Srbija i Balkan

Gervala: Ozbiljna strateška greška što EU preti "Kosovu" merama

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova rekla je da je eskalacija rezultat pogrešne strategije
Gervala: Ozbiljna strateška greška što EU preti "Kosovu" merama© Tanjug/Dopisnik KiM

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala istakla je u intervjuu za bečki "Standard" da se Rusija igra sa Zapadom, koji deluje kao mesečar, dodajući da je eskalacija "rezultat pogrešne strategije".

Gervala je ocenila da je ozbiljna strateška greška što EU preti Kosovu merama ukoliko se specijalna policija tzv. Kosova ne povuče sa severa.

"Pretnje savezničkoj ustavnoj demokratiji koja štiti važeći zakon i izabranim predstavnicima protiv nasilnih kriminalaca koji koriste ručne bombe sa gelerima protiv vojnika KFOR-a su fatalni signal. Ovo poziva na eskalaciju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dalje eskalira: srpski specijalci su upali u našu zemlju i kidnapovali tri policajca. Ova otvorena agresija je crvena uzbuna: tako je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević započeo svoje ratove 1991. godine. Dugo smo upozoravali da će biti mrtvih ako se Vučić ne zaustavi. Primer će ostaviti traga daleko izvan regiona. Zato što dovodi u pitanje principe i pouzdanost Zapada na globalnom nivou, što čujemo iz drugih delova sveta", naglasila je ona.

Upitana pod kojim uslovima bi se ROSU povukla ona kaže da kao u Beču, Gracu ili Lincu, policija se povlači kada nasilni ekstremisti više ne ugrožavaju vladavinu prava i gradonačelnika.

"Nijedna ustavna država ne bi trebalo da toleriše nasilje i pravne praznine", ističe.

"Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje", kaže govoreći o tome što SAD i EU zahtevaju od gradonačelnika da rade van svojih opštinskih kancelarija.

Kako dodaje, oni, kao Zapad, ne smeju da dozvole da "nekolicina problematičnih diplomata u savezu sa Putinovim opunomoćenikom Vučićem uvuče region u rat".

"U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju. Vučić se ne može zaustaviti ni novcem ni smirenjem, samo kristalno jasnim stavom. EU to nema", naglašava.

Upitana o ulozi Kremlja u trenutnoj situaciji ona ističe da se "Kremlj igra sa Zapadom koji liči na mesečara".

"Već dugo upozoravamo, ali mnogi zapadni partneri, uključujući Austriju, ne žele ni da čuju ni da vide. Pričati, davati savete, to je ono što oni žele. Nažalost, stvari za Kremlj idu dobro", rekla je Gervala.

Na pitanje pod kojim uslovima se mogu održati izbori u četiri pretežno srpske zajednice na severu Gervala je istakla da to predsednica odlučuje u skladu sa zakonom, a ne aklamacijom.

"Zapad prvo mora da spreči Aleksandra Vučića da ponovo interveniše pretnjama i nasiljem u stranoj zemlji kako bi sproveo bojkot izbora. Zapad je 17. marta garantovao da neće biti bojkota aprilskih izbora. Rezultat je poznat, ne sme se ponoviti", kaže ona.

"Eskalacija je rezultat pogrešne strategije", rekla je Gervala na pitanje kakvi su efekti nedavnih događaja na dijalog sa Srbijom.

Ona ističe da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav.

"Ne samo da je to ubitačno za posredovanje, već ohrabruje Vučića na eskalaciju. Situacija je izuzetno opasna, na licu mesta su čak i Vagnerove trupe. Hitno je potrebna nova strategija, uključujući novo osoblje, ako se želi zaustaviti eskalacija", naglasila je ona.

Na pitanje o merama protiv korupcije i zloupotrebe položaja ona kaže da borba protiv korupcije funkcioniše.

"Popeli smo se na indeksu borbe protiv korupcije. Takođe imamo porast u percepciji vladavine prava. Imamo i rekordne prihode od poreza i carina", istakla je ona.

image