Srbija i Balkan

Euleks: Misija EU prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na KiM, ali ne može da ih komentariše

Misija Euleks ne može da komentariše stanje Srba pritvorenih na severu KiM
Euleks: Misija EU prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na KiM, ali ne može da ih komentariše© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Misija Euleks prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na Kosovu i Metohiji, ali ne može detaljnije da komentariše slučajeve i stanje Srba pritvorenih od početka eskalacije situacije na severu, naveli su iz Euleksa.

U odgovoru Euleksa prištinskom portalu ''Nacional'' navodi se da je u skladu sa mandatom te misije da prati odabrane slučajeve u pravosuđu.

Euleks je podsetio na izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da će ta misija pratiti slučajeve privedenih u kontekstu eskalacije situacije na severu KiM, kao i navode direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su Srbi koje je uhapsila kosovska policija maltretirani i fizički zlostavljani.

Euleks je naveo da su posmatrači te misije prisustvovali na 1.940 sudskih saslušanja u 330 aktivnih krivičnih i građanskih predmeta od 15. juna 2018. do 14. juna 2023, što je rezultiralo sačinjavanjem tri javna izveštaja sa nalazima i preporukama nadležnim organima.

Navedeno je da Euleks takođe procenjuje funkcionisanje pravosudnog sistema tzv. Kosova u vezi sa poštovanjem proceduralnih i zakonskih odredbi i ljudskih prava.

Eksperti Euleksa redovno su prisutni u svim kazneno-popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, ističe se u odgovoru misije EU.

Euleks je naveo i da je od MUP-a Srbije zatražio i dobio informacije o slučaju trojice uhapšenih kosovskih policajaca.

"Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Euleks nema mandat da prati slučajeve u drugim jurisdikcijama. Mandat misije za praćenje slučajeva ograničen je na Kosovo. Međutim, Euleks je zatražio i dobio informaciju o slučaju trojice kosovskih policajaca od srpske policije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije", navodi se u odgovoru Euleksa.

image