Srbija i Balkan

Kurti: Zapad misli da će ustupcima da privoli Vučića i odvoji ga od Putina

U Briselu će danas biti održan hitan sastanak Vučića i Kurtija uz posredovanje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja
Kurti: Zapad misli da će ustupcima da privoli Vučića i odvoji ga od Putina© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je poslušao "međunarodne prijatelje i zapadne partnere" u vezi sa odlaganjem izbora na severu Kosova i Metohije, izmeštanju polaganja zakletvi novih gradonačelnika van opština, ali da oni moraju da odlaze na svoja radna mesta.

Kurti je to rekao u intervjuu za "Zidojče cajtung", a na pitanje novinara kako komentariše što ga zapadne diplomate smatraju teškim partnerom i da ga optužuju da je težak partner i da je tvrdoglav odgovara: "Ne mislim da sam tvrdoglav, ja sam principijelan".

Kako kaže, kad sretne predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čini mu se da želi da se vrati u prošlost, ponekad u 1999, ponekad pre 2008. a nekad i pre februara ove godine.

"Naši prijatelji u EU i SAD imaju mala očekivanja od Beograda. Zato je svaki njihov pozitivan gest precenjen i naduvan. Istovremeno, srednjoročno polažu velike nade u Srbiju. Takva politika stvara bezbednosne probleme za sve susede Srbije", kaže Kurti.

Nemački novinar koji je radio intervju izneo je svoje viđenje da EU i SAD žele da iskoriste svoju politiku kako bi Vučića odvojili od bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i vezali ga za sebe.

"Tako nešto moglo da funkcioniše s demokratom, ali ne i sa autokratom. Autokrata će svaki čin velikodušnosti ili tolerancije videti kao znak straha ili slabosti", kaže Kurti.

Zato će se, kaže, "misleći da će ustupcima privoleti gospodina Vučića da se okrene Zapadu – postići upravo suprotno".

Podsetimo, u Briselu će danas biti održan hitan sastanak Vučića i Kurtija uz posredovanje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

image