Srbija i Balkan

Mediji objavili pismo Do Kvona: Spajića sam upoznao 2018. godine, viđali smo se u Beogradu

Iako je pismo poslato državnim zvaničnicima Crne Gore u finišu izborne kampanje, ono je tek sad dospelo u javnost
Mediji objavili pismo Do Kvona: Spajića sam upoznao 2018. godine, viđali smo se u Beogradu© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Iako su takozvani "kralj kriptovaluta" Do Kvon i njegov poslovni partner Hon Čang Jon osuđeni na po četiri meseca zatvora u Osnovnom sudu u Podgorici zbog falsifikovanja putnih isprava, njihova uloga u političkim dešavanjima u Crnoj Gori ostaje nejasna.

Ko je pozvao Do Kvona i njegovog prijatelja u tu zemlju, sa kim su se viđali i da li su finansirali izborne kampanje.

Priča je postala aktuelna u poslednjoj sedmici pred nedavno održane parlamentarne izbore, kada je preko advokata Do Kvon poslao pismo. Sadržaj pisma niko nije znao, osim zvaničnika kojima je prosleđeno, pa su svi samo nagađali o sadržaju.

U javnost je dospela informacija da se u pismu spominje lider Pokreta Evropa sad i da je Do Kvon bio u vezi sa Milojkom Spajićem koji je bio nosilac izborne liste.

Nakon izbora, Do Kvon je pred tužiocem negirao da je finansirao kampanju Milojka Spajića, rekao je njegov branilac, advokat Goran Rodić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Do Kvon nije donirao novac za njegovu predsedničku kampanju, niti na bilo koji način učestvovao u finansiranju.

Milatović je kazao za TV E da su svi finansijski podaci istiniti i dostupni javnosti, kao i donatori njegove kampanje i negirao ličnu ili bilo kakvu drugu povezanost sa Do Kvonom.

Spajić je odbacio optužbe da Do Kvon finansira njegov Pokret finansiran i okrivio Abazovića da zloupotrebljava institucije. Istovremeno je potvrdio da poznaje Do Kvona od 2018. godine, a da se poslednji put s njim sreo u novembru prošle godine.

Spajićeva stranka je na izborima osvojila najviše glasova i poslaničkih mesta, zbog čega bi on trebalo da bude imenovan za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Tek nedavno u javnost je dospeo sadržaj pisma.

"Poštovani premijeru, ministre pravde i specijalni tužioče, poznajem Mikija Spajića od 2018. godine – on je u to vreme bio aktivni investitor u industriju kriptovaluta i postali smo prijatelji sa veoma uspešnom investitorskom relacijom. Kako smo rano krenuli u investiranje u novu industriju, oboje smo bili uspešni, a moje je razumevanje da se on povukao iz biznisa kako bi utrošio energiju u bavljenje politikom u svojoj zemlji", navodi se u pismu objavljenom na crnogorskoj TV Prva.

"I kada je došao u Srbiju krajem prošle godine, rekao mi je da je on takođe u Beogradu i pozvao me da posetim njegovu porodicu (bivšu partnerku i dete), a on je takođe dolazio u moj stan kako bi se ispričali. Pričali smo o mnogim stvarima, ali je primarni predmet razgovora bila njegova planirana kandidatura za visoku poziciju u Crnoj Gori. Rekao mi je da je glavni cilj njegove kandidature da unapredi ekonomiju države usvajanjem kripto-friendly politika – kojih sam ja takođe bio fan", navodi se u pismu.

"Onda me pitao da dam svoj doprinos, nakon čega je razgovor pošao u drugom smeru. Imam dokaze o ovim komunikacijama i uplatama od drugih lica. Stojim na raspolaganju za dalji kontakt, ukoliko su Vam potrebna dodatna objašnjenja", zaključuje Do Kvon u pismu.

Važno je napomenuti da je krajem prošle godine Do Kvon već bio na crvenoj Interpolovoj poternici, u trenutku kada se, kako tvrdi u pismu, viđao sa Spajićem.

Do Kvon i Hon Čang Jon optuženi su za falsifikovanje pasoša kojima su nameravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai.

Oni su tada uhapšeni na podgoričkom aerodromu jer su koristili lažne pasoše Kostarike, a prilikom pretresa kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Južne Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara. Prošle godine Do Kvonove kriptovalute Tera i Luna su doživele kolaps. Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i SAD.

image