Srbija i Balkan

Biković za RT Balkan: Rusija ima mnogo kvalitetnih filmova sa međunarodnim potencijalom (VIDEO)

Reakcije publike u Srbiji na ruski film "Izazov", prvi u svetu koji je sniman u svemiru, bile veoma pozitivne, kaže srpski glumac koji je igrao u ovom filmskom ostvarenju
Biković za RT Balkan: Rusija ima mnogo kvalitetnih filmova sa međunarodnim potencijalom (VIDEO)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Jedinstven je osećaj da gledate film za koji znate da nije samo naučno-fantastičan po svom sadržaju, već i da je snimljen na naučno-fantastičan način, kaže glumac Miloš Biković govoreći o filmu Klima Šipenka "Izazov" koji je sniman u svemiru, a u kojem je srpski glumac igrao.

On je za RT Balkan rekao da su reakcije publike u Srbiji na ovaj ruski film, prvi u svetu koji je sniman u svemiru, bile veoma pozitivne i da ljudi nisu očekivali to što će da vide. Odgovarajući na pitanje može li se očekivati da se više ruskih filmova emituje u Srbiji u skorije vreme, Biković je naveo da moraju malo više ruske kompanije da se zainteresuju za srpsko tržište i da malo aktivnije promovišu film.

"Recimo, 'Sluga' je bio najgledaniji u srpskim bioskopima 2020. godine. To je moguće uraditi sa kvalitetnim filmovima, kada se proizvede film koji može da ima međunarodni potencijal, a takvih filmova u Rusiji ima. Ima ih dovoljno da mogu da konstantno prisustvuju na drugim tržištima, pa samim tim i na srpskom", kaže Biković.

On je naveo da je filmsko tržište u Rusiji veliko i da se razvija, kao i da zbog toga privlači kvalitetne kadrove i daje im mogućnosti.

"Na velikom tržištu kvalitet vam određuje uspeh. Na malom tržištu ne možete da se razvijate zato što nije direktna veza između kvaliteta i rezultata. Na nekim malim tržištima koja su zatvorena dovoljno je da budete dovoljno dobri da biste dobijali mogućnost da stvarate, a mnogi na malim tržištima nemaju mogućnost da stvaraju zato što nisu upali u neki voz neke ekipe koja radi, koja se uspostavila i koja ide iz projekta u projekat", rekao je Biković.

Glumac je govorio i o sve većem angažmanu svojih srpskih kolega u Rusiji, rekavši da je to logičan proces i da misli da je odlično što je to tako.

"Mogu samo da pomenem Ivana Bosiljčića i Milenu Radulović koji su napravili vrlo zapažene uloge i koji imaju vrlo svetle perspektive za dalje. Najveća barijera je jezik koji nije toliko strašan i nije ga nemoguće savladati. Najteže je izvršiti to fino poliranje da dođete do toga da nemate akcenat, ali ako se jezik uči i ako se čovek malo potrudi mislim da je to moguće", naglasio je Biković.

On je podsetio da je bilo i ruskih glumaca u srpskom projektu "Južni vetar" i naveo da bi možda trebalo  da bude više ruskih projekata na srpskom tržištu.

image