Srbija i Balkan

Predsednik skupštine RS: Ovo su ključna vremena za Republiku Srpsku

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske sutra bi trebalo da utvrdi predlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sednice parlamenta
Predsednik skupštine RS: Ovo su ključna vremena za Republiku Srpsku© ATA Images

Na predstojećoj posebnoj sednici parlamenta o Ustavnom sudu BiH očekujem jedinstven stav i smatram da su svi dovoljno svesni da su ovo verovatno ključna vremena za budućnost Republike Srpske, rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je, kako prenosi RTRS, dodao da su na snazi sve sve odluke koje je Narodna skupština Srpske već donela, a biće i one koje će doneti na predstojećoj sednici.

"Očekujemo jedinstven stav", poručio je Stevandić ističući da je "Republika Srpska je iznad svih sujeta".

Kako on kaže, odluke Narodne skupštine Srpske koje su donete ranije, a na koje neki ukazuju da nisu sprovedene, nisu ni povučene.

"Dakle, sve odluke su na snazi i sve one koje budemo doneli biće na snazi. Kada će sve te odluke biti sprovedene to je naša privilegija, a ne privilegija onih koji bi da nas uvedu u nepredvidive sukobe", naglasio je Stevandić.

Narodna skupština Srpske će doneti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i Republika Srpska biće zaštićena, rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

"Zloupotrebljen je čitav proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je izbegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom. Oni su to izbegli i u Ustavnom sudu promovisali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana - Mirsad Ćeman koji je bio predsednik SDA i zamenjivao Aliju Izetbegovića, i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsednika SDA otišla u Ustavni sud - donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Dejtonski sporazum da poštujemo", naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da je sve upereno na to da se Republika Srpska razgradi i da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, Republika Srpska imala problem da reaguje, a da je sada okupljena i jedinstvena.

"Mi ćemo doneti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH. Šta god oni mislili, mogu da prete koliko hoće, hapšenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva Republike Srpske neće uhapsiti zato što brani Republiku Srpsku. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je poručio da politička borba podrazumeva odlučivanje u institucijama sistema, u parlamentu Republike Srpske.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da do petka u podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će, ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će biti donet zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske sutra bi trebalo da utvrdi predlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sednice parlamenta. 

Takva sednica, rekao je Dodik, mogla bi da bude održana već u utorak, 27. juna.

image