Srbija i Balkan

Vučić: Ne podržavamo puč u Rusiji, Kurti će nastaviti da diže tenzije

Nikada ni u jednoj zemlji nećemo podržati prevrat, korišćenjem vojske, to se podrazumeva, rekao je srpski predsednik
Vučić: Ne podržavamo puč u Rusiji, Kurti će nastaviti da diže tenzije© FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Republika Srbija nikada ni u jednoj zemlji neće podržati puč, prevrat, korišćenjem vojske, to se podrazumeva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji "Pink".

"Nismo podržali ni u Turskoj, ni u Rusiji, ne bismo podržali ni u Americi. Vlast se menja na izborima voljom građana", istakao je Vučić.

On smatra da će ovaj događaj imati dubinske i teške posledice i na bojište u Ukrajini i na unutrašnja pitanja, kako je istakao.

"Ne želim da govorim ko je učestvovao spolja, nemojte da imate bilo kakve sumnje", dodao je on. 

Vučić je rekao da je prema istraživanjima u Rusiji svega 12 odsto apsolutno zadovoljno načinom na koji se vodi specijalna vojna operacija, a 49 odsto relativno zadovoljno, navodeći da oni razumeju da Rusija ne može sama da pobedi kolektivni Zapad koji ne krije da u potpunosti finansijski, oružano, medijski na sve načine pomaže ukrajinsku borbu. 

"Mislim da je ruska greška od početka to što govore mi nemamo rat, imamo specijalnu operaciju. Kad nemaš rat, onda taj rat ne možeš ni da dobiješ. Tako smo i mi mislili da ne učestvujemo u ratu, a onda smo sebi krivi kada nam se dogodi Krajina, najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata", rekao je Vučić.

On je istakao da je neko pogledao ruska istraživanja dubinski i lukavo pronašao nišu nikada ne govoreći da napada predsednika Putina.

"Izabrali su temu u kojoj su rekli, imamo korumpirane ljude na tim i tim mestima, što je dobrim delom tačno. Je li to razlog da zabijete nož u leđa svojoj zemlji? Naravno da nije, ali ste to uradili pomognuti od onih koji su imali velika očekivanja i zato što niste verovali da će se Putin lično umešati. Putin je to svojim ličnim stavom to juče zaustavio i svaka čast na tome", istakao je srpski predsednik.

Greška je bila što je "Vagneru" data tolika moć, dodao je Vučić.

On je rekao da ne želi da komentariše kako bi se eventualna previranja u Rusiji odrazila na Srbiju, dodajući da Srbija mora da vodi odgovornu politiku.

"Rusija je u ratu, Kina je veoma moćna, divan prijatelj, nikada nas nije uslovljavala. Ali, mislite li da možemo da preživimo ukoliko se svakog dana tučemo s kolektivnim Zapadom? Neodgovorno je misliti da je tako nešto moguće. Trpimo sve moguće pritiske, a nismo ni dužni zbog situacije na severu KiM, Srbi traže zaštitu, a ne možete da je pružite", rekao je Vučić.  

On je dodao da nismo više samo mi krivci i da je i ključnim akterima na Zapadu je jasno da je glavna krivica u Kurtijevom režimu.

"Nisam saglasan da smo stigli do vrha eskalacije. Neće Kurti stati. On neće ZSO, nikakvu neće, a zna da ZSO mora da bude u skladu s principima koje smo parafirali 2015. Oni neće nijedan od tih principa da prihvate. Oni hoće da svakog dana dižu tenziju, on želi da nas uvuče u rat. Želi da bude ratni lider", naglasio je Vučić.

Dodao je da Kurti hoće da Srbiju uvuče u sukob s NATO-om, kao i da su Albanci zadovoljni sada što su Turci, kao deo NATO trupa, došli na Kosmet.

Srpski predsednik govorio je i o ulozi Turske u opremanju tzv. vojnih snaga "Kosova" i dodao da su glavni izvor snabdevanja nelegalne države, zbog čega Srbija više neće kupovati njihove dronove "bajraktare", kupovaćemo kineske.

"Stiže nam više stotina do hiljadu dronova kamikaza naručenih na Bliskom istoku, sve to radimo da bismo odvratili potencijalnog agresora", dodao je Vučić.

Napomenuo je da moramo da pazimo, da brinemo šta će reći i Zapad i Istok jer nismo sami i mnogo smo mali.

"Moramo da vodimo računa o poboljšanju svoje pozicije. Zapadnjaci sada imaju nešto drugačiji stav sada, nije im Srbija za sve kriva. Amerikanci nemaju isti stav kao devedesetih godina, želeli bi da imaju bolje odnose s nama, ali neće promeniti svoj stav povodom 'Kosova'", naglasio je Vučić.

On je pitao da li su hapšenja dovoljna za rat i dodao da država nije igračka.

"Kurti će nastaviti da hapsi, ali šta vi želite od svoje države osim emocija? Da idemo protiv Amerike? I na kraju nikada nema odgovore. Govore mi da sam izdajnik, a jedini sam čovek koji nije nikog isporučio Haškom tribunalu", naglasio je Vučić.  

Govoreći o hapšenju trojice pripadnika tzv. kosovske policije na teritoriji Srbije, Vučić je rekao da postoji priznanje čoveka koji tvrdi da je išao da bere pečurke, a sada pričaju da više nisu pečurke nego su jeli sendviče.

"Ne verujem da u njihovom slučaju može da prođe bez optužnog akta. Naše jedinice su njih uhapsile na teritoriji centralne Srbije, to tvrdim, za to posedujem i video i sve ostale materijale. Ponudili smo međunarodnoj zajednici da svi naši pripadnici iz antiterorističke jedinice budu ispitani poligrafski, ali to se koristi za žestoku kampanju protiv Srbije, koriste to Nemci, Amerikanci, Englezi, Kurti", rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na torturu koju su prošli i prolaze Srbi uhapšeni na severu KiM i uporedio to s tretmanom koji imaju uhapšeni pripadnici tzv. kosovske policije, koji imaju sva prava koja im zakonski pripadaju.

"Luneta Milenkovića su vezanog tukli kundakom dok su ga vozili kolima, on ima šest kopči", rekao je Vučić.

Upitan za to što Svečlji zbog zastarelosti slučaja neće biti suđeno zbog huliganstva 2013. godine kada je napao službena vozila i njega ne gone ni tzv. kosovski ni evropski tužioci, a gone Srbe koji ništa nisu uradili.

"Nema pravde za Srbe ni u Evropi ni u Americi. Nemojte imati nikakvih iluzija. Ali uspevamo da se borimo, da sačuvamo poziciju Srbije", istakao je Vučić.

Svako popravljanje naše pozicije na Zapadu je za nas veliki uspeh, dodao je srpski predsednik.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na proteste građana i rekao da oni koji protestuju nikada nisu hteli razgovore, a više puta su na njih pozivani.

"Vode ličnu kampanju protiv mene sve vreme, tu kampanju vodi jedan tajkun čiji su interesi povređeni jer je želeo da bude vlasnik Srbije. I levi i desni su njegove sluge, nikakve razlike između njih nema", istakao je Vučić.

U televizijskom gostovanju on je naveo i da na današnji dan imamo 100.000 prikupljenih komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i četiri miliona komada municije i dodao da neće biti novog produženja roka za predaju oružja, akciju koja je pokrenuta nakon dve masovne pucnjave u Beogradu i okolini Mladenovca.

On je naveo i da je BIA uputila dopis najvećoj svetskoj obaveštajnoj službi u kojoj ih je obavestila šta Kurti i Svečlja rade i kako će da podmetnu oružje Srbima.

"Ali, oni su to ipak uradili i to kao na crtanom filmu. Audi s zatamnjenim staklima, BG tablice, ukraden pre tri godine, parkiran sto metara od kosovskih policajaca, nakrcan oružjem. Neko im je verovatno iz zapadnih službi javio da smo otkrili plan, pa su požurili da to nameste. Svi u svetu znaju da je to nameštaljka", rekao je Vučić.

image