OHR: Politički pritisak iz RS na Ustavni sud BiH je neustavan i bez pravnog uporišta

Sud je krajnji arbitar Ustava BiH, a entiteti nemaju ni pravo, niti ovlašćenje da ga ucenjuju ili kontrolišu njegov rad, poručuju iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH

Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta, a poslednje odluke Narodne skupštine RS ne oslobađaju Republiku Srpsku njenih obaveza, navodi se u saopštenju Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR). 

Ističe se da OHR "osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije".

"Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti. Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlašćenje da ga ucenjuju ili kontrolišu njegov rad", poručuju iz Kancelarije visokog predstavnika.

Dodaje se da OHR poziva na povratak poštovanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

"Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS kojim pokušava da se spreči objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Opšteg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima", ističe se u saopštenju.

Takođe, u tekstu se navodi da Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

"Nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posledice tih odluka", poručuje OHR. 

Poslednji potezi RS predstavljaju "opasan presedan" i neće doneti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu, zaključuje se u saopštenju.

Juče je, podsećamo, istekao rok koji je Republika Srpska dala Ustavnom sudu BiH da poništi ranije donetu odluku o održavanju sednica, ako joj ne prisustvuju najmanje tri sudije koje je izabrao parlament FBiH i najmanje jedan sudija izabran u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ako Ustavni sud ne ukine tu odluku, sledi sednica NSRS na kojoj će biti donet zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.