Najmlađi kockar u Srbiji ima samo sedam godina: Ko kontroliše kladionice u blizini škola?

Zavisnici od kocke prvi tiket uplaćuju u društvu roditelja, kaže psiholog

Iako se Zakonom o igrama na sreću ograničava udaljenost kladionica od škola na 200 metara, da ih ima na "svakom ćošku" pa i u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova, primetili su i u Skupštini Grada.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić prvi je predao spisak kladionica koje verovatno krše taj zakon Ministarstvu finansija.

Iz resornog ministarstva za RTS su izjavili da geodetska organizacija još proverava njegove navode.

"Uprava za igre na sreću je u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću pokrenula postupak oduzimanja odobrenja, zaključno sa 16. 6. 2023. godine. U šest objekata sa primljenog spiska prestalo je priređivanje igara na sreću", navode iz Uprave za igre na sreću.

Stručnjaci za lečenje bolesti zavisnosti saglasni su da kladionice i igre na sreću ne bi smele da budu dostupne mladima.

Prvo jer je dovoljan samo jedan ulazak u te objekte da se razvije zavisnost, pa je svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisan od kocke, a drugo jer im deca sve ranije pristupaju - već sa sedam godina.

"Nekada imamo i da deca imaju to ponašanje u samoj kući što ih dodatno podstakne da i oni sebi daju dozvolu - zašto oni ne bi radili nešto što, recimo, radi njihov tata ili, recimo, prvi tiket bude odigran zajedno sa tatom i onda oni krenu sitno da ulažu po 200, 300 dinara, i onda kada dođe, naravno, do dobitka prvog tu već kreće opsesija - želim opet novac, razmišljanje kako opet da dođe do novca", navela je psiholog Jovana Stojković.

Ona dodaje da su prvi znaci da nešto nije u redu sa detetom koje se kocka povlačenje u sebe, dugovanja, laganje, anksioznost, krađe.

Inače, broj kladionica na teritoriji Srbije smanjio se za 73 u protekle tri godine, ali broj zavisnika od kocke, sa druge strane, nije poznat.