Srbija i Balkan

Borelj: Priština da povuče policiju i gradonačelnike, a Beograd demonstrante, održati nove izbore

Šef EU diplomatije je takođe rekao da je Prištini predstavio optužbe koje se odnose na tretman uhapšenih Srba i razloge iza nekih hapšenja, i da je zahtevao temeljnu istragu i ocenu te situacije, kao i preduzimanje adekvatnih koraka
Borelj: Priština da povuče policiju i gradonačelnike, a Beograd demonstrante, održati nove izbore© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je nakon današnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da je pozvao Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju i vrate procesu normalizacije.

On je napomenuo da su zemlje EU veoma jasno pozvale na preduzimanje odlučnih koraka ka rešenju krize na severu KiM, istakavši glavne uslove koje bi obe strane trebalo da primene.

"Za Kosovo je to da odmah prestane sa policijskim operacijama u blizini zgrada opština na severu KiM, i da četiri gradonačelnika odmah počnu da obavljaju svoje dužnosti van zgrada opština", istakao je.

Borelj napominje da je zahtev za Srbiju da se Srbi koji protestuju ispred zgrada opština povuku paralelno sa policijom tzv. Kosova.

"Obe strane treba da se posvete održavanju izbora u sve četiri opštine što je pre moguće, i uz učešće Srba sa KiM. Ovo je srž problema, ali i srž rešenja - novi izbori", ocenio je šef EU diplomatije, dodavši da se posle toga treba nastaviti sa normalizacijom kroz dijalog posredovan Evropskom unijom.

Aludirajući na Ohridski sporazum, a za koji je specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar rekao da znači priznanje "Kosova" za Srbiju, Borelj je istakao da je pre nekoliko meseci postignut sporazum koji predstavlja značajno postignuće, "i činilo se da smo u dobrom pravcu da napredujemo u onome što se zove normalizacija odnosa."

"Moramo da se vratimo primeni ovog sporazuma, i to uključuje rad na osnivanju zajednice opština sa srpskom većinom. Takođe mislim da smo bili veoma jasni da nasilnici ne smeju ostati nekažnjeni, ali to treba ostaviti nadležnim organima", dodao je Borelj.

On je istakao da je postavio konkretne predloge EU i dodao da su se svi saglasili da su potrebni novi izbori na severu.

"Takođe, govorili smo o hapšenjima građana. Proizvoljna hapšenja su neprihvatljiva, naša misija Euleks će nadgledati ovaj proces. Tražio sam procenu nekih ljudi koji su zatvoreni, da se to temeljno istraži. Vučiću sam rekao da trojica kosovskih policajca moraju da budu puštena odmah, bezuslovno. Obe strane moraju da ispune svoje zadatke", naveo je Borelj.

Borelj je rekao da će specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i on biti u bliskom kontaktu sa obe strane narednih dana, a da će se u ponedeljak obratiti ministrima spoljnih poslova EU kakva je trenutna situacija i kuda ide.

On je napomenuo da je reči bilo o tome kako održati izbore i kako se vratiti dijalogu i konkretno skorašnjem sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa.

Borelj je ocenio da "oba lidera razumeju ozbiljnost situacije, ali se njihov pristup očigledno razlikuje i tumače uzroke na različite načine.

"Kako bismo nastavili napred, izneo sam konkretne predloge, i barem smo se u ovom kontekstu složili oko neophodnosti novih izbora i detaljno razmatrali korake koji ka njima vode", rekao je on.

Borelj: Priština da istraži hapšenja Srba, Vučić da pusti tri "kosovska" policajca

Šef EU diplomatije je napomenuo da je takođe bilo reči o hapšenjima.

"Istakao sam da su arbitrarna ili nepravedna hapšenja, odnosno maltretiranje zatvorenika, potpuno neprihvatljivi", rekao je on, dodavši da će misija EULEKS-a igrati značajniju ulogu u tom kontekstu.

Borelj je rekao da je od Vučića zahtevao bezuslovno oslobođenje trojice pripadnika policije tzv. Kosova.

"Predstavio sam 'Kosovu' optužbe koje se odnose na tretman uhapšenih i razloge iza nekih hapšenja, i zahtevao sam temeljnu istragu i ocenu te situacije, kao i preduzimanje adekvatnih koraka", rekao je Borelj.

image