teritoriju Srbije postupila u skladu sa propisima i zakonima, što je potvrdio i prištinski oficir za vezu koji ih je posetio.

Oni su u odličnim uslovima u pritvoru. Imaju svako svoju sobu, imaju da jedu, piju, dobijaju koka kolu, voće, kolače, sve što požele, rekao je Petković. To je tretman prema do zuba naoružanim prištinskim policajcima, a ovako se Priština odnosi prema nevino uhapšenim Srbima koji čame u kazamatu samo zato što su Srbi i što su se politički usprotivili nasilju koje Priština i Aljbin Kurti sprovode.

Petković je rekao da je apsolutna laž sve što se čulo od Kurtija i ministarke spoljnih poslova Donike Gervale o kidnapovanju kosovskih policajaca.

Kidnapovanja nije bilo. Oni su na teritoriji centralne Srbije uhvaćeni od strane specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u okolini sela Gnjilice u opštini Raška, gde su došli sa automatskim puškama i dva pištolja, GPS-om, rekao je Petković. Niko nije maltretiran i nije bio tučen. To je danas potvrdio i prištinski oficir za vezu koji je imao priliku da poseti uhapšene kosovske policajce.

On je takođe naglasio da nijedan Albanac nije povređen sve ovo vreme, a da niko ne govori o 52 povređenih Srba 29. maja.

Niko ne spominje šta se dešava sa Dragišom Galjkom koji je ovde na Banjici. Njemu je smrskana karlica i pitanje je dal će taj čovek moći uopšte više da hoda. Sa dva metka od strane ROSU pogođen je s leđa. Do dana danas nemamo nikog ko je kažnjen ozbiljno i pravno, rekao je Petković.

Nijedan Albanac nije povređen a goloruke, nevine Srbe koji vrane svoje pravo na opstanak, hapse, mučki udaraju, prebijaju, maltretiraju i preko njih se svete svim Srbima, dodao je Petković.

Niko, nijedan kosovski policajac nije suspendovan a kamoli procesuiran zbog ranjavanja i pucanja na nevine Srbe koji samo žele da žive u miru i žele slobodu, rekao je Petković.

Petković je takođe optužio Euleks da ništa ne čini da stane u odbranu Srba na KiM ali da im je MUP Srbije svejedno odgovorio na sve tačke upita vezano za hapšenje prištinskih policajaca, ponudio poligrafsko testiranje srpskih policajaca, učestvovanje u istrazi... Takođe je podsetio i da je i KFOR demantovao Kurtija i Gervalu.

Oni se služe propagandom samo kako bi ocrnili Beograd, Srbiju i srpski narod na KiM. Da ih proglase kriminalnim narodom. Čemu sve to? Onaj koji baštini fašističku ideologiju jeste Aljbin Kurti. Onaj koji bije narod je Kurti i njegova policija i njegovi specijalci, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je poručio da će izveštaj našeg oficira za vezu biti dostavljen svim relevantnim međunarodnim organizacijama i predstavnicima koje nisu tražile oslobađanje neosnovano uhapšenih Srba.

Kada govorimo o kidnapovanju, pošto Kurti voli da govori o tome, onaj ko je zaista kidnapovan je Uroš Vukašinović, momak iz Leposavića, radnik Telekoma. Njega su kosovski policajci u civilu uvukli u civilni automobil i odveli u nepoznatom pravcu, gde je od kuće išao na posao. Nije ništa loše uradio. Žele da uhapse sve Srbe na KiM jer je reč o ljudima koji pružaju otpor teroru Aljbina Kurtija.

Uhapšeni Srbi se bukvalno nalaze u kazamatu. Tražimo hitno njihovo oslobađanje, da se povuku ROSU i lažni gradonačelnici. Sve ovo što radi Kurti je apsolutno suprotno dijalogu. Ovakvo ponašanje Kurtija jasno pokazuje da ide u pravcu nove eskalacije, da ne želi da stane, rekao je Petković koji je podsetio da su prištinski policajci tukli i srpsku decu na KiM.

image