Kurti najavio da sutra putuje u Brisel, Eskobar: Ne očekujem sastanak ove nedelje

Noć na severu protekla mirno, ali su se oklopna vozila "kosovskih" specijalaca, kao i patrole i noćas na kratko pojavljivala u naseljima oko Severne Mitrovice

Policija takozvanog Kosova uhapsila je Dragišu Milenkovića iz okoline Gračanice pod optužbom za ratne zločine, potvrdila je za RTS porodica uhapšenog. Njemu je određen pritvor od 48 dana. Urošu Vukašinoviću, koji je prekjuče uhapšen u Leposaviću, sud u Južnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je advokat Nebojša Vlajić.

Noć je na severu protekla mirno, ali su se oklopna vozila kosovskih specijalaca, kao i patrole na kratko pojavljivali u naseljima oko Severne Mitrovice. Građani su se tokom dana okupljali ispred opština na severu i tražili oslobađanje Srba i povlačenje specijalaca.

Kontrola je bilo i na punktu na Bistričkom mostu na putu od Mitrovice prema Leposaviću koji je uspostavljen sredinom decembra prošle godine i gde vozači moraju proći cik – cak putanjom između betonskih prepreka. Na ovom punktu od decembra desile su se i dve pucnjave u kojima su kosovski specijalci ranili dvojicu Srba.

Kako javlja dopisnik RT, nešto pre 18 sati vozači šlepera koji su već sedam dana blokirani obavešteni su da je usmena odluka tzv. vlasti Kosova promenjena i da od 18 sati preko administrativnog prelaza Jarinje mogu da pređu i kamioni sa srpskim tablicama koji voze stranu robu.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena, napeta i nestabilna.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u razgovoru za albansku redakciju "Glasa Amerike" da se nada da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti sastati u Briselu, ali da ne očekuje da će to biti ove nedelje.

Lideri država članica Evropske unije će na predstojećem Samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa.

21. jun 2023 • 21:45

Eskobar o stvarima koje su tražili od Vučića: Pristao je na oba zahteva

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u razgovoru za albansku redakciju "Glasa Amerike" da se nada da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti sastati u Briselu, ali da ne očekuje da će to biti ove nedelje.

"I dalje je prerano odlučiti da li će sastanak biti održan ove nedelje, ne očekujem da hoće, ali i dalje treba da se nadamo sastanku na visokom nivou što je pre moguće", rekao je Eskobar, prenosi N1.

Govoreći o Kurtijevoj izjavi da je spreman da predloži nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da su dve strane veoma udaljene, Eskobar je istakao da je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak predložio 16 različitih evropskih modela koji bi mogli da funkcionišu.

Upitan o promeni politike Vašingtona i većem pritisku prema "Kosovu", Eskobar je rekao da su to dezinformacije i da je sve što je rađeno u prethodnih 90 dana išlo u prilog Kosovu.

On je naveo da su SAD podržale tzv. Kosovo u Savetu Evrope, da su priznale rezultate izbora, iako je odziv bio samo tri odsto, da su priznale i gradonačelnike četiri opštine na severu, a samo su tražili da ne pokušavaju na silu da uđu u zgrade opština, već da rade sa neke druge lokacije. Eskobar je odbacio i tvrdnje da SAD nisu previše pritiskale Vučića.

"To nije tačno. Tražili smo da jednostrano i bezuslovno ukloni trupe sa granice i da podstakne Srbe da se vrate bez postavljanja uslova i on je pristao na oba. I nije jasno šta još treba da uradimo, osim da postignemo napredak u dijalogu", rekao je Eskobar.

Dragiši Milenkoviću iz Kišnice određeno policijsko zadržavanje do 48 sati

Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice, koga je danas uhapsila kosovska policija, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, rekao je za Tanjug njegov advokat Dejan Vasić.

"Tokom saslušanja sve je urađeno korektno i profesionalno, osim što mu je bilo uskraćeno pravo da ima branioca tokom pretresa. Mislim da se u ovom predmetu radi o grešci, kada je identitet mog klijenta u pitanju i da je delo koje mu se stavlja na teret počinio neko drugi sa istim imenom koje on ima. Očekujem da će sutra ovaj nesporazum biti otklonjen i da će on biti oslobođen", rekao je Vasić za Tanjug.

Dragišu Milenkovića su pripadnici specijalnih jedinica takozvane kosovske policije uhapsili danas oko podnova, a kako su rekli njegovoj porodici, terete ga za navodni ratni zločin.

Tokom Milenkovićevog hapšenja i premetačine porodične kuće u Kišnici njegovoj supruzi je pozlilo, a meštani Gračanice su organizovali protest tokom kojeg su nakratko blokirali magistralni put Priština-Gnjilane.

Za sutra u podne je najavljeno ponovno okupljanje Srba u Gračanici i u Ranilugu, u Kosovskom Pomoravlju.

Lideri EU će sa junskog samita zatražiti hitnu deeskalaciju na "Kosovu"

Lideri država članica Evropske unije će na predstojećem Samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Lideri će raspravljati o tenzijama na relaciji Srbija – Kosovo i očekuje se da u okviru diskusije usvoje i zaključke.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE imao uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

"Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik Žozep Borelj i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada EU na kraju Samita, 29. i 30 juna.

Pre ovog Samita, odnosno 26. juna, u Luksemburgu će biti održan i sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, na kojem će se, takođe, raspravljati o tenzijama na Kosovu.

Evropska unija je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe tako da deeskaliraju situaciju i da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

Prvi kamion sa srpskim tablicama prešao Brnjak

Prvi kamion, novopazarskih tablica, prešao je prelaz Brnjak danas kasno posle podne, nakon odluke Prištine da dozvoli ulazak kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze isključivo robu iz inostranstva.

Reč je o kamionu firme “Internorma” iz Novog Pazara, koje se bavi veleprodajom gradjevinskog materijala - cementa, blokova i crepova svih vrsta, prenosi "Kosovo onlajn".

Inače, Priština je promenila odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim tablicama na Kosovo.

Prištinska strana dozvoljava sada ulazak na Kosovo kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze robu iz inostranstva, ali ne i robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Još uvek se ne dozvoljava ulazak kamionima sa srpskim tablicama bez robe.

Prethodno, na Kosovo nisu mogli kamioni sa srpskim tablicama, bez obzira na poreklo proizvoda koje su prevozili, što je mera koju je Priština uvela nakon što je srpska policija uhapsila trojicu pripadnika tzv. Kosovske policije.

Kurti: Sutra idem u Brisel

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je da će posle posete Rimu, učestvovati na sastanku na koji je pozvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i da će na njemu insistirati na hitnom oslobađanju trojice uhapšenih pripadnika tzv. Kosovske policije, kao i deedkalaciji i normalizaciji odnosa.

"Odredio sam svoju maršutu i sutra iz Rima idem u Brisel, potvrđujući svoje učešće na sastanku na visokom nivou za dijalog koji je sazvao visoki predstavnik Borelj. Insistiraću na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajca koje Srbija drži kao taoce, deeskalaciji i normalizaciji odnosa", napisao je Kurti na Tviteru.

Ambasadorka Grčke u Beogradu: Naš stav o nepriznavanju "Kosova" ostaje nepromenjen

Ambasadorka Grčke u Beogradu, Maria Levanti izjavila je da stav njene zemlje "po pitanju priznanja Kosova ostaje nepromenjen, kao i da Grčka snažno podržava Srbiju po pitanju evrointegracija", prenosi "Kosovo onlajn".

Ona je u intervjuu za portal balkantravel.rs govorila i o novim projektima koje se tiču energetske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana.

Na konstataciju da je Grčka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali se prošle godine u medijima spekulisalo o promeni tog statusa, ambasadorka Levanti je odgovorila da stav Grčke o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen.

"Naš stav o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen. To je potvrđeno i na najvišem nivou tokom nedavne posete predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu Srbiji", navela je grčka ambasadorka.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije Levanti je izrazila snažnu podršku Beogradu na tom putu.

"Grčka smatra da je Srbija faktor strateške važnosti za stabilnost i sigurnost u širem regionu. U tom svetlu, Grčka je uvek bila čvrsti i glasni podržavalac integracije Srbije u EU, čvrsto verujući da je to prirodno mesto Srbije. Osim toga, Grčka je spremna da pruži bilo kakvu tehničku i praktičnu pomoć naporima Srbije u pristupanju EU, ako je to potrebno", rekla je ambasadorka.

Levanti je podsetila da se saradnja između dve zemlje značajno povećala u prethodnih nekoliko godina.

Peković poručio Svečlji: Možete da lažirate ali činjenice govore drugačije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslava Kosova Dželjalja Svečlje da je Srbija kidnapovala kosovske policajce, naveo da je reč o teškoj laži, prenosi "Kosovo onlajn".

Svečlja je na Tviteru objavi video, i naveo da su srpske snage, po direktnom naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otele pripadnike Kosovske policije, duboko na teritoriji Kosova.

"Tačno jedan kilometar od granice. Srbija mora odmah da zaustavi dezinformacije i oslobodi naše policijske oficire", napisao je Svečlja.

Petković je poručio Svečlji da može da ispravlja i lažira, ali činjenice govore protiv.

"U ataru sela Gnjilica kod Raške uhapšena su tri Kurtijeva pripadnika specijalne jedinice kosovske policije, sa čime je Euleks upoznat i kome smo dostavili tačne geografske koordinate mesta privođenja", napisao je Petković.

Kurti popušta: Preko Jarinja mogu kamioni sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu

Nešto pre 18 sati vozači šlepera koji su već 7 dana blokirani obavešteni su da je usmena odluka tzv. vlasti Kosova promenjena i da od 18 sati preko administrativnog prelaza Jarinje mogu da prelaze i kamioni sa srpskim registarskim tablicama, ali koji voze stranu robu, javlja naš dopisnik.

Do večeras preko Jarinja nisu mogli kamioni iz centralne Srbije da uđu ni sa stranom ni sa domaćom robom.

Odluka je došla samo par sati pošto su vozači šlepera koji 7 dana stoje na Jarinju zapretili radikalizacijom protesta.

Ostaje da se vidi kada će biti dozvoljen prolaz kamionima sa srpskim registarskim tablicama koji prevoze domaću robu.

Srpska lista: Namera Kurtija da lažima i lošom glumom obmane Srbe na KiM unapred osuđena na neuspeh

Namera Aljbina Kurtija da lažima i lošom glumom obmane Srbe na Kosovu i Metohiji, unapred je osuđena na neuspeh, jer Srbi na svojoj koži dobro osećaju kako Kurti zamišlja život za sve njih na ovim prostorima, poručila je danas Srpska lista.

"Srpskom narodu je, da podsetimo, Aljbin Kurti obećao da će polovina biti u zatvoru, a polovina proterana, kao deo 'hrvatskog scenarija', koji je javno ponudio i sprovodi na Kosovu i Metohiji. Uskraćivanje osnovnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava, prebijanje i upucavanje i kidnapovanje Srba, to su reči koje opisuju živote za srpski narod pod režimom koji predvodi Aljbin Kurti, koji je očigledno nesposoban da učini išta dobro za Albance, pa im je umesto boljeg života ponudio proterivanje Srba i zatiranje svega što je srpsko", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da Kurti očigledno misli da je srpski narod zaboravio da mu je njegov režim zabranio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju u sred pandemije i pretio hapšenjima lekara.

"Da njegov režim otima srpsku zemlju ne poštujući ni sopstvene zakone, da je izgradio nelegalne parapolicijske baze na srpskoj zemlji i ignorisao prava srpskih domaćina i prijave koje su podnosili naši gradonačelnici, da je doveo na prag srpskih kuća do zuba naoružane specijalce koji su od početka godine na jugu i severu teško ranili šestoro Srba, među kojima je bilo i dece, da je sproveo nelegalne i nelegitimne izbore a onda nasilno upao u opštinske objekte, da je od zgrada opština napravio nekakve baze, da onemogućava rad stotinama radnika tih opština, da skoro svaki dan kidnapuje časne Srbe bez ikakvih dokaza", navode u Srpskoj listi.

Vozači: Ako Priština ne ukine zabranu prolaza za kamione, protest ćemo radikalizovati

Vozači šlepera koji već treći dan ne dozvoljavaju prolaz kamionima sa RKS tablicama iz pravca KiM ka centralnoj Srbiji tokom popodneva na 15 minuta su u znak upozorenja potpuno blokirali saobraćaj na Jarinju.

Vozači šlepera kažu da ako tzv. vlasti u Prištini ubrzo ne ukinu zabranu prolaza za kamione sa srpskim tablicama na KiM da će radikalizivati svoj protest, javlja dopisnik RT.

Vozači kamiona nisu rekli šta bi ta radikalizacija mogla da znači.

Vozači šlepera takođe kažu da je na parkinzima od Kraljeva preko Raške do Jarinja više od 700 kamiona i šlepera sa SRB tablicama i robom iz centralbe Srbije koji ne mogu da prođu na KiM.

Dodaju da je na kamionima mnogo kvarljive robe, robe kojoj ističe rok, te da zbog blokade trpe ogromnu materijalnu štetu.

Protest u Gračanici završen, nastavlja se sutra

U Gračanici završen je protest održan zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, a građani najavljuju da će se okupiti i sutra, javlja novinar Tanjuga.

Iz policijske stanice u Gračanici nemaju informacije o detaljima hapšenja.

Milenković je uhapšen jutros u Kišnici, a njegova supruga je zbog šoka hospitalizovana.

Milenkovićeva svastika uputila se u Prištinu kako bi saznala detalje hapšenja.

Građani su se samoinicijativno okupili u Gračanici i blokirali put nakratko, a posle određenog vremena su se razišli.

Miloš Božidarević povređen u Gračanici tokom protesta

Tokom današnjeg protesta organizovanog zbog hapšenja Srba, povređen je Miloš Božidarević (32) koji živi u Gračanici, saznaju "Novosti".

On je zadobio povrede kada je Albanac automobilom uleteo među demonstrante.

Prema saznanjima "Novosti", Božidarević ima povrede leve noge, kolena i stopala i nalazi se u Kliničko-bolničkom centru Gračanica, gde je u toku opservacija.

Petković: Najnovija Kurtijeva poruka vrhunac licemerja i cinizma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je jedina poruka koju Srbi na Kosovu i Metohiji odmah očekuju od Prištine jeste oslobađanje na pravdi Boga otetih i mučenih sunarodnika iz "Kurtijevih kazamata", saopštila je Kancelarija.

Petković je to saopštio povodom video poruke koju je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio Srbima na KiM i poručio im da su potrebni novi izbori u četiri opstine na severu KiM uz "otvorenu i slobodnu" predizbornu kampanju, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, dok  nasilnik i siledžija Kurti jednom rukom maše maslinovom grančicom, u drugoj iza leđa "drži pendrek ili pušku", i svakome Srbinu na Kosovu i Metohiji je jasno da je njegova najnovija video poruka vrhunac licemerja i cinizma, i da je zapravo, ne poruka mira, već još jedna uvreda i pretnja. 

Opširnije pročitajte OVDE.

Kurti se obratio se na srpskom: Potrebni su novi prevremeni izbori

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u svom video obraćanju na srpskom jeziku rekao da je sada u Leposaviću gradonačelnik Ljuljzim Hetemi dok se ne izabere novi, te da su za to potrebni novi prevremeni izbori, kao i otvorena slobodna predizborna kampanja u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

"Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora, a za to je potrebna vladavina prava, odnosno jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca", rekao je Kurti.

Žiofre: Ukoliko ne dođe do deeskalacije, biće ozbiljnih posledica

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da je EU veoma zabrinuta zbog situacije na severu KiM i da je stav svih članica evropske zajednice da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije na terenu, biti ozbiljnih posledica.

"EU je predložila plan za deeskaaciju situacije koji podrazumeva brojne korake. Suspenzija operacija specijalne policije u opštinama (na severu KiM), gradonačelnici moraju da rade van zgrada tih opština, demonstracije moraju da prestanu, a novi izbori na kojima će svi učestvovati moraju da budu organizovani kako bi građani mogli da izaberu svoje predstavnike", rekao je Žiofre odgovarajući na pitanje medija na početku "Evropske nedelje mogućnosti" koju organizuje Delegacija EU u Srbiji, prenosi Tanjug.

Dodao je da su evropski zvaničnici u svojim izjavama bili jasni i da da ukoliko ne dođe do deeskalacije biće ozbiljnih posledica, ali nije precizirao šta pod tim podrazumeva.

Povređen čovek u Gračanici

Veliki broj Srba se okupio u Gračanici revoltiran zbog hapšenja sugrađanina Dragiše Milenkovića.

Tokom mirnog protesta u okupljenu masu je nasilno uletelo vozilo "kosa" sa albanskim registracijama Gnjilana i povredilo čoveka koji je odvezen u bolnicu, javljaju "Novosti".

Srpska lista: Milenković otet od porodice bez ikakvih dokaza

Srpska lista saopštila je da je danas u Gračanici, bez ikakvih dokaza uhapšen Dragiša Milenković, "otet od svoje porodice, supruge i dece, i odveden u nepoznatom pravcu bez ikakvih predočenih dokaza o njegovoj krivici".

"Kao po ustaljenom receptu, Kurtijev režim nastavlja sa lovom na Srbe pred očima međunarodne zajednice koja anemično ćuti i daje prostor Kurtiju da progoni Srbe, dok Euleks glumi statistički zavod koji u svoje izveštaje dodaje jedno po jedno ime časnog Srbina", saopštila je Srpska lista.

"Ma koliko nastojali da politikom svršenog čina dovedu srpski narod u nemoguću situaciju za opstanak na ovim prostorima, i naviknu nas na ove otmice, nećemo prestati da se borimo za svoja prava i tražimo slobodu za našu neosnovano uhapšenu braću, čija je jedina krivica srpska nacionalnost", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Šubarić: Nastavlja se teror Prištine

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić izjavila je, povodom hapšenja Dragiše Milenkovića, da se nastavlja svakodnevni teror nad srpskim narodom od strane režima u Prištini.

Šubarić je na Fejsbuku dodala da zastrašivanja, hapšenja, maltretiranja ne prestaju i iz dana u dan dobijaju sve veći obim.

"Svedoci smo da se pred očima međunarodne zajednice trenutno odvija talas nasilja prema srpskom narodu uporediv sa pogromom od 17. marta 2004. godine i najgorim danima 1999. godine. Uznemireni, ali ne i uplašeni, odlučni da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima poručujemo međunarodnoj zajednici da istorija neće zaboraviti njihovo 'glasno ćutanje' pred ovim terorom i nepravdom", poručila je Šubarić.

Blokada u Gračanici

Više stotina Srba iz Gračanice blokiralo je oko 14 sati put Gnjilane-Priština u Gračanici, a dogodilo se i manje koškanje između okupljenih i policije.

Srbi su se okupili kako bi pružili podršku Dragiši Milenkoviću koga je danas uhapsila policija takozvanog Kosova.

Stano: Još uvek nije poznat datum sastanka u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da EU još uvek nije dobila odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na poziv na sastanak u Briselu ove nedelje.

"Dovoljno smo rekli o našim očekivanjima, mogućim posledicama i koracima. Najvažnije je da održimo sastanak u Briselu", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Stano dodaje da još uvek ne može da potvrdi datum ili vreme sastanka, ali da "do kraja nedelje još ima vremena".

"Čekamo i nadamo se da ćemo moći da odredimo datum i vreme sastanka i da onda razgovaramo o modalitetima. Nemamo vremena za gubljenje, sada je vreme za akcije a ne za reči i nagađanja", rekao je Stano.

Diplomatski izvori "Radija Slobodna Evropa" na albanskom kažu da bi sastanak mogao da bude održan 22. ili 23. juna, a pominju i mogućnost da Kurti i Vučić neće imati direktan sastanak, već samo bilateralne sastanke sa visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Kancelarija za KiM: Milenković uhapšen u sklopu Kurtijevog plana odmazde nad Srbima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je hapšenje još jednog Srbina na prostoru KiM, ovoga puta u Gračanici, brutalna demonstracija sile i nepravde od strane antisrpskog režima Aljbina Kurtija u Prištini koji svoj teror i tenzije sa severa sada želi da proširi i južno od Ibra.

"Dragiša Milenković iz Kišnice, nadomak Gračanice, uhapšen je u sklopu Kurtijevog plana odmazde nad Srbima, kojima iz dana u dan zagorčava život ne bi li ih naterao da napuste svoja vekovna ognjišta", navode iz Kancelarije za KiM.

Ističu da je Milenković uzoran otac, suprug i sin, a odveden je iz porodičnog doma naočigled supruge kojoj je zbog toga pozlilo.

"Ima troje dece i kako svedoče njegove komšije nikada zemlju na kojoj živi nije prodao. Kancelarija za KiM odmah će uhapšenom Srbinu obezbediti advokata i svaki drugi vid podrške kako bi dokazao svoju nevinost i kako bi antisrpski potezi Kurtija bili razobličeni", dodaje se u saopštenju.

Ristuča: Složena situacija

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji trenutno veoma složena, napeta i nestabilna.

Ovih dana je, kako je naveo za italijansku agenciju AGI , naizgled mirna, ali i dalje veoma nestabilna. Poručio je da je potrebno da obe strane odmah smire tenzije, kako bi se pronašlo rešenje samo uz politiku i diplomatiju.

Uhapšen Dragiša Milenković iz okoline Gračanice

Policija takozvanog Kosova uhapsila je Dragišu Milenkovića iz okoline Gračanice pod optužbom za ratne zločine, potvrdila je za RTS porodica uhapšenog.

Kažu da su policajci bili brutalni prilikom hapšenja.

Dačić: Zahvalnost Alžiru jer ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa alžirskim ministrom spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmedom Atafom, i izrazio zahvalnost Alžiru kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Alžir je poštovalac principa zaštite granica odnosno teritorijalnog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni. Isto tako, od velikog značaja je to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana", izjavio je ministar Dačić.

Kaže da će Srbija imati u vidu interese Alžira kada je reč o regionalnim pitanjima i problemima koje se tiču alžirskih interesa u tom delu sveta.

"Mi smo spremni da razmenjujemo mišljenja, da jedni druge informišemo o situaciji u našem regionu i regionu u kojem se nalazi Alžir. Mi smo svi zajedno usmereni ka Ujedinjenim nacijama i u skladu sa tim, mislimo da UN treba da imaju ključnu i glavnu ulogu kada je reč i o pitanju Kosova i Metohije i o pitanju zapadne Sahare i drugih regionalnih pitanja", rekao je Dačić.

Marković: Uslov svih uslova je da se povuče ROSU i da se ispune svi sporazumi

Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković izjavio je danas da je uslov svih uslova u rešavanju kosovskog pitanja povlačenje specijalne kosovske jedinice ROSU i ispunjenje svih sporazuma.

"To pitanje se rešava 100 godina i sad mi zbog nekog Lajčakovog interesa treba da ga zbrzamo za nekoliko meseci. Meni to deluje kao prevarantski predlog. Šta mi dobijemo brzim rešenjem, to kada bi nas prvog januara čekalo članstvo u Evropskoj uniji, pa da razmislimo, ali zapravo Srbiji ne odgovara nikakvo prebijanje preko kolena", rekao je Marković za Tanjug.

Kaže da ni Zajednica srpskih opština neće biti formirana do 2024. godine i smatra da sve ono što izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, prećutno nudi jeste da Srbija pristane na sve ultimatume Prištine, što, ističe on, nije nikakvo rešenje.

Napominje da je prvi uslov za rešavanje kosovskog pitanja povlačenje specijalne kosovske jedinice ROSU, jer, kako navodi, politika "sečenja salame" da se parče po parče ukidaju Srbima sva prava je vrlo opasna, a drugi koji, smatra on, dugoročnijim, jeste ispunjenje svih sporazuma.

Zečević: Jedino sprovođenjem Briselskog sporazuma može da se reši kosovsko pitanje

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da bi bilo realno da se kosovsko pitanje reši do kraja godine jedino ako bi se sproveo Briselski sporazum i sve što je dogovoreno 2013. godine.

Ako bi se održali izbori i ako bi se formirala Zajednica srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno 2013. godine, a specijalne snage kosovske policije napustile srpske opštine, u tom slučaju bi moglo da se govori o jednom velikom napretku u rešavanju kosovske krize do kraja ove godine, rekao je Zečević za Tanjug.

"Da li Lajčak misli zaista na to što je Evropska unija tvrdila do pre nekoliko dana, pa sad više ne znamo da li stoji iza tog plana deeskalacije ili ne, videćemo u narednom periodu jer tu ima raznoraznih obrta iz nedelje u nedelju, obrta u stavu EU i u stavu SAD prema ovom problemu", navodi Zečević.

Objašnjava da Zapad nije urazumio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija iz razloga što smatraju da je kosovska nezavisnost njihov projekat i da treba istrajati u ideji da Kosovo bude međunarodno afirmisana država, a da svi koji remete taj projekat, a to su Srbi na KiM, treba da budu stavljeni pod kontrolu.

Napominje da je sam projekat nezavisnosti Kosova problematičan jer ne samo što otima deo teritorije Srbije, nego zato što i Kosovo nema perspektivu kao nezavisna država, jer, kako kaže, čak i kada bi bilo odvojeno od Srbije ono bi se kad tad ujedinilo sa Albanijom.

Nuland pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na KiM

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland pozvala je na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije i na početak sprovođenja obaveza dogovorenih u Ohridu.

"Srećna sam što mogu da poželim dobrodošlicu mom starom prijatelju, specijalnom izaslaniku EU, Miroslavu Lajčaku. Tražimo od Kosova i Srbije da odmah deeskaliraju tenzije i počnu da primenjuju ohridske obaveze. Nastavljamo da podržavamo plan EU u tri tačke, kao najbolji način za rešavanje krize", napisala je Nuland na Tviteru nakon sastanka sa Lajčakom.

Jarinje: I dalje traje blokada teretnog saobraćaja

Stanje na administrativnom prelazu Jarinje je nepromenjeno, nakon što su vozači kamiona sa srpskim tablicama blokirali put Severna Mitrovica-Raška, kao odgovor na odluku kosovske vlade o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Putnička vozila prolaze preko administrativnog prelaza Jarinje u oba smera bez problema, javlja reporter "Kosovo onlajn".

Teretni saobraćaj i dalje je u blokadi. Ne prolaze kamioni, ali ni autobusi albanskih prevoznika sa registarskim oznakama RKS.

Vozači kamiona sa blokade poručuju da se neće skloniti dok se ne omogući prolaz srpskih kamiona i robe u suprotnom pravcu. Takođe, upozoravaju da mere mogu biti radikalizovane u slučaju da njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Vladika Teodosije: Hapšenja, pretnje i zlostavljanje uhapšenih Srba vode u još veći konflikt

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavno uhapšenih Srba koji se nalaze u pritvornim jedinicama u Gnjilanu i Podujevu.

"Hapšenja i zlostavljanje Srba od strane policije vode u još veći konflikt", upozorio je vladika i pozvao na hitno smirivanje napetosti.

Vladika će sa sveštenstvom nastojati da obavi posete pritvorenim Srbima čim to bude bilo moguće.

Kfor: Sprečili smo sukob Srba i Albanaca

Kfor je danas saopštio da je intervencija koju su njihove snage izvele 29. maja u Zvečanu bila "odlučujuća u razdvajanju Srba i etničkih Albanaca", kada je, kako navode, povređeno 38 pripadnika Kfora.

"Bilo je veoma nasilno, ali mislim da je intervencija Kfora bila odlučujuća jer smo izbegli sukobe i kontakte između dve strane", rekao je kapetan Davide Inglese, komandir čete koji je bio prisutan tokom sukoba, prenosi "Kljankosova".

Haradinaj sa delegacijom iz Austrije o situaciji na severu

Predsednik ABK i bivši premijer takozvanog Kosova Ramuš Haradinaj sastao se sa delegacijom Parlamenta Austrije, sa kojima je razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije i koracima za smirivanje tenzija.

Haradinaj je na Fejsbuku naveo da je sa članovima austrijskog parlamenta podelio zabrinutost u vezi sa novonastalom situacijom.

On je rekao da je neophodno hitno sprovođenje Ohridskog sporazuma i zahvalio Austriji na podršci Kosovu.

"Razgovarali smo i o narednim koracima za deeskalaciju situacije i što skoriju implementaciju Ohridskog sporazuma. Tokom razgovora sam zahvalio Austriji na pomoći u svim fazama za Kosovo, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu", dodao je Haradinaj.

Lajčak sa Fajnerom i Slot u Vašingtonu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se u Vašingtonu sa prvim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom i višom direktorkom za Evropu Amandom Slot, sa kojima je razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Lajčak je na Tviteru naveo da je na sastanku bilo reči o deeskalaciji situacije i napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

"Veoma koristan sastanak sa prvim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom i višom direktorkom za Evropu Amandom Slot o situaciji na severu Kosova, koracima potrebnim za deeskalaciju i napretku u dijalogu koji podržava EU", saopštio je Lajčak.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, tokom boravka u Vašingtonu razgovarao je juče i sa zamenicom američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland o situaciji na severu Kosova i Metohije.