Razrešenje Baste po hitnom postupku u Skupštini

Palma je ranije za Bastu rekao da on više nije ni član te stranke ni ministar u Vladi

Skupština Srbije uvrstila je u dnevni red po hitnom postupku predlog za razrešenje člana vlade, ministra privrede Radeta Baste, prenosi Tanjug. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je prethodno članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Sve što sam imao da kažem, o mojim bivšim saradnicima sam rekao, uvek sam radio u interesu građanki i građana Republike Srbije, izjavio je sa svoje strane Basta na tviteru.

"Naš jedini put, čvrsto sam ubeđen, jeste ka Evropskoj uniji i zapadnim vrednostima", napisao je Basta potom na Tviteru.

Palma je ranije za Bastu rekao da on više nije ni član te stranke ni ministar u vladi.

Radetu Basti je dat rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila Jedinstvena Srbija, što uključuje i funkciju ministra za privredu u Vladi Srbije, saopštio je prethodno Palma.

"Za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije član stranke i za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije ministar u Vladi Srbije", istakao je Marković i dodao da je zahtev za smenu Baste podnet i Vladi.

Kao razlog za isključivanje Baste iz stranke i zahtev za smenu u Vladi navode njegove izjave koje su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije - pozivanje na uvođenje sankcija Rusiji i učešće u protestima dela opozicije.

"Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije je sledeći: Izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije", navodi se u saopštenju.

Basta je nakon razrešenja za "Novu" komentarisao da je "smenjen zbog pritiska Rusa".

"Sada sam bio kod premijerke Ane Brnabić i ona mi je rekla da je zbog pritiska Rusa moraju da me smene, odnosno zbog toga što sam tražio da se uvedu sankcije Rusiji. Sada taj zahtev za razrešenje ide u Skupštinu", rekao je Basta za "Novu".

Basta je ranije saopštio da je formirao pokret Evropski put (PEP) i da će izaći na sve predstojeće izbore.

On je delimično nagovestio i vrednosti na kojima se temelji novoformirani pokret, napisavši da "Srbija zbog svog položaja i vrednosti koje baštini pripada zapadnom svetu", te da je prirodno mesto Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Basta je na Tviteru naveo da je registrovao pokret, koji će uskoro prerasti u stranku, a ostaje da vidimo kako će nakon razrešenja na toj mreži preimenovati svoj dosadašnji profil - @MinistarBasta.