Srbija i Balkan

Leto počinje danas: Klimatolog o sezoni pred nama, na početku 10 paklenih dana

Đurđević ističe da će ovo leto biti toplije od onih od pre 30 ili 40 godina, ali da neće biti toplije od prošlogodišnjeg
Leto počinje danas: Klimatolog o sezoni pred nama, na početku 10 paklenih danaGetty © Oli Scarff

Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje danas u 16 sati i 57 minuta, a završiće se u petak, 23. septembra, u 8 sati i 50 minuta. 

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. 

Na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža.

Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04.51, a zalazi u 20.27, to znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega osam časova i 24 minuta.

Klimatolog i prof. na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević najavio je da nas narednih desetak dana očekuju znatno više temperature nego što su bile prethodnih dana.

Ističe da će ovo leto biti toplije od onih od pre 30 ili 40 godina, ali da neće biti toplije od prošlogodišnjeg.

"Imaćemo jedan prekid lepog vremena u toku ovog vikenda, biće i malo kiše u nekim krajevima, ali generalno će temperature da budu znatno više nego što su bile prethodnih dana", rekao je Đurđević.

Već sutra i prekosutra, kaže, temperature će biti više od 35 stepeni, a krajem sledećeg nedelje biće čak i toplije.

Dugoročno gledano, navodi Đurđević, za ovo leto i dalje stoje prognoze koje su bile pre mesec dana, a to je da će leto u proseku biti toplije od nekih leta od pre 30 ili 40 godina.

Međutim,  u odnosu na prošlu godinu, ovo leto verovatno neće biti toplije, ukazao je Đurđević.

"Prošle godine smo imali jedno izuzetno toplo leto i to je bilo, čini mi se, treće najtoplije leto u Srbiji, možda je u nekim gradovima bilo i drugo najtoplije. Sada ne očekujemo tako ekstremno toplo leto, a verovatno će biti sa temperaturama iznad proseka", rekao je klimatolog.

Kada su padavine u pitanju, kaže da ih je znatno teže predvideti, posebno u toku letnjih meseci, jer su često lokalnog karaktera.  

"Juli mesec je generalno dosta suvlji od juna, pa i avgust mesec, tako da bi u tom smislu trebalo očekivati relativno prosečno stanje", rekao je Đurđević.

Kaže da je na globalnom nivou prvi put prosečna globalna temperatura prešla granicu od 1,5 stepeni koju naučnici smatraju sigurnom.

"Trebali bismo nekako da obezbedimo da se planeta nikad ne zagreje više od 1,5 stepeni", poručio je Đurđević.

image