Srbija i Balkan

Pronađene "krhotine" u zoni potrage za nestalom podmornicom

Stručnjak za spasavanje Dejvid Mirns ocenio je da prisustvo krhotina ukazuje na "najgori scenarijo"
Pronađene "krhotine" u zoni potrage za nestalom podmornicom© OceanGate Expeditions via Tanjug/ AP

Plovilo na daljinsko upravljanje, koje traga za nestalom podmornicom "Titan" pronašlo je krhotine nedaleko od olupine broda "Titanik", objavila je američka Obalska straža.

Obalska straža navodi da nije jasno da li su pronađeni ostaci u vezi sa nestalom podmornicom,a najavljena je i konferencija za novinare za 22.00 sata po srednjoevropskom vremenu, prenosi Bi-Bi-Si.

"Stručnjaci procenjuju ove informacije", objavila je američka obalska straža na Tviteru.

Polje potrage za nestalom turističkom podmornicom koja je u nedelju krenula ka olupini "Titanika" na dubini od 4.000 metara prošireno je na više od 16.000 kvadratnih metara.

Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da je danas u 13.18 časova podmornica ostala bez kiseonika.

Procenjeno je da je "Titan" imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

Stručnjak: Krhotine ukazuju na najgori scenarijo

Stručnjak za spasavanje Dejvid Mirns, rekao je danas da zvaničnici američke obalske straže ne bi "koristili fraze kao što je polje krhotina, osim ako nema šanse da se ljudi izvuku živi" iz podmornice.

"Polje krhotina implicira da je došlo do raspada podmornice i to na toj dubini, jer znamo da su izgubili komunikaciju na oko 3.300 metara...tako da to zaista ukazuje na najgori scenario, a to je katastrofalan kvar, implozija", rekao je za Skaj njuz Mirns, koji je prijatelj dvojice muškaraca na nestaloj podmornici - britanskog milijardera Hamiša Hardinga i francuskog pilota Pol-Anrija Nargeolea.

On je naveo da je od predsednika "Kluba istraživača" dobio informaciju da su u potrazi za "Titanom" pronađeni ostaci - "ram i zadnji poklopac podmornice".

"Opet je ovo nekonvencionalna podmornica, taj zadnji poklopac je njen šiljasti kraj, a okvir za spuštanje je mali okvir na kome izgleda kao da sedi. Ovo potvrđuje da je reč o podmornici", rekao je Mirns i dodao da to takođe znači da trup još nije pronađen.

Međutim, kako je naveo, otkrivena su dva veoma važna dela celog sistema, koji ne bi bili pronađeni da se podmornica nije raspala.

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu u kojoj je pet ljudi.

Među putnicima su bili britanski milijarder i avanturista Hamiš Harding (58) i poslovni magnat rođen u Pakistanu Šahzada Davud (48) sa svojim 19-godišnjim sinom Sulemanom, koji su oboje britanski državljani.

Francuski okeanograf i vodeći stručnjak za Titanik Pol-Anri Nargeolet (77) i Stokton Raš, osnivač i izvršni direktor "Oušn gejta", takođe su prijavljeni da su u podmornici. Raš je oženjen potomkom dve žrtve Titanika.

Podmornica "Titan" je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.

image