Nova ideja Rame: Konferencija o normalizaciji, zaključajte Vučića i Kurtija do dogovora

Status kvo se ne može nastaviti, mora se izaći iz političke igre Toma i Džerija, tvrdi albanski premijer

Srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija treba zajedno zaključati u sali za razgovore- sve dok ne reše sukobe između Prištine i Beograda, predlaže premijer Albanije Edi Rama, a prenosi "Albanijan post".

Rama poručuje da treba održati "konferenciju" o normalizaciji, a Vučić i Kurti sa nje ne smeju izaći sve dok ne reše one tačke kojima se niko ne protivi, a oko kojih okrivljuju jedni druge.

"Dva lidera zajedno i bilo ko drugi oko njih treba da budu uhvaćeni i zatvoreni na sastanku, pod pritiskom kumova dogovorenog plana", istakao je Rama.

Vučića i Kurtija uporedio je sa Tomijem i Džerijem.

"Ovaj status kvo više ne može da se nastavi i moramo da izađemo iz ove političke igre Toma i Džerija, takođe moramo da izbegnemo scenario pogoršanja položaja Kosova", rekao je Rama, a preneo Kosovo onlajn 

On je, kaže, ponovo pisao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ukazao da je neophodno da se francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, uz podršku SAD, sprovede što pre, prenosi Gazeta Ekspres.

Naveo je da je novi, konkretan pritisak Francuske i Nemačke, uz podršku SAD, da se finalizuje sporazum Kosova i Srbije, alarmantna potreba.

Region, kako kaže, ne pripada ni premijeru Kurtiju ni predsedniku Vučiću i zato ne treba da ga drže kao taoca, a napetost između Kosova i Srbije, tvrdi on, ugrožava interese Albanije i čitavog regiona.

Albanski predsednik insistirao je da do smirivanja situacije ne može doći sve dok trojicu kosovskih policajaca "nepravedno" drže srpske snage.

Čak i ako se pretpostavi da je policija prešla granicu, tvrdi on, "opšte je poznato da se u bilo kom zakonu ljudi hapse, ispituju i vraćaju nazad".

Rama je rekao da ne može čekati godinama da se ovaj proces dijaloga završi, da se odnosi sa Srbijom i Kosovom normalizuju i da dođe do međusobnog priznanja.

Sa politikom koja se vodi, tzv. Kosovo se, kako kaže, nalazi u kritičnom trenutku i postoji rizik da im mnoga vrata budu zatvorena.