Srbija i Balkan

Drugi dan završnog testa: Mali maturanti danas polažu matematiku

Na test iz matematike treba poneti grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar
Drugi dan završnog testa: Mali maturanti danas polažu matematiku© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Od devet do 11 jutros, drugog dana trodnevne male mature, budući srednjoškolci polagaće test iz matematike.

Na test iz matematike treba poneti grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Učenici će sutra, u petak, polagati test znanja iz predmeta po izboru koji je ove godine zamenio kombinovani test. Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Učenik po osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova. Najveći broj bodova koji učenik može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate završnog testa imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula 2022. godine.

Roditelji će 3. jula od 8 sati na portalu imati uvid u listu učenika raspoređenih po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je ukupno 75.853 mesta. Ukupan broj onih koji polažu ispit u 2023. godini je 66.970 učenika.

image