Srbija i Balkan

Dodik: Dok je Srpske, biće i svedoka o ratu

Predsednik Republike Srpske poručio je Sjedinjenim Američkim državama da im je najbolje da iz BiH povuku sadašnjeg ambasadora Marfija, a pošalju profesionalca
Dodik: Dok je Srpske, biće i svedoka o ratu© Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATAImages.

Sjedinjene Američke Države stale su na jednu stranu u Bosni i Hercegovini, ocenio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da je potpuno neprihvatljivo ponašanje aktuelnog ambasadora SAD Majkla Marfija koji, kako kaže, svoju vladu izveštava netačnim informacijama.

"Za rehabilitaciju odnosa SAD i BiH najbolje bi bilo da Amerika povuče aktuelnog ambasadora i pošalje profesionalca koji bi izbalansiranim pristupom uticao da se smiri situacija koju konstatno podgreva ambasador Marfi", naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu, da poricanjem "opsade Sarajeva", predsednik Srpske "iskrivljuje istoriju i doprinosi nestabilnosti u BiH", Dodik je ukazao da svaki put kada se iz Republike Srpske čuje istina o građanskom ratu u BiH, prvo reaguju muslimani, a potom američka ambasada, a od skora i američki Stejt department.

"U poslednje vreme američki ambasador reaguje i pre muslimanskih učesnika rata iz devedesetih godina, i po pravilu zastupa stavove koje zastupaju muslimani u BiH. Na taj način američki ambasador brani spoljnu politiku svoje zemlje u BiH od 1992. do danas, i braneći iskrivljenu istoriju, pravda američke operacije u BiH, uključujući i bombardovanje Republike Srpske bez odluke Saveta bezbednosti ", naveo je  Dodik, a preneo Tanjug.

Dodik ističe da, ako SAD stoje uz, kako sada navode, žrtve opsade Sarajeva, onda oni verovatno misle na onaj deo Sarajeva koji je u građanskom ratu bio pod muslimanskom kontrolom i koji je imao više od 100 logora za Srbe, odnosno na Sarajevo iz kojeg više hiljada Srba nije izvuklo živu glavu samo zato što su bili Srbi.

"Ni milion puta ponovljena laž neće postati istina, sve dok bude onih koji su spremni da svedoče istinu. Republika Srpska ima takvih, i dok je bude, biće i svedoka", poručio je Dodik.

image