Srbija i Balkan

Oko 700 kamiona čeka na administrativnim prelazima: Prolaz samo za one koji prevoze stranu robu

Vozači su najavili radikalizaciju protesta ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o blokadi prelaza za srpske kamione i srpsku robu
Oko 700 kamiona čeka na administrativnim prelazima: Prolaz samo za one koji prevoze stranu robu© TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

Prvi kamioni i šleperi sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu prešli su noćas, posle osam dana zastoja, preko Jarinja i Brnjaka iz centralne Srbije put Kosova i Metohije.

Međutim, šleperi sa srpskim registracionim oznakama i robom proizvedenom u Srbiji i dalje stoje na administrativnim prelazima i na parkinzima od Kraljeva prema Jarinju i Brnjaku bez ikakve naznake kada bi zabrana tzv. kosovskih vlasti uvedena pre devet dana mogla da bude ukinuta. Procena je da na ulaz na Kosovo čeka oko 700 kamiona.

Vozači blokiranih šlepera koji već četvrti dan ne dozvoljavaju da kamioni sa RKS tablicama preko prelaza uđu sa KiM u centralnu Srbiju juče popodne su na 15 minuta blokirali prelaze i za putnički saobraćaj i najavili radikalizaciju protesta ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o blokadi prelaza za srpske kamione i srpsku robu.

Dragiši Milenkoviću, Srbinu iz sela Kišnica kod Gračanice koji je juče uhapšen u svojoj kući i kome se, prema onome što su specijalci koji su obavili hapšenje rekli Dragišinoj supruzi, na teret stavlja sumnja da je počinio navodni ratni zločin, određen je policijski pritvor do 48 sati. Odmah posle hapšenja Srbi iz Gračanice i okolnih srpskih enklava više sati protestovali su u centru Gračanice, blokirali su i put Priština – Gnjilane kroz ovo mesto.

Godišnjica otmice srpskih rudara

Danas se navršava dvadeset pet godine od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac" Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji. Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U ranim jutarnjim satima, na današnji dan pre 25 godine oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih iz Gračanice obeležiće danas prigodnim skupom ovu godišnjicu. U Ranilugu kod Kosovske Kamenice danas će biti održan protesni skup podrške uhapšenim Srbima sa Severa KiM i iz Gračanice.

Srbi iz Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i jutros se okupljaju ispred zgrada SO u ovim gradovima gde već 25 dana protestuju zbog nasilnog zauzimanja sedišta opština od strane kosovskih specijalaca 26. maja ove godine. Srbi zaposleni u zgradama SO svakodnevno podsećaju da im je već četiri nedelje onemogućeno da dođu do svojih radnih mesta i da su u njihovim kancelarijama kosovski specijalci.

image