Srbija i Balkan

Petković: Priština planira da zaplenjeno oružje podmetne Srbima

Sinoćna akcija navodnog otkrivanja nekakvog automobila sa beogradskim tablicama punog oružja ima za cilj da se obezbedi alibi za novu eskalaciju i za novi progon Srba na severu KiM, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Petković: Priština planira da zaplenjeno oružje podmetne Srbima© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Na delu je opšti informacioni rat sa ciljem da se razori Srbija, da se izazivaju novi incidenti i da se stvaraju nove krize na severu KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova.

U toku su sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vojnim vrhom i u skladu sa tim ćemo donositi odluke, istakao je Petković. Dodao je da iza toga stoje i određene velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini.

BIA je, navodi Petković, mnogo pre sinoćne akcije u Zvečanu, obavestila "najznačajniju obaveštajnu službu na svetu da prištinske vlasti pripremaju da ranije zaplenjeno oružje pred Vidovdan podmetnu kao izgovor za nova hapšenja i napade na Srbe na severu KiM". 

On je objasnio da pripadnici Kosovske policije oružje zaplenjeno od ljudi koji nisu imali dozvolu transportuju iz svih podstanica Kosovske policije i prenose u bazu "Belvedere" u južnom delu Kosovske Mitrovice. 

"Oni žele da to oružje i municiju zloupotrebe za nova hapšenja Srba na severu KiM", poručio je direktor Kancelarije za KiM. 

Petković je naveo kao jedan primer da je 20.6. bez ikakve najave, iz stanice policije u Kosovskoj Kamenici transportovana izvesna količina vatrenog oružja zolja, osa, kalašnjikova itd. u sedište regionalne direkcije kosovske policije u Gnjilanu, pa će odatle biti transportovano u bazu "Belvedere". 

Nenad Orlović je uhapšen bez sudskog naloga, što je potvrdio i Borelj, naveo je Petković i poručio da je nalogodavac sam Aljbin Kurti.

On je dodao da je na društvenim mrežama objavljen sraman snimak Orlovića koji je go do pojasa, u prostoriji u kojoj ga ispituju, a na glavi mu stoji crna kesa.

Sinoćna akcija navodnog otkrivanja nekakvog automobila sa beogradskim tablicama punog oružja ima za cilj da se obezbedi alibi za novu eskalaciju i za novi progon Srba na severu KiM, da potvrdi ono što Osmani i Svečlja stalno govore - da je sever KiM pun kriminalaca, poručio je Petković.

Podsećamo, veliki broj pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije u petak je stigao u Zvečan, gde su, kako saznaje Tanjug, pokušali da izvedu novu akciju hapšenja Srba u ovom gradu, dok je u susednom selu Žitkovac sleteo helikopter Kfora.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja, međutim, tvrdi da je Kosovska policija sprečila pokušaj terorističkog napada.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je identifikovan automobil beogradskih registarskih oznaka udaljen oko 100 metara od zgrade opštine Zvečan, u kome su se, kako dalje tvrdi, nalazile velike količine naoružanja, automatsko oružje, značajne količine municije, šok bombe i vojne uniforme.

image