Srbija i Balkan

Dodik: Počastvovani smo posetom premijera Mađarske; Orban: Razumemo bitke koje vodi RS

Predsednik RS je naveo da je neobično da neko ko dolazi iz zemlje članice EU nudi partnerstvo, ravnopravnost u odnosima, razgovorima, pristupima, a da to nije nadmeno i naređivački
Dodik: Počastvovani smo posetom premijera Mađarske; Orban: Razumemo bitke koje vodi RS© AP Photo/Radivoje Pavicic

U Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci održan je sastanak delegacija Republike Srpske i Mađarske predvođene predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, na kojem je potpisana Zajednička izjava o saradnji Republike Srpske i Mađarske.

"Republika Srpska počastvovana je posetom premijera Mađarske Viktora Orbana i delegacije iz ove zemlje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka.

Milorad Dodik je istakao da su razgovarali o saradnji na polju energetike, izgradnji puteva i izrazio zahvalnost za podršku budžetu RS.

"Mi smo danas bili u prilici da predsedniku Orbanu zahvalimo za razumevanje za podršku budžetu da naše institucije nesmetano rade. Osnovno je bilo kako ići dalje. To su oblasti u saradnji na polju energetike, izgradnji puteva i razvoju oblasti zdravstva Takođe, razgovarali smo o mogućnosti saradnje u oblasti drvne industrije", naveo je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da očekuje unapređenje saradnje po svim pitanjima i dodao da se u RS prati ono što Vlada Mađarske čini u oblasti demografske politike, gde se pokazuje kao najuspešniji.

"Želim da se zahvalim Orbanu na poboljšanju statusa srpske zajednice u Mađarskoj, koja je pokazala daleko veći stepen podrške nego neke druge zemlje", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je neobično da neko ko dolazi iz zemlje članice EU nudi partnerstvo, ravnopravnost u odnosima, razgovorima, pristupima, a da to nije nadmeno i naređivački.

"Ovo je velika poseta prijatelja. Ti stavovi nisu izdiferencirani na način da se u BiH u podređen položaj stavljaju Bošnjaci ili Hrvati. Ovo je ponuda svima koji žele da sarađuju i ja tako i razumem boravak premijera Orbana i njegove delegacije. Ponuda svima, i Bošnjacima i Hrvatima, ponuda i za projekte, ali i za politički dijalog", naglasio je Dodik.

Predsednik RS je istakao da je važno što se iz prve ruke može čuti na koji će se način graditi odnosi, kao i da je balkanska politika Mađarske nešto što treba Balkanu.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, je nakon sastanka izjavio da Mađarska želi sa Republikom Srpskom saradnju ravnopravnih partnera.

Želimo brzu evrointegraciju Republike Srpske. Mi Mađari vidimo koje bitke Republika Srpska vodi unutar BiH. Mi razumemo te rasprave. I mi smo borben narod i znamo koliko to oduzima energiju i pažnju, naveo je Orban.

On je poručio da Mađarska ne vodi politiku sankcija. "Mi smo protiv toga", istakao je Orban.

Premijer Orban je istakao da je poručio predsedniku Srpske Miloradu Dodiku da je mađarska delegacija došla na zapad. 

"Mi smo sada došli na zapad. Ako pogledate mapu, Banjaluka je zapad. Vi ste već davno trebali biti u Evropskoj uniji", rekao je Orban i istakao da će Mađarska uvek pomoći ekonomski Republici Srpskoj.

Orban je rekao da Mađarska želi da bude pouzdan partner RS.

Na saradnju Republike Srpske i Mađarske gledam kao saradnju ravnopravnih partnera. Mi želimo da budemo pouzdan partner Srpskoj, naveo je premijer Mađarske.

Prethodno su na sastanku Premijer Republike Srpske Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali Zajedničku izjavu o saradnji Republike Srpske i Mađarske u kojoj dve strane potvrđuju nameru da "ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata".

Strane izražavaju nameru da, u okviru svojih institucionalnih nadležnosti i u skladu sa zakonima BiH i Republike Srpske i Mađarske, u punom poštovanju preuzetih međunarodnih obaveza i onih koje obavezuju Mađarsku zbog njene pripadnosti EU, promovišu realizaciju inicijativa od međusobnog interesa, navodi se u zajedničkoj izjavi, koja je potpisana na sastanku delegacija Srpske i Mađarske u Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Mađarsku delegaciju u Banjaluci dočekali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik NSRS Nenad Stevandić, srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srpske a predviđena je i šetnja Banjalukom i svečana večera u čast posete Orbana Republici Srpskoj.

Premijer Mađarske je danas boravio i u Sarajevu gde se sastao sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ) i sa članovima Predsedništa BiH i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

image