Srbija i Balkan

U podne ističe rok Republike Srpske da Ustavni sud BiH poništi odluku

Predsednik RS Milorad Dodik saopštio je juče da, ako Ustavni sud ne ukine ranije donetu odluku sledi sednica NSRS na kojoj će biti donet zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH
U podne ističe rok Republike Srpske da Ustavni sud BiH poništi odluku© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Danas u podne ističe rok koji je Republika Srpska dala Ustavnom sudu BiH da poništi ranije donetu odluku o održavanju sednica, ako joj ne prisustvuju najmanje tri sudije koje je izabrao parlament FBiH i najmanje jedan sudija izabran u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je juče da, ako Ustavni sud ne ukine tu odluku, sledi sednica NSRS na kojoj će biti donet zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

"Mi ćemo taj zakon doneti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak, 27. juna, i nastaviti dalje našu političku borbu", naveo je Dodik, prenosi Tanjug.

Zbog ovakve odluke Republike Srpske, predsednik Dodik se našao na udaru kritika predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno SAD.

Do krize Ustavnog suda BiH došlo je prošle sedmice kada je doneta odluka o brisanju jednog člana pravila o odlaganju plenarnih sednica, kojoj nije prisustvovao nijedan sudija izabran od Narodne skupštine Republike Srpske.

image