Srbija i Balkan

Petković: Kod Srba na KiM ne prolaze Kurtijeve laži, njegov cilj je proterivanje srpskog naroda

Svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji je jasno da je njegova najnovija video poruka vrhunac licemerja i cinizma, ocenio je direktor Kancelarije za KiM
Petković: Kod Srba na KiM ne prolaze Kurtijeve laži, njegov cilj je proterivanje srpskog naroda© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Jedina poruka koju Srbi na Kosovu i Metohiji odmah očekuju od Prištine jeste oslobađanje, na pravdi Boga otetih i mučenih sunarodnika iz "Kurtijevih kazamata", izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je to saopštio povodom video poruke koju je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio Srbima na KiM u kojoj je poručio da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu KiM uz "otvorenu i slobodnu" predizbornu kampanju.

Prema rečima Petkovića, "dok nasilnik i siledžija" Kurti jednom rukom maše maslinovom grančicom, u drugoj iza leđa "drži pendrek ili pušku", i svakome Srbinu na Kosovu i Metohiji je jasno da je njegova najnovija video poruka "vrhunac licemerja i cinizma", i da je zapravo, "ne poruka mira, već još jedna uvreda i pretnja".

"Srbi od Kurtija zatim očekuju i naredbu o povlačenju specijalnih okupatorskih policijskih snaga sa severa pokrajine i momentalno odustajanje od politike pretnji, zastrašivanja i maltretiranja, koja se realizuje kroz izgladnjivanje, neosnovana hapšenja i fizičko nasilje nad Srbima", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da je Kurti u toj poruci trebalo da doda i da je odlučio da povuče svoje "nelegitimne i nametnute funkcionere lokalne vlasti sa severa pokrajine, koje naš narod osnovano prepoznaje kao "prinudne upravnike i gaulajtere".

"A nakon toga svi bi pozdravili i kažnjavanje odgovornih za prebijanja i ranjavanja Srba i poruku da Priština odustaje od tvrdoglavog blokiranja formiranja Zajednice srpskih opština. To je ono što Srbi očekuju od osvedočenog srbomrsca i anarho-fašiste Aljbina Kurtija, a ne TikTok klipove i priče za malu decu, navodi Petković.

On je dodao da bi to bili jedini prihvatljivi dokazi da je Kurti spreman da menja svoj odnos prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a da je sve ostalo samo "igrokaz za međunarodnu zajednicu".

"Svima je jasno da predstava koju Kurti sam režira i u njoj igra glavnu ulogu nije ništa drugo do teatar apsurda", ocenio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM  je istakao da je Kurtijeva poruka uvreda za zdrav razum i pokušaj da krivicu za situaciju na severu Kosova i Metohije prebaci na predsednika Aleksandra Vučića, iako "Kurti, kao zagovornik rata, ima razloga da mrzi i prezire politiku očuvanja mira i stabilnosti u regionu koju personifikuje upravo predsednik Srbije".

"Srbi na Kosovu i Metohiji, kako bi naš narod rekao, nisu pali s duda, i kod njih ne prolaze Kurtijeve laži i neiskrena i uvredljiva podilaženja, jer belodano je svima jasno da je njegov cilj proterivanje srpskog naroda fizičkom silom i razbijanje osećaja lojalnosti prema Srbiji kod malog broja kolebljivaca na severu pokrajine", rekao je on.

Petković je naveo da je "vrhunac beščašća" u Kurtijevoj najnovijoj propagandnoj poruci pominjanje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji.

"Kao da su svi lobotomirani i ne sećaju se da je upravo Kurtijeva ideologija mržnje uništila više od 150 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, i da Manastiru Visoki Dečani Kurti i njegovi ekstremisti odbijaju da vrate otetu zemlju", zaključio je Petković.

image