RT Balkan analiza: Zašto Vučić (ni)je trebalo da ode u Brisel

Na insistiranje Borelja, juče su u Briselu bili i Vučić i Kurti, ali sudeći po izjavama nakon sastanaka, pomaka nema

Četiri sata iza zatvorenih vrata, toliko su juče specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj proveli sa predsednikom Srbije i premijerom privremenih prištinskih institucija.

Kako je Aleksandar Vučić i najavio pre odlaska u Brisel, sastanci su održani odvojeno, pa se predsednik Srbije nije susreo sa Aljbinom Kurtijem.

Poruke koje su zvaničnici nakon razgovora saopštili medijima su istovetne onima koje smo čuli i pre sastanka. Borelj je obema stranama dao "domaće zadatke", posmatrajući i Beograd i Prištinu kao ravnopravno odgovorne za eskalaciju na terenu i ponovio frazu o tome da obe strane moraju da deeskaliraju situaciju.

Prištinske vlasti, kaže Borelj, moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.

Kada je reč o novim izborima na severu KiM, Borelj smatra da je potrebno da se dogode što pre, kako je rekao, "sa punim učešćem" svih građana.

Euleks će, najavljuje šef evropske diplomatije, po pitanju hapšenja Srba nastaviti da prati proces. Od Vučića je tražio da trojica kosovskih specijalaca budu pušteni na slobodu, odmah i bezuslovno.

Stranama je dat rok do ponedeljka, za praćenje događaja je zadužen Lajčak, koji će tog dana obratiti ministrima spoljnih poslova EU o tome kakva je trenutna situacija i kuda ide.

Međutim, nikakav konkretan budući potez nije dogovoren. Već danas, Priština je nastavila sa hapšenjem Srba. Postavlja se pitanje da li je Vučić onda trebalo da ode u Brisel na razgovore?

Pravilan je bio stav da se ne ide u Brisel, a kad je već iznet, nije trebalo ni otići na sastanke, smatra analitičar Dragomir Anđelković. U izjavi za RT Balkan kaže da je Vučić otišao u Brisel da se ne bi zamerio Vašingtonu.

"Sam naš odlazak, posle svega što se Srbiji i srpskom narodu čini je ponovo jedan vid popuštanja. Mi se pravimo da je Brisel nepristrasni pregovarač, a zapravo vidimo da i Vašington, i Brisel i Priština zajednički rade svim silama protiv Srbije", ocenjuje Anđelković.

Sa druge strane, diplomata Zoran Milivojević kaže da je Vučić trebalo da ode u Brisel na razgovore, ne sa Kurtijem, već da iznese stavove Beograda direktno, da je odgovornost isključivo na Prištini i na nečinjenju zapadnih centara moći.

"Moramo da održavamo komunikaciju i dijalog sa centrima moći, jer je to jedan od garanta da ne dođe do totalne eskalacije i pogroma srpskog naroda", kaže Milivojević.

Napominje da se niko na svetu ne oglašava o dešavanjima, da niko na svetu, ne samo na Zapadu, nema razumevanja za ono što se dešava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, pa sve pada na Beograd.

"Da ne odete, da lupite rukom o vrata, represija će da se digne, eskaliraće i nastradaće Srbi. Jer ko će drugi da nastrada na Kosovu i Metohiji nego Srbi", napominje Milivojević.

Kako dodaje, da nije Vučić otišao juče u Brisel i izneo materijale o postupanjima Prištine prema uhapšenim Srbima, Borelj to ne bi ni spominjao.

U Briselu ništa novo

Sagovornici RT Balkan saglasni su da se na sastancima juče nije dogodilo ništa novo, niti je došlo do promene stavova.

Razlog za to Anđelković vidi u tome što je Evropska unija insistirala na sastanku, a prethodno ništa nije dogovorila sa Kurtijem.

"Ovo je apsolutno pucanj u prazno i ponižavanje Srbije", smatra Anđelković.

Milivojević kaže da je očigledno da Kurti nema nameru da menja svoju politiku, ostaje čvrsto na politici koju zastupa već dve godine - da je Kosovo država i da ima nameru da ostvari državnost i suverenitet na celoj teritoriji, uključujući i sever i to uz upotrebu sile.

"On za to ima podršku na Zapadu, upravo sa te pozicije da i oni smatraju da je Kosovo država, te da on preduzima mere iz svoje nadležnosti kao u sopstvenoj državi", kaže Milivojević.

Anđelković napominje da ovog stanja ne bi bilo da Beograd nije ukinuo srpske institucije, pre svega civilnu zaštitu, navodno zbog garancija Evropske unije.

"Ako hoćemo nešto da uradimo moramo da stisnemo zube i preduzmemo mere da obnovimo srpske institucije, makar to podrazumevalo da jednostrano nastupamo, ali onda kada krenemo, ne smemo da to radimo kao do sada retorički. Onda moraju da se formiraju sve srpske institucije. U suprotnom, Beograd ovako potpuno prepušta sever Kosova kao i ostatak teritorije Albancima", kaže Anđelković.

U tom smislu Anđelković podseća da su Srbi 2015. imali svoje institucije, punu zaštitu, a sada Priština ima kontrolu nad severom kao nad bilo kojim gradom južno od Ibra.

Jedna varnica može da dovede do sukoba

Milivojević sa druge strane ukazuje na to da je situacija opasna, da Srbi gube strpljenje svakog sata, ali da neće odustati od svog otpora, niti će Beograd odustati od svojih stavova.

"Nema nikakvih uslova da se nastavi dijalog, prema tome, sve je u rukama zapadnih centra moći kao i odgovornost za buduće stanje ako ne bude deeskalacije. Jedna varnica može da dovede do sukoba i onda je sve van kontrole i onda više nema razgovora", kaže Milivojević.

Govoreći o protestima Srba, Anđelković kaže da su oni samo jedan vid pokazivanja otpora, jer narod neće da prihvati ovo što se dešava.

"Ali narod to ne može da promeni, to mora da uradi Srbija, makar tako što će podržati narod i maksimalno ohrabriti ga da uzme u svoje ruke. Takođe, potrebno je da sve ljude rođene na teritoriji Kosova i Metohije, koji su u srpskim strukturama, kao što je bilo u civilnoj zaštiti, Srbija organizuje da pomognu tom narodu. Tako da niko ne može da kaže da je to direktno mešanje Srbije, ali indirektno da im pomognu da uspostave vlast", kaže Anđelković.

Kako je dogovoreno juče, Borelj će ministrima spoljnih poslova EU u ponedeljak predstaviti izveštaj o tome kakva je situacija na Kosovu i Metohiji i da li je postignut nekakav napredak.

Napredak za EU je kapitulacija Srbije, kaže Anđelković i dodaje da kada Brisel kaže da je ostvaren napredak to znači da je Srbija još bliže kapitulaciji.

"Mislim da nikakvog smisla više nema da sa njima razgovaramo o napretku, jer nas taj napredak vodi u propast. Ako žele stvarno napredak, vreme je da stvarno obuzdaju Kurtija", kaže Anđelković.

Milivojević makar neki pomak vidi u tome što je Borelj rekao da Euleks malo ispita optužnice, zatvaranja i tretman, ali je pitanje šta će od toga biti.

"I Lajčak i Borelj su sada potpuno pristrasni, tretiraju Kosovo kao državu, ravnopravnu sa Srbijom, prema tome, u tim uslovima treba posmatrati Srbiju i mogućnosti da se neki dijalog vodi", kaže Milivojević.