Srbija i Balkan

Dodik: Zakazujemo sednicu NSRS ako Ustavni sud ne ukine svoju odluku

Mi ćemo taj zakon doneti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak (27. juna) i nastaviti dalje našu političku borbu, rekao je Dodik
Dodik: Zakazujemo sednicu NSRS ako Ustavni sud ne ukine svoju odluku© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će već sutra popodne (23. juna), ako Ustavni sud BiH ne ukine svoju najnoviju odluku, biti zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će biti donet zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja zbog toga budu progonili organi BiH.

"Mi ćemo taj zakon doneti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak (27. juna) i nastaviti dalje našu političku borbu", rekao je Dodik.

Istakao je da ovo nije antidejtonsko ponašanje nego da Srpska želi da se stvar vrati u okvire Dejtona i Ustava.

"Ne može Srpska prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsednik SDA (koji je sudija Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman) i poratni potpredsednik te partije (sudija Seada Palavrić) koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nameću rešenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da neko od Kristijana Šmita pokušava napraviti neku ličnost koja uopšte ne postoji", rekao je Dodik.

Strani intervencionizam nanosi najveću štetu

On je izjavio da je očigledno da strani intervencionizam, koji je rehabilitovan u poslednjih godinu do dve dana, više nanosi štete BiH.

"Očigledno je da je prošlo vreme da neki, koji imaju svoja pamćenja iz mladalačkih dana kao što je ambasador (SAD u BiH Majkl) Marfi, mogu da udarcem šakom od sto nekoga prestraše. Vraćajući taj metod na sto, apsolutno su pogrešili i stavili BiH u vrtlog u kome će ona veoma teško naći izlaz", naveo je Dodik.

Verujući u svoju silu, Dodik kaže da oni pokušavaju i dalje da se ponašaju na način nametanja.

"Najveću štetu za BiH čini međunarodni intervencionizam koji je duže od deceniju odslikavan u liku visokih predstavnika. Ti visoki predstavnici su mogli da kreiraju, a najviše Pedi Ešdaun, prokletnik, koji je nametnuo stil ponašanja koji je išao k tome da degradira Republiku Srpsku u celini", rekao je Dodik za Srnu.

Nakon toga, dodao je, kada se dogodio otpor visokom predstavniku i kada je shvatio da nema više energiju, snagu i legitimet da deluje - onda su se vratili u Ustavni sud gde su bošnjačke sudije sa strancima kreirali odluke koje su razvalile ustavni poredak.

"Tamo sede tri stranca i dvoje muslimanskih sudija. Jedan od njih je Ćeman koji je u toku ratu bio predsednik SDA, menjajući Aliju Iztebegovića koji je tada bio član Predsedništva neke BiH koju je samo on predstavljao. Kasnije je izabrana Seada Palavrić koja je, pre nego što je otišla u Ustavni sud, bila potpredsednik SDA, eksponirani član muslimanske zajednice jednako i kao Ćeman. Oni su zajedno sa tri stranca kreirali sve te odluke u Ustavnom sudu koje su razvalile ustavni poredak, računajući da iza njih stoji sila koja će nametnuti volju svima nama da se ponašamo onako kako oni žele", naveo je Dodik.

Ustavni sud ne uvažava osnovne elemente Ustava BiH

Ukazao je na to da je taj Ustavni sud pravio svoja pravila, ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to je da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda ravnopravna i dva entiteta i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu.

"Međutim, oni su to isključili svojim navodnim pravilima i nametnuli da je od devet sudija u tom sudu pet većina, a to su ova dva člana SDA (predsednik i potpredsednik SDA koji su postali sudije Ustavnog suda u različitim vremenima), te stranci koji su od stranog faktora motivisani da deluju zajedno. Nije teško utvrditi koliko je odluka doneseno preglasavanjem prema principu dva sudija muslimana i tri stranca koje su nametane po različitim osnovama", rekao je Dodik.

On je istakao da se oni uzdaju u odredbu koja govori da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda krivično delo i pokušavaju da se komforno ponašaju, očekujući da će iza toga stupiti na scenu organi koji će svakog onog ko drži do ustavnosti, do zdravog razuma, pravičnosti, Republike Srpske i odbrane njenog prava - strpati u zatvor na dugogodišnje kazne.

"Zato sada vidimo histeriju u Federaciji koja poziva da se svi mi zatvorimo, procesuiramo, a pogotovo ja, jer otkuda i pravo da se ja suprotstavljam", istakao je, između ostalog, Dodik.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do sutra ukine tu odluku o izmeni Pravila ovog suda i vrati je u pređašnje stanje.

image