Vučević: Politika Aljbina Kurtija je opasnost za bezbednost Srbije

Mora da se razgovara o puštanju svih koji su uhapšeni, povlačenju kosovskih specijalaca, formiranju ZSO i učešću Srba na izborima, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević

Ministar odbrane Miloš Vučević izneo je četiri tačke koje bi bile osnova za smirivanje situacije na severu KiM, a odnose se na puštanje nedavno uhapšenih Srba, povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije, formiranje ZSO i učešće Srba na lokalnim izborima.

Vučević je na Instagramu ocenio da je situacija na KiM "sada već u kontinuitetu veoma teška". 

"Mora da se priča, pod jedan o puštanju svih koji su protivzakonito uhapšeni. Mora da se priča o momentalnom povlačenju specijalnih policijskih jedinica. Mora da se priča o formiranju Zajednice srpskih opština. I da se priča o učešću Srba na izborima za lokalne samouprave. To su po meni četiri tačke koje bi morale da budu fundament rešenja ove situacije, ako želimo da zaista idemo u pravcu deeskalacije", istakao je Vučević.

On je dodao da je nespokojan, jer jednostrani potezi Prištine i Aljbina Kurtija predstavljaju nasilje.

"Politika Aljbina Kurtija, politika Vlade u Prištini, direktno je opasnost za bezbednost Srbije. On suštinski nameće nasiljem i jednostranim potezima svoju politiku. Zato sam ja nespokojan i zato nisam siguran da vidim rešenje političkim putem i daj Bože da je to moguće, jer je Srbiji to preko potrebno. Naš životni, nacionalni interes je da dođe do političkog rešenja", rekao je Vučević.