Mali preuzima i Bastin resor: Vodiće i privredu do izbora novog ministra

Ana Brnabić saopštila je juče članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje Radeta Baste

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeće ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, objavljeno je u Službenom glasniku.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je juče članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Poslanici Skupštine Srbije glasali su juče da se po hitnom postupku uvrsti na dnevni red sednice Predlog razrešenja ministra privrede Radeta Baste, koji je podnela predsednica Vlade Ana Brnabić.

Predsednik Dragan Marković Palma je u utorak izjavio da je ministar privrede i dosadašnji član Jedinstvene Srbije Rade Basta isključen iz ove stranke, dok je Basta u međuvremenu objavio da je formirao sopstveni pokret "Evropski put".

U saopštenju Jedinstvene Srbije navodi se da su razlozi za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu, što je, kako su naveli, dijametralno suprotno programu Jedinstvene Srbije i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.

Dodaje se i da u svakoj državi na svetu, ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi Vlada čiji je član - taj podnosi ostavku.

"Za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije član stranke i za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije ministar u Vladi Srbije", saopštio je lider Jedinstvene Srbije i istakao da je zahtev za smenu Radeta Baste podnet i Vladi Republike Srbije.

Još krajem marta najavljena je mogućnost da ministar Basta formira pokret, a nakon što je javno počeo da govori da Srbija mora da uvede sankciji Rusiji.