Srbija i Balkan

Hil: Spor oko tablica neće rešiti budućnost srpske zajednice na KiM

Za američkog ambasadora preregistarcija srpskih vozila je samo jedan spor u dijalogu Beograda i Prištine
Hil: Spor oko tablica neće rešiti budućnost srpske zajednice na KiMwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da zamena srpskih registarskih tablica od strane prištinskih vlasti neće doprineti rešavanju ključnih pitanja između Beograd i Prištine.

Hil je podelio svoje mišenje sa novinarima na prijemu u američkoj ambasadi, organizovanom u čast, kako je navedeno, delegacije od 27 američkih kompanija koje su došle da posluju u Srbiji. 

"Srbija ima pravo da postavlja pitanje šta će biti sa srpskom zajednicom na Kosovu, da li Srbi mogu da se osećaju komforno na Kosovu, da li mogu osećati podršku i zaštitu zakona, da li mogu da očuvaju svoj identitet", naveo je Hil, prenosi Tanjug.

Američki ambasador je zaključio da su ključne tačke dijaloga Beograda i Prištine - članstvo u međunarodnim organizacijama tzv. Kosova i pitanje budućnosti srpske zajednice, a to, kako kaže, ne mogu da reše registarske tablice.

Navodeći da nije pregovarač u dijalogu između Beograda i Prištine, Hil je ukazao na to da je ''EU radila naporno i dugo na tom pitanju.''

Smatra i da rešenje treba da proizađe iz Briselskog dijaloga, kao i da Beograd i Priština treba da sarađuju u rešavanju otvorenih pitanja.

"Ne želimo da se dijalog pretvori u rešavanje sporova, želimo da se dijalogom rešavaju i veća pitanja", kaže Hil, očigledno aludirajući na srpsko priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

image