Srbija i Balkan

Spremaju se nova hapšenja u Zvečanu? Svečlja: Sprečili smo teroristički napad (FOTO)

Prema rečima ministra policije tzv. Kosova, u Zvečanu je identifikovan automobil sa beogradskim tablicama, u kojem su pronađenje velike količine naoružanja
Spremaju se nova hapšenja u Zvečanu? Svečlja: Sprečili smo teroristički napad (FOTO)© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Kosovska policija u Zvečanu trenutno pokušava da izvede nova hapšenja Srba, saznaje "Kosovo onlajn".

Glavna ulica u Zvečanu je blokirana sa obe strane. Građani su vidno uznemireni, jer se odjednom pojavilo više vozila iz kojih su izašli specijalci i zauzeli položaje oko zgrada.

Pokušaj hapšenja sprovode, pretpostavlja se, predstavnici policije u civilu, dok se vozila specijalnih jedinica nalaze na nekoliko raskrsnica u Zvečanu, a dva džipa su parkirana na raskrsnici kod benzinske pumpe. U njima se nalazi više pripadnika specijalnih jedinica sa dugim cevima i punom ratnom opremom.

Gotovo istovremeno sa informacijama o akciji o tzv. kosovske policije u Zvečanu, meštani se javljaju da je helikopter Kfora sleteo je u Žitkovcu, u ovoj opštini.

"Kosovo onlajn" nezvanično saznaje da sletanje helikoptera nije povezano sa akcijom specijalnih jedinica Kosovske policije u centru Zvečan, jer je let bio planiran ranije u sklopu redovnih aktivnosti Kfora.

Tim povodom oglasio se i ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, rekavši da je kosovska policija sprečila navodni teroristički napad u Zvečanu. 

"Zahvaljujući intenzivnom angažovanju specijalizovanih jedinica Kosovske policije i dobijenim obaveštajnim podacima, danas je identifikovan automobil beogradskih tablica, udaljen oko 100 metara od Opštine Zvečan, u kojem su pronađene velike količine naoružanja, eksplozivnih sredstava i razne municije, među kojima su zolja, osa, eksploziv, automatsko oružje, značajne količine municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe", naveo je Svečlja na Fejsbuku.

On je istakao da su ovi alati namenjeni za "izvršenje terorističkih napada" i destabilizacije "Kosova".

"Ovo je još jedan dokaz da Srbija, kroz ovakve grupe i organizacije, ima za cilj da destabilizuje našu zemlju", objavio je Svečlja.

On optužuje da su, navodno, sa teritorije Srbije, poslednjih nedelja, ušla vozila sa vojnim naoružanjem. 

"'Kosovska' policija, zajedno sa svim ostalim bezbednosnim agencijama, nastavlja svoje obaveze u sprečavanju bilo kakvog mogućeg akta sa ciljem ugrožavanja bezbednosti naše zemlje. Ovaj slučaj potvrđuje informacije koje su dobile bezbednosne institucije Republike Kosovo da su poslednjih nedelja sa teritorije Srbije automobili i druga vozila sa vojnim naoružanjem ušli na Kosovo".

Povodom situacije u Zvečanu oglasio se i zamenik komandira za region Sever, Veton Eljšani i potvrdio je za  da se policija nalazi u Zvečanu u ulici Oslobođenja, ali da je u pitanju pregled jednog vozila za koji sumnjaju da se u njemu nalazi "sumnjiv materijal", odnosno oružje.

"Nema nikakvog hapšenja sigurno, nećemo da hapsimo nikoga. Preledamo jedno vozilo za koje sumnjamo da se u njemu nalazi oružje", naveo je Eljšani.

Podsećamo, danas je već uhapšen još jedan Srbin. Specijalne jedinice policije tzv. Kosova privele su oko 10 časova Nenada Orlovića. 

Večeras se povodom ovih hapšenja oglasio i Žozep Borelj, šef EU diplomatije, koji je istakao da se eskalacija situacije nastavlja i da su izuzetno zabrinuti zbog opasne situacije na severu Kosova.

Večerašnja akcija hapšenja u Zvečanu usledila je nakon ove Boreljove izjave.

Pripadnici tzv. kosovske policije ne dozvoljavaju da se priđe mestu koje je blokirano a niko od građana ne zna šta se dešava u neposrednoj blizini njihovih kuća i stanova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće sutra u 10 časova u Vladi Srbije konferenciju za medije zbog dešavanja u Zvečanu, pišu "Novosti".

Petković će razobličiti laži Prištine u vezi sa večerašnjom akcijom takozvane Kosovske policije u Zvečanu i podmetačine koje za cilj imaju stvaranje alibija za novi teror nad Srbima na severu Kosova i Metohije., navode "Novosti"

image