Srbija i Balkan

Rama: Albanija ne prekida odnose sa Srbijom, nego vraća na nulu dok ne oslobode kosovske policajce

U odnosima Albanije i Srbije ne može biti ni normalnosti sve dok Srbija ne pusti na slobodu tri policajca koji nisu počinili nikakav zločin, rekao je Rama
Rama: Albanija ne prekida odnose sa Srbijom, nego vraća na nulu dok ne oslobode kosovske policajce© МУП Србије

Nakon što su pojedini mediji preneli da je albanski premijer Edi Rama izjavio da Albanija prekida sve odnose sa Srbijom, do puštanja na slobodu trojice kosovskih policajaca, Rama je demantovao te napise, navodeći da će se odnosi Srbije i Albanije vratiti "na nulu", ako Beograd ne oslobodi kosovske policajce.

"Ne govorim o prekidu diplomatskih odnosa, nego da će se oni vratiti na nultu tačku", rekao je Rama za BHRT.

Rama je danas naveo da bez puštanja trojice uhapšenih policajaca nema napretka u dijalogu Kosova i Srbije, te da se odnosi Srbije i Albanije u ovom trenutku svode samo na to pitanje.

Kako je rekao, bez oslobađanja trojice kosovskih policajaca, neće biti drugih odnosa sa Srbijom, niti se sa Srbijom može razgovarati o drugim pitanjima, što su pojedini mediji preneli kao "prekid odnosa Albanije i Srbije".

"Sve dok se trojica kosovskih policajaca drže u zatvoru u Srbiji, ne postoji mogućnost napretka u dijalogu ili konkretne deeskalacije bez njihovog povratka kući. U odnosima Albanije i Srbije ne može biti normalnosti, sve dok Srbija ne pusti na slobodu trojicu policajca koji nisu počinili nikakav zločin. Držati ih danima u zatvoru je neopravdano i neprihvatljivo", kazao je Rama, a preneo "Telegrafi".

Uprkos tome što je Priština nastavila da hapsi Srbe i posle skorašnjih sastanaka u Briselu, Rama ocenjuje da "Srbija ne deesklira situaciju na severu Kosova, koja se svakim danom degradira."

"Sve dok se trojica kosovskih policajaca drže u zatvoru u Srbiji, ne postoji mogućnost napretka u dijalogu ili konkretne deeskalacije bez njihovog povratka kući. U odnosima Albanije i Srbije ne može biti ni normalnosti sve dok Srbija ne pusti na slobodu tri policajca koji nisu počinili nikakav zločin… Držati ih danima u zatvoru je neopravdano i neprihvatljivo", kazao je Rama, a prenose prištinski mediji.

Ocenio je da su pokušaj da se prikrije navodna državna devijacija zbog držanja tri, kako se navodi, strana policajca u zatvoru druge države, bez ikakvih prava, kao i dizanje glasa zbog hapšenja Srba na severu od strane policijskih snaga Kosova "veoma uznemirujući".

Rama je takođe rekao da je uputio novo pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da se lično i konkretno angažuju na prevazilaženju situacije na severu KiM i nastavku sprovođenja sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

Zvanični Beograd je po obelodanjivanju hapšenja trojice tzv. kosovskih policajaca saopštio da su oni uhapšeni nakon što su naoružani zašli na teritoriju centralne Srbije, dok Priština tvrdi da se hapšenje dogodilo na teritoriji AP Kosovo. 

image