Ambasadori Francuske i Nemačke: Kurti će ostati sam ako ne posluša savete prijatelja

Potreban nam je državnik, a ne neko ko sve vreme priča o ratu, kaže ambasador Jorn Rode

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero u zajedničkom intervjuu za RTK potvrdili su da postoji zahlađenje odnosa između vlade takozvanog Kosova i Evropske unije.

Oni su preneli da su premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju rekli da će, ako ne sluša savete svojih prijatelja, sam ići putem koji je odabrao.

Ambasador Rode je naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, što on nije uradio.

"Nije dobro ići sam. Od 1999. godine smo uz Kosovo, a Nemačka je, takođe, dala podsticaj Prištini u Savetu Evrope. Kako Kosovo da ide napred ako imamo zahlađenje odnosa, koji moraju da se ponovo usklade", dodao je Rode.

Prema njegovim rečima, jasno je da dolazi do zahlađenja odnosa sa vladom Kosova.

"Mi postavljamo zahteve, a oni ih ne čuju, stoga nam je potreban državnik, a ne onaj koji sve vreme priča o ratu", naglasio je Rode.

Ambasador Francuske Gero kaže da Kosovo treba da bude "praktičnije i konstruktivnije".

"Verujem da bi Vlada Kosova mogla više da nas sasluša i da bude manje usamljena. Bili smo najbolji prijatelji i verujem da ćemo i dalje biti", napomenuo je Gero.