U Zvečanu ponov napeto, oglasio se Svečlja; Pušten Srbin koji je prvi uhapšen u Zvečanu

Specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele su danas oko 10 časova u Severnoj Mitrovici Nenada Orlovića

Situacija na severu Kosova i Metohije je i dalje teška a danas je još jedan Srbin uhapšen u Severnoj Mitrovici.

Srbi u Gračanici i Ranilugu protestuju zbog hapšenja Srba. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

Specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele su danas oko 10 časova u Severnoj Mitrovici Nenada Orlovića.

Orlović je uhapšen na svom radnom mestu u perionici automobila, u blizini autobuske stanice. Inače, on je radnik gradske čistoće, a u perionici radi privatno. 

Hapšenje Nenada Orlovića potvrdila je i tzv. Kosovska policija.

U njihovom saopštenju navodi se da je Orlović poznat po nadimcima "Nemac" i "Rus", uhapšen zbog, kako tvrde, "napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom".

Kako piše u saopštenju, on je osumnjičen da je, po dokazima tzv. Kosovske policije, učestvovao u napadu na vojnike Kfora 29. maja ove godine.

U Gračanici već treći dan se održavaju protesti zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga vlasti u Prištini terete za navodni ratni zločin.

Sve informacije sa Kosova i Metohije mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

23. jun 2023 • 21:50

Svečlja: Kosovska policija sprečila teroristički napad

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, rekao je da je kosovska policija sprečila navodni teroristički napad u Zvečanu. 

"Zahvaljujući intenzivnom angažovanju specijalizovanih jedinica Kosovske policije i dobijenim obaveštajnim podacima, danas je identifikovan automobil beogradskih tablica, udaljen oko 100 metara od Opštine Zvečan, u kojem su pronađene velike količine naoružanja, eksplozivnih sredstava i razne municije, među kojima su zolja, osa, eksploziv, automatsko oružje, značajne količine municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe", naveo je Svečlja na Fejsbuku.

"Kosovo onlajn": Spremaju se nova hapšenja

Kosovska policija u Zvečanu trenutno pokušava da izvede nova hapšenja Srba, saznaje "Kosovo onlajn" navodeći da su građani vidno uznemireni, jer se odjednom pojavilo više vozila iz kojih su izašli specijalci i zauzeli položaje oko zgrada.

Vozila specijalnih jedinica nalaze na nekoliko raskrsnica u Zvečanu, a dva džipa su parkirana na raskrsnici kod benzinske pumpe. U njima se nalazi više pripadnika specijalnih jedinica sa dugim cevima i punom ratnom opremom.

Opširnije pročitajte ovde.

Borelj: Situacija na severu KiM uznemirujuća

Visoki izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je veoma uznemiren zbog situacije na severu KiM i poručio da EU neće tolerisati to što se, uprkos održanim kriznim sastancima, eskalacije nastavljaju i postaju opasne.

''Veoma sam uznemiren situacijom na severu Kosova: bespravna hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, praćena teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjim kriznim sastancima, eskalacije se nastavljaju i postaju opasne. Nećemo to tolerisati'', napisao je Borelj na Tviteru.

Petković: Pobedila je pravda, svi Srbi moraju da budu oslobođeni

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas povodom puštanja na slobodu Srbina Radoša Petrovića koji je prvi uhapšen u Zvečanu 29. maja da je pobedila pravda i poručio da svih osmoro Srba koji su uhapšeni moraju biti oslobođeni.

"Pravda je pobedila, Radoš Petrović je pušten na slobodu! Zašto je bio utamničen 26 dana, kad svi znaju da nije bio kriv o čemu postoje i dokazi? Osmoro Srba je uhapšeno na pravdi Boga i svi moraju da budu oslobođeni! Borićemo se za sve njih dok ne budu opet sa svojim porodicama!", napisao je Petković na svom nalogu na Tviteru.

Srbin sa severa Kosova i Metohije, Radoš Petrović koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, ranije danas je uz položeno jemstvo pušten na slobodu.

Od trenutka njegovog privođenja, evidentni su bili dokazi da je Radoš priveden dok je mirno protestovao, bez ikakve krivice što su za njega i Dušana Obrenovića potvrdili i međunarodni predstavnici, među kojima i Euleks.

Zajedno sa Radošem tog dana je priveden i Dušan Obrenović za identično delo, te je i za njega podnet zahtev za puštanje uz kauciju.

Pušten Srbin koji je prvi uhapšen 29. maja na severu Kosova i Metohije

Srbin sa severa Kosova i Metohije, Radoš Petrović koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, danas je uz položeno jemstvo pušten na slobodu, saznaje Tanjug.

On se posle punih 26 dana pritvora ponovo pridružio svojoj porodici.

Od trenutka njegovog privođenja, evidentni su bili dokazi da je Radoš priveden dok je mirno protestovao, bez ikakve krivice što su za njega i Dušana Obrenovića potvrdili i međunarodni predstavnici, među kojima i Euleks.

Zajedno sa Radošem tog dana je priveden i Dušan Obrenović za identično delo, te je i za njega podnet zahtev za puštanje uz kauciju.

Advokat Vlajić: Orloviću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati

Nenadu Orloviću koji je jutros uhapšen u Kosovskoj Mitrovici određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić.

Kosovsko tužilaštvo Orlovića tereti za napad na Kfor na protestu 29. maja u Zvečanu, ali i prisustvo na barikadama u decembru mesecu prošle godine.

Prema rečima advokata Nebojše Vlajića, Orlović se nalazi u policijskoj stanici u Prištini.
Očekuje se da Orlović sutra bude uzveden pred sudiju.

Orlović je od strane pripadnika tzv. Specijalnih jedinica kosovske policije uhapšen jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je bio na radnom mestu, u auto-perionici.

Priština: Podignuta optužnica protiv Srbina M. Đ. zbog navodnog ratnog zločina

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu protiv Srbina M. Đ. iz sela Vitomirica u opštini Peć na Kosovu i Metohiji zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog albanskog stanovništva.

M. Đ. je optužen da je navodno za vreme rata na KiM od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Ozrim u opštini Peć, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, 7. maja 1999. najpre učestvovao u opkoljavanju sela, a zatim pucao na civilno stanovništvo kada je ubijeno 19 albanskih civila, objavila je Koha.

Kako se navodi, M. Đ. se nalazi u pritvoru.

Mehaj: Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici nema veze sa stanjem na severu

Armend Mehaj, tzv. kosovski ministar odbrane saopštio je da je Treći puk danas izveo marš koji je krenuo iz kasarne u Južnoj Mitrovici do sela Svinjare i nazad, i da on nema veze sa situacijom na severu Kosova.

"Danas je Treći puk izveo kondicioni marš koji je bio planiran za naših 215 vojnika. Marš u Južnoj Mitrovici je krenuo od kasarne "Minatori" do sela Svinjare u okolini i vratio se u kasarnu. Ovakvi marševi su redovni, ova vežba je takođe bila deo godišnjeg plana i realizovana je danas. Apelujemo sve da ovakvim aktivnostima ne daju druge konotacije, jer marš nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu Republike", napisao je Mehaj na Fejsbuku.

Dodao je da odgovornost za bezbednost građana na Kosovskoj policiji.

"Odgovornost za bezbednost naših građana ima Kosovska policija, koja je zadužena za to i vrlo uspešno obavlja svoj posao. Molim vas ne verujte dezinformacijama i lažnim vestima", istakao je Mehaj.

KBS sa dugim cevima u Kosovskoj Mitrovici

Poslanici EP u utorak o trenutnoj krizi između Srbije i "Kosova"

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između "Kosova" i Srbije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju na sajtu EP.

Brifingu o nedavnim dešavanjima između Srbije i "Kosova" prisustvovaće i direktor Generalnog direktorata Evropske za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Moskva: Zapad eskalira situaciju na KiM

Predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko saopštila je danas da zapadne zemlje eskaliraju situaciju na Kosovu i Metohiji kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Srbiji, a da odgovoran pristup Beograda dozvoljava održavanje krhkog mira.

"Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima", navela je Matvijenko u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Federacije Rusije, prenosi Tanjug.

Oglasila se Srpska lista

Srpska lista ocenila je danas da se neosnovana i arbitrarna hapšenja koriste kao metod progona svega srpskog sa Kosova i Metohije, pred očima čitave međunarodne zajednice koja je "svojim ćutanjem dala prostor Kurtiju da se obračuna sa Srbima".

Istovremeno Srpska lista zahteva od Euleksa i Kfora, a imajući u vidu nameru da se neosnovanim hapšenjima zastraše Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, da najhitnije rasporede svoje snage i garantuju mir i bezbednost svim građanima, i na taj način spreče Kurtija da izazove haos i odvede čitav Balkan u sukobe.

"Njihova je dužnost i obaveza da zaštite građane bez obzira na nacionalnost jer je institucionalno nasilje koje Kurti sprovodi neizdrživo", navodi se u saopštenju.

Srpska lista je izdala saopštenje povodom hapšenja Nenada Orlovića, za koga se navodi da je otet na radnom mestu u Kosovskoj Mitrovici od strane Kurtijevog režima, svega, ističe se, nekoliko sati nakon razgovora visokog predstavnika Evropske unije sa Kurtijem u Briselu.

"Nenad koji je porodičan čovek, otac četvoro dece je honorarno radio u auto perionici, da bi ostao na svom Kosovu i Metohiji i othranio svoju decu. Njegovim hapšenjem nastavlja se Kurtijev plan po kome pola Srba treba proterati a pola uhapsiti", navodi Srpska lista.

U Gračanici treći dan protesta

U Gračanici već treći dan se održavaju protesti zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga vlasti u Prištini terete za navodni ratni zločin.

Veliki broj ljudi okupljen je i danas ispred policijske stanice u Gračanici, a građani traže da se prestane sa progonom i hapšenjima srpskog naroda, prenosi Tanjug.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišnici, a na teret mu se stavlja da je počino ratni zločin na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine kada je radio kao čuvar u zatvoru.

Juče je Dragiši Milenkoviću određen pritovor od 30 dana.

Danas je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen još jedan Srbin kome se pripisuje navodni napad na Kfor tokom protesta 29. maja.

Borelj u ponedeljak podnosi izveštaj ministrima spoljnih poslova o dijalogu Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj trebalo bi u ponedeljak da podnese izveštaj ministrima spoljnih poslova država članica o dijalogu Beograda i Prištine.

Šefovi diplomatija EU okupiće se u Luksemburgu, 26. juna, a kako je navedeno u najavi sastanka, na dnevnom redu će biti i pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

U Briselu su Borelj i emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak juče održali odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi "Kosovo onlajn".

Oglasila se Kancelarija za KiM povodom hapšenja Orlovića

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da današnje hapšenje Srbina Nenada Orlovića iz Kosovske Mitrovice nije slučajno tempirano za jutro posle dijaloga u Briselu i da jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu KiM, neće deeskalaciju, već hoće nove krize i tenzije na terenu.

"Pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili danas Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice i to samo dan nakon dijaloga u Briselu koji na svaki način sabotira Kurti i uprkos porukama visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borelja da Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da je Nenad, inače radnik komunalnog preduzeća iz Kosovske Mitrovice i otac četvoro dece, "uhapšen jutros kada su ga u autoperionici opkolili pripadnici Rosu, sa uperenim automatskim oružjem".

Kako su istakli, Orloviću će preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti obezbeđen advokat i pravna pomoć, a o novom hapšenju odmah su obavešteni i predstavnici međunarodne zajednice.

"Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije, čime Kurti i njegova eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na KiM i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine. Evidentno je da Kurti neće dijalog, ni mir, već želi da pohapsi sve Srbe i izazove sukobe i zapali ne samo prostor Kosova i Metohije već i čitav region", naglašeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Lučić: Uhapšeni Uroš Vukašinović sve dobro podnosi

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić izjavio je danas da se radnik Telekoma, Uroš Vukašinović koji je u ponedeljak uhapšen u Leposaviću, kada je išao na posao, nalazi u zatvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice i da, prema dobijenim informacijama, sve dobro podnosi.

On je za Tanjug rekao da je neistina ono za šta se Vukašinović tereti i da ne treba da se zadrži u pritvoru, jer nije imao nameru da beži iz Leposavića gde je radio na svom radnom mestu.

Lučić ističe da su angažovani advokati kako bi se pružila sva pravna pomoć u rešenju ovog problema.

"Moram da kažem da su naši ljudi generalno na KiM, naši radnici, pravi heroji i da bez obzira na sve ove probleme, kao što vidite nama mreža funkcioniše izuzetno dobro. Mi smo dosta bitni srpskoj enklavi jer smo mi operator koji im nudi, internet, televiziju u 30.000 domaćinstava", rekao je on.

Hapšenje Orlovića potvrdila i tzv. Kosovska policija

Hapšenje Nenada Orlovića potvrdila je i tzv. Kosovska policija.

U njihovom saopštenju navodi se da je uhapšen Orlović poznat po nadimcima "Nemac" i "Rus", zbog, kako tvrde, "napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom".

Kako piše u saopštenju, on je osumnjičen da je, po dokazima tzv. kosovske policije, učestvovao u napadu na vojnike Kfora 29. maja ove godine.

Posle najnovijeg hapšenja u Severnoj Mitrovici situacija je mirna. Nema okupljanja Srba a nisu se oglasile ni sirene za uzbunu. Neki očevici hapšenja kažu da se sve odigralo vrlo brzo.

Specijalci su istrčali iz oklopnih vozila, uhapsili Orlovića, brzo ga ubacili u vozilo i još brže nestali u pravcu autobuske stanice u Severnoj Mitrovici, prema novom mostu koji je veza između S. Mitrovice i magistrale Priština-Jarinje, kod Dudinog krša. 

Novo hapšenje u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici su danas, kako saznaje "Kosovo onlajn", specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele  muškarca Nenada Orlovića koji radi u lokalnom komunalnom preduzeću.

Hapšenje se dogodilo u blizini autobuske stanice, kad su specijalci kosovske policije u oklopnim vozilima opkolili i zatim priveli muškarca Nenada Orlovića.

Za sada nije poznat razlog njegovog hapšenja.

Orlović je uhapšen na svom radnom mestu u perionici automobila, u blizini autobuske stanice. Inače je radnik gradske čistoće, a u perionici radi privatno. 

Specijalci su istrčali iz oklopnih vozila, uhapsili Orlovića, brzo ga ubacili u vozilo i još brže nestali u pravcu autobuske stanice u Severnoj Mitrovici, prema novom mostu koji je veza između S. Mitrovice i magistrale Priština-Jarinje, kod Dudinog krša. 

U gradu posle hapšenja vladaju strah i uznemirenost a ljudi sa kojima je razgovarao naš izveštač kažu da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ovim potezima kao da namerno drži Srbe u stalnom strahu, stalnoj neizvesnosti.

Napad na Ramu iz Prištine zbog predloga nacrta ZSO

Bivša glavna pregovaračica Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri okarakterisala je nacrt Zajednice srpskih opština koji je predložio premijer Albanije Edi Rama kao pristrasan, jer on, kako je ocenila, podržava Srbiju, prenosi "Gazeta ekspres".

Tahiri je rekla da je Rama izgubio kredibilitet na Kosovu, zbog bliskosti sa Vučićem.

"U praksi pregovora se praktikuje da treća strana želi da pruži dobre usluge, ali u tim slučajevima treća strana mora biti nepristrasna. U ovoj situaciji Rama je blizak Srbiji sa Vučićem, na Kosovu on nema kredibilitet, ušao je u igru podele severa, uz Vučića je. Postao je deo Otvorenog Balkana. Dakle, Rama na Kosovu je izgubio kredibilitet, napravio je istorijske promašaje", istakla je Tahiri.

Srbi se i danas okupljaju ispred svojih opština

Ispred zgrada SO Leposavić, Zubin Potok i Zvečan i jutros se okupljaju zaposleni u opštinskoj administraciji koji već četvrtu nedelje, posle zauzimanja zgrada od strane kosovskih specijalaca ne mogu do svojih radnih mesta.

Juče su građani Gračanice, Raniluga i okolnih srpskih enklava na centralnom Kosovu protestovali zbog hapšenja sedmorice Srba na severu KiM i u Gračanici u poslednjih mesec dana. 

Kraus: "Kosovo" je neuspela država kojoj nije mesto u EU

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus zalaže se za zaustavljanje daljih projekata sa Kosovom, pre svega u vezi sa evropskim integracijama i dodaje da je ono primer korupcije i kriminala i da mu nije mesto u EU.

"To je i u interesu Austrije", poručio je Kraus u izjavi za "Kosovo onlajn".

Prema njegovim rečima, vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) zavarava Austrijance da misle da na Kosovu postoje stabilnost i veliki potencijal.

"Kosovo je neuspela država kojoj nije mesto u EU. Stanje na terenu je upitno, pre svega u pogledu bezbednosne politike. I situacija u pograničnom regionu sa Severnom Makedonijom i položaj srpske manjine na severu Kosova je ne samo nesigurna, već bi mogla da izazove da balkansko 'bure baruta' ponovo eksplodira", upozorio je Kraus.

On je rekao i da je bila ozbiljna greška odobrenje vizne liberalizacije za Kosovo.

"Kosovo je primer korupcije, kriminala i posebno šverca migranata u Austriju. Bojim se da će vizna liberalizacija biti dodatni podsticaj za dolazak ilegalnih ekonomskih migranata i za masovni egzodus kosovskih Albanaca u Austriju", dodao je Kraus.

Rama traži oslobađanje kosovskih specijalaca

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da bez oslobađanja trojice uhapšenih pripadnika kosovske policije, nema prostora za napredak u dijalogu.

Rama je u objavi na Tviteru naveo da je, kada budu oslobođeni policajci, potrebna akcija Francuske i Nemačke kako bi se rešila situacija između Kosova i Srbije.

"Dok trojica momka ne napuste Srbiju zdravi i živi, nema prostora za pravi napredak! Kada se vrate kući, potrebna je nova čvrsta akcija Francuske i Nemačke da se zaustavi ova spirala apsurda", poručio je Rama.

Vučić: Plašim se da je sve otišlo predaleko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nema u ovom trenutku ključ za rešavanje situacije na KiM.

"Plašim se da je sve otišlo predaleko i plašim se da ljudi nisu razumeli sve ono što sam govorio pre dve godine i godinu. Mnogi to vide ali se i dalje plaše glavnih čuvara kolevke i neposlušnih tinejdžera. To je ono što je politički problem", poručio je Vučić.

"Moramo da budemo uz svoj narod na KiM, ali moramo da budemo i uz poštovanje međunarodnog javnog prava i Povelje UN i Rezolucije 1244 na koju se i oni pozivaju kada im odgovara, a kada im ne odgovara onda koga briga za Rezoluciju 1244 i Povelju UN", rekao je Vučić.

Poručio je da mu je mnogo teško da se obrati Srbima na KiM.

Kurti: Potrebni su novi izbori na severu, razumem da je legitimitet nepotpun

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.

"S druge strane, moramo da nađemo pravno rešenje, a ne da radimo mimo zakona. Moguća je peticija građana, u kojoj će se zahtevati da se prekine mandat gradonačelnika tih opština. Spreman sam da pomognem u tome, ali ne možemo da idemo diktatom na gradonačelnike i nezakonskim rešenjima, to bi stvorilo dodatni problem", rekao je Kurti u Briselu.