Srbija i Balkan

Kurti: Srbija organizovala teroristički napad u Zvečanu

Velika količina pronađenog oružja ukazuje na razmere planirane akcije i sprečenih posledica, ističe se u poruci premijera tzv. Kosova
Kurti: Srbija organizovala teroristički napad u Zvečanu© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Srbije je, organizovanjem terorističkih napada, otišla korak dalje u borbi protiv pravnog i ustavnog poretka "Kosova", tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je policija sinoć u saradnji sa tzv. Kosovskom obaveštajnom agencijom (AKI) "sprečila teroristički napad" otkrivši u Zvečanu, 100 metara od zgrade opštine, automobil sa mnogo oružja, municije i različite vojne opreme.

"Profil terorističke organizacije je jasan: automobil beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo 'Železnica Srbije'; sve pronađeno oružje je srpske proizvodnje, uključujući i ručne granate proizvedene 2021, poput onih koje su korišćene u napadu 29. maja 2023. u Zvečanu na vojnike Kfora; prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica i logom i identifikacionim oznakama organizacije 'Severna brigada', kao i eksplozivne naprave koje je ranije koristila ilegalna formacija sa kriminalnim aktivnostima 'Civilna zaštita'", napisao je Kurti na Fejsbuku. 

Velika količina pronađenog oružja ukazuje na razmere planirane akcije i sprečenih posledica, ističe se u objavi. 

"Srbija je jasno pozicionirana za eskalaciju situacije. Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku 'Kosovo' kidnapovanjem tri službenika Kosovske policije na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, otišla je korak dalje u borbi protiv pravnog i ustavnog poretka Republike 'Kosovo' organizovanjem terorističkih napada", tvrdi Kurti.

On je dodao da je zahvalan policiji i obaveštajnoj službi za rad koji obavljaju u cilju očuvanja zakonitosti i ustavnosti, kao i sprečavanju kriminala i terorizma na "Kosovu".

image