Srbija i Balkan

Američki general: Albanija je naš ključni partner na Zapadnom Balkanu

Albanija se pridružila NATO 2009. godine
Američki general: Albanija je naš ključni partner na Zapadnom BalkanuGetty © Chip Somodevilla / Staff

Albanija je vitalni bezbednosni partner za Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu. Zapravo, ovo je jedno od najuspešnijih državnih partnerstava u Evropi, rekao je šef Biroa američke Nacionalne garde general Danijel Hokanson posle posete Albaniji, gde se sastao sa predstavnicima vlade i albanskim zvaničnicima odbrane.

"Zahvaljujući partnerstvu postali smo NATO zemlja", rekao je predsednik Albanije Bajram Begaj visokom oficiru Nacionalne garde.

Ovo partnerstvo je veza između Albanije i Nacionalne garde Nju Džerzija u programu Ministarstva odbrane, prenosi "Albanijan post".

Od svog zvaničnog partnerstva 2001. godine, američki vojnici su obavili više od 500 razmena, odnosno obuka sa svojim albanskim kolegama.

Albanija se pridružila NATO-u 2009. godine i njene trupe su bile deo mirovnih operacija u Bugarskoj, Iraku, "Kosovu" i Letoniji.

NATO je nedavno izabrao svoju članicu Albaniju, za izgradnju svoje prve taktičke vazdušne baze u regionu, a u januaru 2022. počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

Razmene i obuke bile su fokusirane na operacije u avijaciji, medicinsku negu, uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava, taktiku pešadije, razvoj sposobnosti oficira i redova i sajber bezbednost.

Prošlog leta Albanija je doživela sajber napade nacionalne infrastrukturne sisteme, a koji se pripisuju Iranu

Američki rendžeri iz 140. eskadrile za kibernetičke operacije bili su u Albaniji neposredno nakon napada, obavljajući stručnu razmenu znanja sa kolegama iz zemlje domaćina i pomažući albanskom Ministarstvu odbrane da istraži slučaj.

"Posvećeni smo nastavku zajedničke obuke za jačanje albanskih kapaciteta za sajber odbranu", rekao je Hokanson.

On je dodao da će Garda raditi sa novoformiranom sajber jedinicom u Albaniji na razvoju standardnih operativnih procedura.

U okviru akademije Oružanih snaga Albanije dešava se još jedna transformacija. Albanska osnovna vojna škola za obuku oficira preći će na program zasnovan na obrazovnom modelu američke vojne akademije u Vest Pointu.

image