Oklopna vozila oko Severne Mitrovice: Noć protekla mirno, već 48 sati nije uhapšen ni jedan Srbin

Oklopna vozila kosovskih specijalaca kao i patrole i noćas na kratko pojavljivali u naseljima oko Severne Mitrovice

Već 48 sati, od ponedeljka ujutru do jutros u sedam na severu Kosova i Metohije nije uhapšen ni jedan Srbin pa je i to vest sa ovog područja. Noć je na severu protekla mirno, ali su se oklopna vozila kosovskih specijalaca kao i patrole i noćas na kratko pojavljivali u naseljima oko Severne Mitrovice.

Kontrola je bilo i na punktu na Bistričkom mostu na putu od Mitrovice prema Leposaviću koji je uspostavljen sredinom decembra prošle godine i gde vozači moraju proći cik – cak putanjom između betonskih prepreka. Na ovom punktu od decembra desile su se i dve pucnjave u kojima su kosovski specijalci ranili dvojicu Srba.

Na Jarinju, Brnjaku, Merdaru, stanje je jutros nepromenjeno u odnosu na prethodne dane. Sedmi dan zaredom na prelazima stoje kolone šlepera i kamiona sa srpskim tablicama i srpskom robom kojima vlasti tzv. Kosova ne dozvoljavaju prolaz.

Sa druge strane, već treći dan, od ponedeljka popodne preko Jarinja, Brnjaka ne idu ni kamioni sa RKS tablicama i sa robom sa Kosova jer su blokade u blizini administrativnih prelaza, na strani ka centralnoj Srbiji postavili nezadovoljni vozači kamiona sa srpskim tablicama.

Oni kažu da je to vid protesta zbog blokade za njihove kamione zbog čega trpe ogromne štete, i da neće popustiti i ukloniti se sa puteva sve dok njihovi kamioni ne budu mogli na Kosovo i Metohiju. Vozači kažu da im se roba na kamionima kvari, da prolaze rokovi isporuke, a da na parkinzima od Kraljeva do Raške i Rudnice, do Jarinja, stoji najmanje 700 kamiona koji su odlukama Prištine blokirani već sedmi dan.

I dalje nema pisane odluke od strane tzv. kosovskih vlasti o zatvaranju prelaza za srpske kamione, a Aljbin Kurti, tzv. kosovski premijer juče je rekao da mere na prelazima nisu trgovinske već su donete zbog hapšenja trojice kosovskih specijalaca.

Srbinu iz Leposavića Urošu Vukašinoviću koji je uhapšen u ponedeljak rano ujutru dok je išao na posao, određen je, kao i ostalim Srbima uhapšenim prethodnih dana, pritvor do 30 dana i on se tereti za napad na novinare u Leposaviću.

Ispred zgrada skupština opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan koje su kosovski specijalci zauzeli 26. maja i dalje, 24 dan po redu, traju protesti Srba, zaposlenih u ovim zgradama koji ne mogu na posao i koji traže povlačenje specijalaca.