Srbija i Balkan

Subotica dobija "Maticu": Hrvatska kuća za profesionalne institucije, prvi gost Andrej Plenković

Ona predstavlja podršku Vlade Republike Hrvatske, sa 1.800.000 evra, koja je gotovo u celosti finansirala i za dve godine je izgrađena
Subotica dobija "Maticu": Hrvatska kuća za profesionalne institucije, prvi gost Andrej Plenković© TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

U Subotici će danas biti otvorena "Matica" – hrvatska kuća za profesionalne institucije hrvatske zajednice u Srbiji. Tim povodom, u Subotici će boraviti predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji će se tokom dana sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Vrednost radova novoizgrađenog objekta sa 1.100 kvadratnih metara poslovnog prostora je 1,8 miliona evra, a finansirani su sredstvima Vlade Hrvatske.

U Hrvatskom nacionalnom veću kažu za RTS da je to prva poseta jednog hrvatskog premijera nacionalnoj zajednici Hrvata u Srbiji i da pozdravljaju susrete Hrvatske i Srbije na najvišem nivou.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji ističe da zgrada ima veliki značaj za hrvatsku zajednicu.

"Pre svega, jer predstavlja podršku vlade Republike Hrvatske, sa 1.800.000 evra, koja je gotovo u celosti finansirala, i evo za dve godine je izgrađena. To je jako veliki podstrek za Hrvate u Srbiji, jer ćemo dobiti zapravo na prvom mestu funkcionalni prostor, gde će biti tri institucije. Biće to, na neki način, i racionalizacija troškova i udruživanje snaga. Imaćemo i jedan reprezentativni prostor kakav Hrvati zaista ovde zaslužuju i činiće svojevrsni spomenik kulture za narednih 300 godina. To će zapravo biti i vidljivi znak i podrška Republike Hrvatske Hrvatima u Republici Srbiji", kaže Vojnićeva.

image