Srbija i Balkan

U Zvečanu ponov napeto, oglasio se Svečlja; Pušten Srbin koji je prvi uhapšen u Zvečanu

Specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele su danas oko 10 časova u Severnoj Mitrovici Nenada Orlovića
U Zvečanu ponov napeto, oglasio se Svečlja; Pušten Srbin koji je prvi uhapšen u Zvečanu© FOTO TANJUG/ STR

Situacija na severu Kosova i Metohije je i dalje teška a danas je još jedan Srbin uhapšen u Severnoj Mitrovici.

Srbi u Gračanici i Ranilugu protestuju zbog hapšenja Srba. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

Specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele su danas oko 10 časova u Severnoj Mitrovici Nenada Orlovića.

Orlović je uhapšen na svom radnom mestu u perionici automobila, u blizini autobuske stanice. Inače, on je radnik gradske čistoće, a u perionici radi privatno. 

Hapšenje Nenada Orlovića potvrdila je i tzv. Kosovska policija.

U njihovom saopštenju navodi se da je Orlović poznat po nadimcima "Nemac" i "Rus", uhapšen zbog, kako tvrde, "napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom".

Kako piše u saopštenju, on je osumnjičen da je, po dokazima tzv. Kosovske policije, učestvovao u napadu na vojnike Kfora 29. maja ove godine.

U Gračanici već treći dan se održavaju protesti zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga vlasti u Prištini terete za navodni ratni zločin.

Sve informacije sa Kosova i Metohije mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

  • 23. jun 2023 • 21:50

    21:50

    Svečlja: Kosovska policija sprečila teroristički napad

    Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, rekao je da je kosovska policija sprečila navodni teroristički napad u Zvečanu. 

    "Zahvaljujući intenzivnom angažovanju specijalizovanih jedinica Kosovske policije i dobijenim obaveštajnim podacima, danas je identifikovan automobil beogradskih tablica, udaljen oko 100 metara od Opštine Zvečan, u kojem su pronađene velike količine naoružanja, eksplozivnih sredstava i razne municije, među kojima su zolja, osa, eksploziv, automatsko oružje, značajne količine municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe", naveo je Svečlja na Fejsbuku.

  • 21:46

    "Kosovo onlajn": Spremaju se nova hapšenja

    Kosovska policija u Zvečanu trenutno pokušava da izvede nova hapšenja Srba, saznaje "Kosovo onlajn" navodeći da su građani vidno uznemireni, jer se odjednom pojavilo više vozila iz kojih su izašli specijalci i zauzeli položaje oko zgrada.

    Vozila specijalnih jedinica nalaze na nekoliko raskrsnica u Zvečanu, a dva džipa su parkirana na raskrsnici kod benzinske pumpe. U njima se nalazi više pripadnika specijalnih jedinica sa dugim cevima i punom ratnom opremom.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 19:34

    Borelj: Situacija na severu KiM uznemirujuća

    Visoki izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je veoma uznemiren zbog situacije na severu KiM i poručio da EU neće tolerisati to što se, uprkos održanim kriznim sastancima, eskalacije nastavljaju i postaju opasne.

    ''Veoma sam uznemiren situacijom na severu Kosova: bespravna hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, praćena teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjim kriznim sastancima, eskalacije se nastavljaju i postaju opasne. Nećemo to tolerisati'', napisao je Borelj na Tviteru.

  • 19:27

    Petković: Pobedila je pravda, svi Srbi moraju da budu oslobođeni

    Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas povodom puštanja na slobodu Srbina Radoša Petrovića koji je prvi uhapšen u Zvečanu 29. maja da je pobedila pravda i poručio da svih osmoro Srba koji su uhapšeni moraju biti oslobođeni.

    "Pravda je pobedila, Radoš Petrović je pušten na slobodu! Zašto je bio utamničen 26 dana, kad svi znaju da nije bio kriv o čemu postoje i dokazi? Osmoro Srba je uhapšeno na pravdi Boga i svi moraju da budu oslobođeni! Borićemo se za sve njih dok ne budu opet sa svojim porodicama!", napisao je Petković na svom nalogu na Tviteru.

    Srbin sa severa Kosova i Metohije, Radoš Petrović koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, ranije danas je uz položeno jemstvo pušten na slobodu.

    Od trenutka njegovog privođenja, evidentni su bili dokazi da je Radoš priveden dok je mirno protestovao, bez ikakve krivice što su za njega i Dušana Obrenovića potvrdili i međunarodni predstavnici, među kojima i Euleks.

    Zajedno sa Radošem tog dana je priveden i Dušan Obrenović za identično delo, te je i za njega podnet zahtev za puštanje uz kauciju.

  • 18:57

    Pušten Srbin koji je prvi uhapšen 29. maja na severu Kosova i Metohije

    Srbin sa severa Kosova i Metohije, Radoš Petrović koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, danas je uz položeno jemstvo pušten na slobodu, saznaje Tanjug.

    On se posle punih 26 dana pritvora ponovo pridružio svojoj porodici.

    Od trenutka njegovog privođenja, evidentni su bili dokazi da je Radoš priveden dok je mirno protestovao, bez ikakve krivice što su za njega i Dušana Obrenovića potvrdili i međunarodni predstavnici, među kojima i Euleks.

    Zajedno sa Radošem tog dana je priveden i Dušan Obrenović za identično delo, te je i za njega podnet zahtev za puštanje uz kauciju.

  • 18:06

    Advokat Vlajić: Orloviću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati

    Nenadu Orloviću koji je jutros uhapšen u Kosovskoj Mitrovici određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić.

    Kosovsko tužilaštvo Orlovića tereti za napad na Kfor na protestu 29. maja u Zvečanu, ali i prisustvo na barikadama u decembru mesecu prošle godine.

    Prema rečima advokata Nebojše Vlajića, Orlović se nalazi u policijskoj stanici u Prištini.
    Očekuje se da Orlović sutra bude uzveden pred sudiju.

    Orlović je od strane pripadnika tzv. Specijalnih jedinica kosovske policije uhapšen jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je bio na radnom mestu, u auto-perionici.

  • 16:40

    Priština: Podignuta optužnica protiv Srbina M. Đ. zbog navodnog ratnog zločina

    Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu protiv Srbina M. Đ. iz sela Vitomirica u opštini Peć na Kosovu i Metohiji zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog albanskog stanovništva.

    M. Đ. je optužen da je navodno za vreme rata na KiM od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Ozrim u opštini Peć, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, 7. maja 1999. najpre učestvovao u opkoljavanju sela, a zatim pucao na civilno stanovništvo kada je ubijeno 19 albanskih civila, objavila je Koha.

    Kako se navodi, M. Đ. se nalazi u pritvoru.

  • 16:35

    Mehaj: Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici nema veze sa stanjem na severu

    Armend Mehaj, tzv. kosovski ministar odbrane saopštio je da je Treći puk danas izveo marš koji je krenuo iz kasarne u Južnoj Mitrovici do sela Svinjare i nazad, i da on nema veze sa situacijom na severu Kosova.

    "Danas je Treći puk izveo kondicioni marš koji je bio planiran za naših 215 vojnika. Marš u Južnoj Mitrovici je krenuo od kasarne "Minatori" do sela Svinjare u okolini i vratio se u kasarnu. Ovakvi marševi su redovni, ova vežba je takođe bila deo godišnjeg plana i realizovana je danas. Apelujemo sve da ovakvim aktivnostima ne daju druge konotacije, jer marš nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu Republike", napisao je Mehaj na Fejsbuku.

    Dodao je da odgovornost za bezbednost građana na Kosovskoj policiji.

    "Odgovornost za bezbednost naših građana ima Kosovska policija, koja je zadužena za to i vrlo uspešno obavlja svoj posao. Molim vas ne verujte dezinformacijama i lažnim vestima", istakao je Mehaj.

  • 15:33

    KBS sa dugim cevima u Kosovskoj Mitrovici

  • 14:47

    Poslanici EP u utorak o trenutnoj krizi između Srbije i "Kosova"

    Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između "Kosova" i Srbije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju na sajtu EP.

    Brifingu o nedavnim dešavanjima između Srbije i "Kosova" prisustvovaće i direktor Generalnog direktorata Evropske za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

image