Jakov Milatović: Crna Gora ostaje privržena NATO-u; Stoltenberg: Zahvalnost Đukanoviću

Crnogorski predsednik je, iz Brisela, obećao da će država dobiti "istinski proevropsku i proreformsku vladu"

Crna Gora će dobiti istinski proevropsku i proreformsku vladu, poručio je predsednik te države Jakov Milatović nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, gde je, inače, otišao kao običan putnik, odnosno redovnim letom zato što je vladin avion bio – zauzet.

"Biće to vlada koja će dati još veću snagu spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, koji su izuzetno jasni – kredibilitet našeg članstva u NATO-u, ubrzano pristupanje Evropskoj uniji i dobrosusedski odnosi sa drugim zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Abazović kome je ovo druga poseta sedištu alijanse od inauguracije 20. maja.

Stoltenberg je, na pitanje kaka su očekivanja Severnoatlantskog saveza od nove crnogorske vlade odgovorio da će to "kakvu će vlast dobiti Crna Gora odlučivati Skupština, a ne NATO".

"Ono što mogu da kažem jeste da sam apsolutno uveren da će i nova vlast u Podgorici biti posvećena održavanju naših zajedničkih vrednosti i da će nastaviti da bude posvećen NATO saveznik", istakao je on, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Milatović je odlazećeg generalnog sekretara pozvao i da poseti Podgoricu, ističući da bi to "mogla biti prilika da se zajednički odaju počast nevinim žrtvama" tokom bombardovanja 1999. godine.

Stolteberg i Milatović pozvali su sa sastanka "Kosovo" i Srbiju da se uključe "u dobroj veri" u dijalog.

"Važno je da se tenzije na Kosovu smanje, to je zadatak i odgovornost obe strane. Pozivamo obe strane da se uključe u dijalog u dobroj veri i da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do dodatne eskalacije sukoba na Kosovu", rekao je šef NATO.

Bez obzira što je počeo da gradi odnos sa novim crnogorskim predsednikom, Stoltenberg se rado seća i starog. Tako je Milu Đukanoviću poslao pismo u kome je izrazio "zahvalnost na posvećenosti NATO-u", kao i dugogodišnjem prijateljstvu i savezništvu.

"Posebno želim da pohvalim snažno liderstvo koje ste pokazali tokom pregovora koji su doveli do članstva Crne Gore u NATO-u", navodi se u pismu koje je 22. juna objavio kabinet bivšeg predsednika.

Milatović je, prema saznanjima "Dana", u Brisel otputovao juče u 15 časova sa podgoričkog aerodroma redovnom avio-kompanijom za Beč, u Austriji, a potom se prebacio na redovan civilni let za Brisel. Tako će se i vratiti.

Za Jakovljeve putničke muke kriv je premijer. "Dan" piše da Milatović nije mogao da "dođe na red" za avion Vlade Crne Gore, koji se inače koristi za državne posete, jer ga je već rezervisao Dritan Abazović, koji je prethodnih dana boravio u Londonu.