Srbija i Balkan

Gašić: Znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, štiti ga Nemačka

Imamo slike sa aerodroma Tirana kada je sleteo, kada je ušao u Prištinu, u stan, rekao je ministar policije
Gašić: Znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, štiti ga Nemačkawww.globallookpress.com © mfa_russia/Twitter.com

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je danas u Skupštini Srbije da se zna ko je ubica Olivera Ivanovića i da je pod nemačkom zaštitom.

Gašić je na današnjoj sednici pokazao obiman izveštaj Radne grupe za taj slučaj, koju su činili Tužilaštvo za organizovani kriminal, Bezbednosno informativna agencija, MUP Srbije i Vojno-bezbednosna agencija.

"Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom taj čovek, da nam daju podatke. Imamo slike sa aerodroma Tirana kada je sleteo, kada je ušao u Prištinu, u stan i naše pitanje je stalno bilo našim partnerima, prijateljima našim, dajte nam snimke satelitskih kamera, ali oni kažu da ne može, bila je magla. Pa u Londonu je magla 350 dana u toku godine, sad je jedan dan u Kosovskoj Mitrovici, pa kažu bila je magla, pa ne mogu da nam daju. Dajte nam snimke, dajte uključite nas u istragu oko svega toga", rekao je Gašić u Skupštini Srbije navodeći da je to rezultat zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a i BIA.

To što su nedostupni našim organima ne znači da neće moći da budu procesuirani, ali je slučaj rešen, dodao je Gašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jula 2019. godine izjavio je da Beograd misli da ima ime ubice Olivera Ivanovića, ali pokušava da dobije materijalne dokaze.

On je tada pitao međunarodnu zajednicu zbog čega istražni organi Srbije ne mogu da dobiju snimke kamera sa aerodroma u Tirani, kao ni podatke o,  "tajnom kretanju lica po imenu Fljorim Ejupi, koji je u Nemačkoj pod prismotrom".

"Šta je on radio na aerodromu u Tirani, zatim se kretao ka Kosovu, pa ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma? Takođe, šta je u Kosovskoj Mitrovici radio Edžmedin Zekaj, koji je promenio ime u Liraj Zekaj? Zbog čega ne možemo da dobijemo podatke o njegovom kretanju?", upitao 2019. godine Vučić.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici. On je pogođen sa pet metaka u grudi i podlegao je povredama u bolnici.

image