Srbija i Balkan

Predsednik Skupštine "Kosova": Nema rešenja za deeskalaciju, Srbija stvara institucionalni vakuum

Razlog zbog kojeg je policija tzv. Kosova intervenisala na severu, uprkos svim sporazumima prema kojima na sever ne smeju da dolaze, po rečima predsednika parlamenta privremenih institucija u Prištini, leži u tome što "Srbija nastoji da stvori institucionalni vakuum još od novembra prošle godine"
Predsednik Skupštine "Kosova": Nema rešenja za deeskalaciju, Srbija stvara institucionalni vakuum© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Predsednik Skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da i dalje nema dogovora o rešenju situacije na severu KiM, uprkos sastanku u četvrtak u Briselu, dodajući da je dogovor o organizovanju novih izbora u četiri severne opštine samo na političkom nivou, ali da nema rešenja o tome kako dalje da se situacija deeskalira, prenosi prištinska "Koha".

Prema njegovim rečima, nove izbore na severu treba organizovati samo u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirom tzv. Kosova.

"Jedini jasan dogovor je bio na političkom nivou, a ne konkretan i praktičan o tome kako dalje. Na političkom nivou svi se slažu da na severu postoji potreba za novim izborima. Ovo je jedini zajednički imenitelj koji je karakterisao (briselski) sastanak. Ostali, što se tiče zahteva Vučića, za Kosovo su naravno neprihvatljivi... Čak i ako se održe novi izbori, oni moraju biti održani po ustavnim, a ne antidemokratskim procedurama. Uostalom, i pre održavanja novih izbora, Kosovo ima svoju pravnu i građansku demokratsku opciju. U međuvremenu, Srbija ima opciju da koristi nasilje kroz grupe koje su orkestrirane", kaže Konjufca.

Konjufca je ocenio da je glavni cilj Srbije "stvaranje institucionalnog vakuuma na severu".

"Ovo je bio jasan pokušaj kroz stvaranje institucionalnog vakuuma u ​​severnom delu Kosova od novembra prošle godine, da se postigne političko rešenje u vidu teritorijalne autonomije za taj deo Kosova. To je bio konkretan i glavni cilj Vučića i Srbije. To je i razlog zbog kojeg je kosovska policija intervenisala i zbog čega smo izabrali put ustavnosti i zakonitosti oko izbora predsednika da sve ide po zakonu i po ustavu", rekao je Konjufca.

Konjufca kaže da je odlučan da ubedi međunarodni faktor da Kosovo ima pravo da uspostavi legalitet na severu.

"Moramo da ubedimo međunarodnu zajednicu da je to pravo Kosova, nema veze sa civilima i to je samo napor Srbije da tako predstave, pošto izbore nazivaju nelegitimnim", dodaje Konjufca.

Bezuslovno oslobađanje trojice policajaca

Konjufca je rekao i da Priština zahteva bezuslovno oslobađanje policajaca, za koje prištinski zvaničnici i dalje tvrde da su ih "srpske snage uhapsile na teritoriji Kosova".

"Najmanje tri zemlje, Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Velika Britanija, bile su jasne da su policajci kidnapovani na teritoriji Kosova, da moraju da se vrate na Kosovo bez ikakvih uslova. Sada to ostaje da sprovede Srbija, ali Srbija, kao što se vidi, ne poštuje ove međunarodne pozive. Ovim želi da stvori veću polugu uslovljavanja prema Kosovu, možda da zatraži razmenu u vezi sa ova tri policajca. Međutim, ovo nije predmet pregovora. Ovo je tema koju treba sprovesti kao što su SAD, Nemačka i Velika Britanija rekle. Moraju se bezuslovno pustiti", rekao je Konjufca.

image