Srbija i Balkan

Kurti najavio da sutra putuje u Brisel, Eskobar: Ne očekujem sastanak ove nedelje

Noć na severu protekla mirno, ali su se oklopna vozila "kosovskih" specijalaca, kao i patrole i noćas na kratko pojavljivala u naseljima oko Severne Mitrovice
Kurti najavio da sutra putuje u Brisel, Eskobar: Ne očekujem sastanak ove nedelje© РТ Балкан

Policija takozvanog Kosova uhapsila je Dragišu Milenkovića iz okoline Gračanice pod optužbom za ratne zločine, potvrdila je za RTS porodica uhapšenog. Njemu je određen pritvor od 48 dana. Urošu Vukašinoviću, koji je prekjuče uhapšen u Leposaviću, sud u Južnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je advokat Nebojša Vlajić.

Noć je na severu protekla mirno, ali su se oklopna vozila kosovskih specijalaca, kao i patrole na kratko pojavljivali u naseljima oko Severne Mitrovice. Građani su se tokom dana okupljali ispred opština na severu i tražili oslobađanje Srba i povlačenje specijalaca.

Kontrola je bilo i na punktu na Bistričkom mostu na putu od Mitrovice prema Leposaviću koji je uspostavljen sredinom decembra prošle godine i gde vozači moraju proći cik – cak putanjom između betonskih prepreka. Na ovom punktu od decembra desile su se i dve pucnjave u kojima su kosovski specijalci ranili dvojicu Srba.

Kako javlja dopisnik RT, nešto pre 18 sati vozači šlepera koji su već sedam dana blokirani obavešteni su da je usmena odluka tzv. vlasti Kosova promenjena i da od 18 sati preko administrativnog prelaza Jarinje mogu da pređu i kamioni sa srpskim tablicama koji voze stranu robu.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena, napeta i nestabilna.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u razgovoru za albansku redakciju "Glasa Amerike" da se nada da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti sastati u Briselu, ali da ne očekuje da će to biti ove nedelje.

Lideri država članica Evropske unije će na predstojećem Samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa.

  • 21. jun 2023 • 21:45

    21:45

    Eskobar o stvarima koje su tražili od Vučića: Pristao je na oba zahteva

    Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u razgovoru za albansku redakciju "Glasa Amerike" da se nada da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti sastati u Briselu, ali da ne očekuje da će to biti ove nedelje.

    "I dalje je prerano odlučiti da li će sastanak biti održan ove nedelje, ne očekujem da hoće, ali i dalje treba da se nadamo sastanku na visokom nivou što je pre moguće", rekao je Eskobar, prenosi N1.

    Govoreći o Kurtijevoj izjavi da je spreman da predloži nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da su dve strane veoma udaljene, Eskobar je istakao da je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak predložio 16 različitih evropskih modela koji bi mogli da funkcionišu.

    Upitan o promeni politike Vašingtona i većem pritisku prema "Kosovu", Eskobar je rekao da su to dezinformacije i da je sve što je rađeno u prethodnih 90 dana išlo u prilog Kosovu.

    On je naveo da su SAD podržale tzv. Kosovo u Savetu Evrope, da su priznale rezultate izbora, iako je odziv bio samo tri odsto, da su priznale i gradonačelnike četiri opštine na severu, a samo su tražili da ne pokušavaju na silu da uđu u zgrade opština, već da rade sa neke druge lokacije. Eskobar je odbacio i tvrdnje da SAD nisu previše pritiskale Vučića.

    "To nije tačno. Tražili smo da jednostrano i bezuslovno ukloni trupe sa granice i da podstakne Srbe da se vrate bez postavljanja uslova i on je pristao na oba. I nije jasno šta još treba da uradimo, osim da postignemo napredak u dijalogu", rekao je Eskobar.

  • 21:42

    Dragiši Milenkoviću iz Kišnice određeno policijsko zadržavanje do 48 sati

    Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice, koga je danas uhapsila kosovska policija, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, rekao je za Tanjug njegov advokat Dejan Vasić.

    "Tokom saslušanja sve je urađeno korektno i profesionalno, osim što mu je bilo uskraćeno pravo da ima branioca tokom pretresa. Mislim da se u ovom predmetu radi o grešci, kada je identitet mog klijenta u pitanju i da je delo koje mu se stavlja na teret počinio neko drugi sa istim imenom koje on ima. Očekujem da će sutra ovaj nesporazum biti otklonjen i da će on biti oslobođen", rekao je Vasić za Tanjug.

    Dragišu Milenkovića su pripadnici specijalnih jedinica takozvane kosovske policije uhapsili danas oko podnova, a kako su rekli njegovoj porodici, terete ga za navodni ratni zločin.

    Tokom Milenkovićevog hapšenja i premetačine porodične kuće u Kišnici njegovoj supruzi je pozlilo, a meštani Gračanice su organizovali protest tokom kojeg su nakratko blokirali magistralni put Priština-Gnjilane.

    Za sutra u podne je najavljeno ponovno okupljanje Srba u Gračanici i u Ranilugu, u Kosovskom Pomoravlju.

  • 20:58

    Lideri EU će sa junskog samita zatražiti hitnu deeskalaciju na "Kosovu"

    Lideri država članica Evropske unije će na predstojećem Samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa.

    Lideri će raspravljati o tenzijama na relaciji Srbija – Kosovo i očekuje se da u okviru diskusije usvoje i zaključke.

    Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE imao uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

    "Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik Žozep Borelj i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada EU na kraju Samita, 29. i 30 juna.

    Pre ovog Samita, odnosno 26. juna, u Luksemburgu će biti održan i sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, na kojem će se, takođe, raspravljati o tenzijama na Kosovu.

    Evropska unija je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe tako da deeskaliraju situaciju i da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

  • 20:34

    Prvi kamion sa srpskim tablicama prešao Brnjak

    Prvi kamion, novopazarskih tablica, prešao je prelaz Brnjak danas kasno posle podne, nakon odluke Prištine da dozvoli ulazak kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze isključivo robu iz inostranstva.

    Reč je o kamionu firme “Internorma” iz Novog Pazara, koje se bavi veleprodajom gradjevinskog materijala - cementa, blokova i crepova svih vrsta, prenosi "Kosovo onlajn".

    Inače, Priština je promenila odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim tablicama na Kosovo.

    Prištinska strana dozvoljava sada ulazak na Kosovo kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze robu iz inostranstva, ali ne i robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

    Još uvek se ne dozvoljava ulazak kamionima sa srpskim tablicama bez robe.

    Prethodno, na Kosovo nisu mogli kamioni sa srpskim tablicama, bez obzira na poreklo proizvoda koje su prevozili, što je mera koju je Priština uvela nakon što je srpska policija uhapsila trojicu pripadnika tzv. Kosovske policije.

  • 19:17

    Kurti: Sutra idem u Brisel

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je da će posle posete Rimu, učestvovati na sastanku na koji je pozvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i da će na njemu insistirati na hitnom oslobađanju trojice uhapšenih pripadnika tzv. Kosovske policije, kao i deedkalaciji i normalizaciji odnosa.

    "Odredio sam svoju maršutu i sutra iz Rima idem u Brisel, potvrđujući svoje učešće na sastanku na visokom nivou za dijalog koji je sazvao visoki predstavnik Borelj. Insistiraću na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajca koje Srbija drži kao taoce, deeskalaciji i normalizaciji odnosa", napisao je Kurti na Tviteru.

  • 18:52

    Ambasadorka Grčke u Beogradu: Naš stav o nepriznavanju "Kosova" ostaje nepromenjen

    Ambasadorka Grčke u Beogradu, Maria Levanti izjavila je da stav njene zemlje "po pitanju priznanja Kosova ostaje nepromenjen, kao i da Grčka snažno podržava Srbiju po pitanju evrointegracija", prenosi "Kosovo onlajn".

    Ona je u intervjuu za portal balkantravel.rs govorila i o novim projektima koje se tiču energetske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana.

    Na konstataciju da je Grčka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali se prošle godine u medijima spekulisalo o promeni tog statusa, ambasadorka Levanti je odgovorila da stav Grčke o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen.

    "Naš stav o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen. To je potvrđeno i na najvišem nivou tokom nedavne posete predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu Srbiji", navela je grčka ambasadorka.

    Govoreći o evropskim integracijama Srbije Levanti je izrazila snažnu podršku Beogradu na tom putu.

    "Grčka smatra da je Srbija faktor strateške važnosti za stabilnost i sigurnost u širem regionu. U tom svetlu, Grčka je uvek bila čvrsti i glasni podržavalac integracije Srbije u EU, čvrsto verujući da je to prirodno mesto Srbije. Osim toga, Grčka je spremna da pruži bilo kakvu tehničku i praktičnu pomoć naporima Srbije u pristupanju EU, ako je to potrebno", rekla je ambasadorka.

    Levanti je podsetila da se saradnja između dve zemlje značajno povećala u prethodnih nekoliko godina.

  • 18:21

    Peković poručio Svečlji: Možete da lažirate ali činjenice govore drugačije

    Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslava Kosova Dželjalja Svečlje da je Srbija kidnapovala kosovske policajce, naveo da je reč o teškoj laži, prenosi "Kosovo onlajn".

    Svečlja je na Tviteru objavi video, i naveo da su srpske snage, po direktnom naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otele pripadnike Kosovske policije, duboko na teritoriji Kosova.

    "Tačno jedan kilometar od granice. Srbija mora odmah da zaustavi dezinformacije i oslobodi naše policijske oficire", napisao je Svečlja.

    Petković je poručio Svečlji da može da ispravlja i lažira, ali činjenice govore protiv.

    "U ataru sela Gnjilica kod Raške uhapšena su tri Kurtijeva pripadnika specijalne jedinice kosovske policije, sa čime je Euleks upoznat i kome smo dostavili tačne geografske koordinate mesta privođenja", napisao je Petković.

  • 18:17

    Kurti popušta: Preko Jarinja mogu kamioni sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu

    Nešto pre 18 sati vozači šlepera koji su već 7 dana blokirani obavešteni su da je usmena odluka tzv. vlasti Kosova promenjena i da od 18 sati preko administrativnog prelaza Jarinje mogu da prelaze i kamioni sa srpskim registarskim tablicama, ali koji voze stranu robu, javlja naš dopisnik.

    Do večeras preko Jarinja nisu mogli kamioni iz centralne Srbije da uđu ni sa stranom ni sa domaćom robom.

    Odluka je došla samo par sati pošto su vozači šlepera koji 7 dana stoje na Jarinju zapretili radikalizacijom protesta.

    Ostaje da se vidi kada će biti dozvoljen prolaz kamionima sa srpskim registarskim tablicama koji prevoze domaću robu.

  • 18:01

    Srpska lista: Namera Kurtija da lažima i lošom glumom obmane Srbe na KiM unapred osuđena na neuspeh

    Namera Aljbina Kurtija da lažima i lošom glumom obmane Srbe na Kosovu i Metohiji, unapred je osuđena na neuspeh, jer Srbi na svojoj koži dobro osećaju kako Kurti zamišlja život za sve njih na ovim prostorima, poručila je danas Srpska lista.

    "Srpskom narodu je, da podsetimo, Aljbin Kurti obećao da će polovina biti u zatvoru, a polovina proterana, kao deo 'hrvatskog scenarija', koji je javno ponudio i sprovodi na Kosovu i Metohiji. Uskraćivanje osnovnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava, prebijanje i upucavanje i kidnapovanje Srba, to su reči koje opisuju živote za srpski narod pod režimom koji predvodi Aljbin Kurti, koji je očigledno nesposoban da učini išta dobro za Albance, pa im je umesto boljeg života ponudio proterivanje Srba i zatiranje svega što je srpsko", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

    Dodaju da Kurti očigledno misli da je srpski narod zaboravio da mu je njegov režim zabranio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju u sred pandemije i pretio hapšenjima lekara.

    "Da njegov režim otima srpsku zemlju ne poštujući ni sopstvene zakone, da je izgradio nelegalne parapolicijske baze na srpskoj zemlji i ignorisao prava srpskih domaćina i prijave koje su podnosili naši gradonačelnici, da je doveo na prag srpskih kuća do zuba naoružane specijalce koji su od početka godine na jugu i severu teško ranili šestoro Srba, među kojima je bilo i dece, da je sproveo nelegalne i nelegitimne izbore a onda nasilno upao u opštinske objekte, da je od zgrada opština napravio nekakve baze, da onemogućava rad stotinama radnika tih opština, da skoro svaki dan kidnapuje časne Srbe bez ikakvih dokaza", navode u Srpskoj listi.

  • 17:45

    Vozači: Ako Priština ne ukine zabranu prolaza za kamione, protest ćemo radikalizovati

    Vozači šlepera koji već treći dan ne dozvoljavaju prolaz kamionima sa RKS tablicama iz pravca KiM ka centralnoj Srbiji tokom popodneva na 15 minuta su u znak upozorenja potpuno blokirali saobraćaj na Jarinju.

    Vozači šlepera kažu da ako tzv. vlasti u Prištini ubrzo ne ukinu zabranu prolaza za kamione sa srpskim tablicama na KiM da će radikalizivati svoj protest, javlja dopisnik RT.

    Vozači kamiona nisu rekli šta bi ta radikalizacija mogla da znači.

    Vozači šlepera takođe kažu da je na parkinzima od Kraljeva preko Raške do Jarinja više od 700 kamiona i šlepera sa SRB tablicama i robom iz centralbe Srbije koji ne mogu da prođu na KiM.

    Dodaju da je na kamionima mnogo kvarljive robe, robe kojoj ističe rok, te da zbog blokade trpe ogromnu materijalnu štetu.

image