Srbija i Balkan

Završena mala matura: Objavljeni rezultati izbornog testa, bio lakši od srpskog i matematike (VIDEO)

Đacima zadale muku brojne godine u testu iz istorije, i pritoke Velike, Zapadne i Južne Morave na testu iz geografije
Završena mala matura: Objavljeni rezultati izbornog testa, bio lakši od srpskog i matematike (VIDEO)© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

U Srbiji je danas završeno polaganje male mature. Poslednjeg, trećeg dana đaci su polagali izborni predmet, prvi put umesto dosadašnjeg kombinovanog testa. Budući srednjoškolci birali su između biologije, geografije, istorije, hemije i fizike.

Učenici OŠ "Drinka Pavlović" rekli su za "Kurir" da im je današnji test bio lakši i od srpskog i matematike, ali i u odnosu na onaj probni.

Što se tiče fizike, najteže pitanje bilo je o tome da li je grafitni štapić izolator ili provodnik.

"Najviše nas se prijavilo za biologiju jer je najlakša", izjavila je učenica iz "Drinke" i dodala da im je teška bila tabela sa zdravim načinom ishrane.

Đacima koju su polagali geografiju najteži je bio 19. zadatak – koje su pritoke Velike, Zapadne i Južne Morave.

Oni koji su se opredelili za istoriju kažu da je test bio teži od probnog i da je bilo dosta godina, dok su na testu iz hemije teška bila samo dva pitanja – 19. i 20. – o karboksilnim kiselinama i jodu.

Odgovori na svim testovima su bili ponuđeni, tj. trebalo je zaokružiti tačno rešenje.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od osam časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Posle 12 sati na sajtu Ministarstva prosvete pojavila su se rešenja sa testova iz svih pet predmeta, a mi vam donosimo ključeve iz biologije i geografije, za koje se opredelio najveći broj učenika.

image