Srbija i Balkan

Ministar odbrane Srbije: Vojska u stanju pripravnosti zbog situacije na KiM

Miloš Vučević izjavio je da je, po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podignut nivo borbene gotovosti srpske vojske
Ministar odbrane Srbije: Vojska u stanju pripravnosti zbog situacije na KiM© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i da je podignut nivo borbene gotovosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučević je, u gostovanju na televiziji "Hepi", rekao da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra "ratnih igara".

"Mi ne možemo biti opušteni, a zalažemo se za dijalog", istakao je ministar odbrane.

On je poručio da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu i Metohiji "i u to niko ne treba da sumnja".

"Srbija je za dijalog. Bolje je 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu", ocenio je Vučević.

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

Od ponoći, na Kosovu i Metohiji je počela primena odluke Prištine o preregistraciji vozila sa srpskih na tzv. kosovske tablice, davanjem opomene vozačima u kojima se navodi da su tablice gradova na Kosovu i Metohiji koje izdaje MUP Srbije nelegalne i da odmah posete najbliži centar za registraciju kako bi ih promenili na "RKS" tablice.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini ranije je saopšteno da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama od 21. novembra do 21. januara biti kažnjeni sa 150 evra.

image