Srbija i Balkan

Gde je najmanji vodostaj reke? Geometrija namučila maturante, objavljeni rezultati (VIDEO)

Učenici su rekli da je od ukupno 20 pitanja, samo tri trebalo raditi postupno, dok je preostalih 17 bilo na zaokruživanje
Gde je najmanji vodostaj reke? Geometrija namučila maturante, objavljeni rezultati (VIDEO)© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Mali maturanti jutros od devet do 11 sati u prostorijama osnovnih škola polagali su test iz matematike, za koji kažu da je bio lakši od jučerašnjeg iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Učenici su rekli da je od ukupno 20 pitanja, samo tri trebalo raditi postupno, dok je preostalih 17 bilo na zaokruživanje.

"Nije bilo teško, bilo je lakše nego juče", konstatovao je za "Kurir" jedan svršeni osnovac.

Druga učenica završnog razreda osnovne škole kaže da nije bilo zastupljeno previše oblasti među zadacima.

"Bilo je baš lako, mnogo lakše nego test iz srpskog. Poslednja tri zadatka su bila da izvedemo postupak, ali ne mogu tačno da se setim kako su glasila. Jedan je bio iz geometrije. Nije bilo mnogo oblasti", rekla je učenica.

Osmaci podvlače da ih geometrija najviše namučila.

"Prvi zadatak je bio da zaokružimo u kom gradu je najmanji vodostaj reke. Imali smo ponuđenu tabelu i na osnovu toga je trebalo da zaokružimo gde je najmanji vodostaj. Više je bilo pitanja na zaokruživanje. Geometrija je bila nešto teža", naglasio je učenik G. M.

Inače, Ministarstvo prosvete odlučilo je da u poslednjem trenutku promene redosled tačnih odgovora otvorenog tipa, kako bi sprečilo prepisivanjena završnom testu.

Rezultati testa iz matematike objavljeni su oko 12 sati.

Đake sutra očekuje poslednji, treći deo mature iz jednog od pet ponuđenih predmeta.

image