Bivši gradonačelnik Zvečana: Kurti neće popustiti, njegov san je "velika Albanija"

Neshvatljivo da se pred očima međunarodne zajednice sve ovo dešava i da, osim deklarativno verbalnih osuda, ne vidimo da se nešto u tom pravcu konkretno radi, poručio je bivši gradonačelnik Zvečana

Situacija na KiM podseća na onu od 17. marta 2004. godine. Za Srbe koji žive na KiM ovo je najteža situacija od 1999, ocenio je bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji izdržava ovaj teror Prištine samo zato što smo mi na svojoj zemlji. Ovde su naši koreni, naši dedovi i pradedovi, ništa tuđe nismo uzeli. Živimo na svojoj zemlji i tu hoćemo da ostanemo i da naša deca vide perspektivu na ovim prostorima", rekao je bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović u intervjuu za "Kurir".

O situaciji koja je kulminirala 26. maja kada su kosovski specijalci zauzeli zgrade opština sa severu KiM rekao je da podseća na martovski pogrom 2004. godine.

"Hapse se naša braća i južno od Ibra i ova situacija podseća na onu koja je bila 17. marta 2004. godine. Za nas Srbe koji živimo na KiM ovo je najteža situacija od 1999. Naš narod koji živi ovde sa svojom decom i porodicama raste i stari u izuzetno teškim, nenormalnim uslovima više od 20 godina", naveo je Milović dodajući: 

"To je pre svega sramota za demokratski svet, odnosno Evropu, imajući u vidu da su od 1999, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, ovde prisutni predstavnici međunarodnih institucija, od Unmika, Kfora, OEBS do ambasada Kvinte i sve se dešava pred njihovim očima, a niko ne reaguje".

Poslednja hapšenja Srba pokazala su, ukazao je Milović, da svako može da bude priveden.

"Na tim protestima vidimo da svako može biti uhapšen i da se njima ne sudi, već im se presuda odmah donosi. Kosovski premijer Aljbin Kurti u parlamentu javno proziva, imenom i prezimenom, naše građane da su vođe terorista... Bez suda i bez dokaza... Vi ste automatski osuđeni i vama se daje za početak 30 dana pritvora, a pre toga vas krvnički pretuku, kao što je to bilo s Radošem Petrovićem i Dušanom Obrenovićem", rekao je on.

Osim deklarativno verbalnih osuda, kako je rekao, ne vide da se nešto u tom pravcu konkretno radi. I sam Euleks kaže da vrši nadzor, a nikakve reakcije nema.

"Iskustvo nam govori da Kurti neće da popusti, on ima svoju strategiju, sanja o etnički čistom Kosovu, jer što je manje Srba na Kosovu, to se lakše pravi država. Njegov san je Prizrenska liga, ujedinjenje sa Albanijom i on to i govori, na šta pak isto niko ne reaguje. A ovde je problem EU, koja je garant za sporazume koji su postignuti 2013. godine, kada je Beograd učinio puno ustupaka, a Priština ništa nije ispoštovala", zaključio je Milović.