Srbija i Balkan

Trojica Kurtijevih specijalaca stigla na KiM; "Zarobljena" srpska roba vredi 70 miliona evra

Prošlo je mesec dana od upada takozvanih kosovskih specijalaca u opštine na severu Kosmeta, gde su zauzeli zgrade opština
Trojica Kurtijevih specijalaca stigla na KiM; "Zarobljena" srpska roba vredi 70 miliona evra© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Trojica specijalaca tzv. Kosova koji su na teritoriji centralne Srbije uhapšeni pod punom ratnom opremom pušteni su da se brane sa slobode.

Nešto posle podneva su se vratili na teritoriju KiM preko administrativnog prelaza Merdare, javili su mediji.

Navršilo se mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku, kako bi se albanskim gradonačelnicima omogućilo da preuzmu vlast.

Srbi su mirno protestovali nadajući se političkom rešenju, a prevoznici sa srpskim tablicama zadržavani su na administrativnim prelazima. Kako prenose mediji na albanskom jeziku, roba koja je "zarobljena" na administrativnim prelazima vredi više od 70 miliona evra.

  • 26. jun 2023 • 22:31

    22:31

    Pacoli: Rama i Grenel zaslužuju zahvalnost za oslobađanje kosovskih policajaca

    Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli kaže da su premijer Albanije Edi Rama i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD, Donalda Trampa, za Zapadni Balkan, Ričard Grenel, imali važnu ulogu u oslobađanju trojice kosovskih policajaca.

    Zbog toga, smatra, zaslužuju veliku zahvalnost.

    "Nepoznata istina u oslobađanju kosovskih policajaca iz pritvora iz Srbije je uloga albanskog premijera Edija Rame u punoj saradnji sa Ričardom Grenelom, nekadašnjim bliskim saradnikom predsednika SAD Donalda Trampa. To je bio i razlog njegove posete regionu. Oni zaslužuju veliku zahvalnost, kao i svi koji su doprineli ovome", napisao je Pacoli na "Tviteru".

  • 20:58

    Hil: Sada očekujemo dodatne napore u daljoj deeskalaciji situacije

    Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil pozdravio je vest o oslobađanju trojice kosovskih policajaca i poručio da sada očekuje dodatne napore ka daljoj deeskalaciji situacije.

    "Pozdravljamo vest o odluci suda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca i očekujemo ulaganje dodatnih napora koji će voditi daljoj deeskalaciji sadašnje situacije", rekao je Hil za "Kosovo onlajn".

    Na pitanje šta dalje očekuje u vezi sa krizom na severu Kosova, američki ambasador je pozvao na hitno usvajanje plana Evropske unije u tri tačke i momentalan povratak dijalogu.

  • 20:39

    Sijarto: Ne podržavamo Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji dok se situacija ne reši

    Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je danas, nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, da se Budimpešta zalaže za mirno rešenje krize na Kosovu, isitičući da je Mađarska jasno stavila do znanja kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne da povećavaju tenzije.

    Sijarto je za RTV, na pitanje kako vidi situaciju na severu Kosova, rekao da je Mađarska bez sumnje za mirno rešenje, jer je direktan sused regionu Zapadnog Balkana, i veoma dobro zna značaj mira i stabilnosti u regionu, kao i razliku između mirne i veoma krhke situacije.

    "Zato se nadamo mirnom razrešenju", naglasio je Sijarto.

    "Jasno smo stavili do znanja našim kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne da povećavaju tenzije. Zbog toga smo davno doneli odluku da dok god se ne reše ove rasprave, ne podržavamo Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, jer ne mislimo da bi kandidatura doprinela razrešenju ove veoma alarmantne situacije", ukazao je Sijarto.

    Na pitanje šta su druge zemlje rekle danas tokom sastanka, Sijarto nije želeo da govori, ali je poručio da je Mađarska zemlja koja najsnažnije podržava Srbiju.

    "Ne bih da interpretiram ili iznosim njihove stavove, to će oni uraditi, ali smo mi definitvno zemlja članica EU koja najsnažnije podržava Srbiju, iako moram da kažem da mnoge zemlje članice, na neki način, prepoznaju da su skorašnja događanja na Kosovu veoma upozoravajuća i da su napori kako bi se povratio mir zaista neophodni", naveo je on.

  • 20:13

    Haljiti: Nije na premijeru da naređuje ko će da se hapsi, Kurti nema nadležnost da priča o bandama

    Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je da prištinski premijer Aljbin Kurti nema nadležnost da kaže da na severu postoje kriminalne bande, prenosi "Teve1".

    On je ovo izjavio komentarišući napetu situaciju na severu "Kosova".

    "Pre svega, mislim da bez obzira na moje mišljenje nije na premijeru da kaže da postoje bande. Možda ima razbojnika, može biti i organizovanih bandi, ali identifikacija mora biti izvršena od strane policije. Šta su ove bande uradile, šta rade, da li su građani Kosova ili nisu građani Kosova i da li za njima postoji poternica od Tužilaštva. Ako postoji nalog za hapšenje, a policija ih ne uhapsi, onda policija mora da odgovara, ako nema naloga za hapšenje", rekao je Haljiti.

    Dodao je da ne može premijer da naređuje ko će i kada da se hapsi.

    "Ne može premijer da naređuje da se bilo ko hapsi, čak i ako je to neko koga šalje ili podržava Srbija. Moramo da razgovaram sa Kforom i Euleksom, takva su pravila na Kosovu", rekao je Haljiti.

  • 19:55

    Kleverli: Vlada u Prištini da preduzme korake za deeskalaciju na severu KiM

    Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli izjavio je danas da je neophodno da vlada privremenih prištinskih institucija preduzme korake za deeskalaciju i smanjenje tenzija na severu Kosova i Metohije.

    "Ministar spoljnih poslova je istakao potrebu da vlada Kosova preduzme korake deeskalacije kako bi smanjila tenzije, omogući da gradonačelnici četiri severne opštine rade sa alternativnih lokacija, ukloni specijalne policijske jedinice iz opštinskih zgrada i preduzme korake ka novim, inkluzivnim izborima", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva posle sastanka Kleverlija i Kurtija u Londonu.

    Kleverli je istakao da Beograd i Priština sada imaju odgovornost da deluju na deeskalaciji tenzija i da izbegnu bilo kakve dalje zapaljive radnje ili retoriku.
    On je pozdravio oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje su srpske snage bezbednosti uhapsile 14. juna kao pozitivan korak, dodaje se u saopštenju.

    "Kao što sam jasno rekao premijeru Kurtiju, kontinuirane tenzije dovode u opasnost tokom godina teško stečene uspehe na Kosovu zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i međunarodnim partnerima", upozorio je britanski ministar.

    Kako se podseća u saopštenju, Velika Britanija je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova 2008. godine i ostaje "posvećena budućnosti Kosova kao nezavisne, multietničke države u stabilnom i prosperitetnom regionu".

  • 18:01

    Rama i Mišel: Oslobađanje trojice policajaca veoma dobra vest, ali stiže kasno

    Premijer Albanije Edi Rama je puštanje trojice kosovskih policajaca nazvao dobrom vešću koja, ipak, stiže sa zakašnjenjem, prenosi prištinska "Koha".

    Rama je dodao i da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, sa kojim se danas sastao, deli isto mišljenje.

    "Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i  ja smo bili istog mišljenja da je oslobađanje trojice kosovskih policajaca danas bila veoma dobra vest, iako stiže sa zakašnjenjem! Neophodnost hitne deeskalacije, koja je pravi put ka završnoj fazi Dijaloga o sporazumu o normalizaciji 'Kosova' i Srbije, mora sa obe strane biti jasno shvaćena kao velika obaveza prema celom regionu", napisao je Rama na Tviteru.

  • 17:37

    Svečlja primio trojicu "kosovskih" policajaca

    Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je, zajedno sa rukovodstvom tzv. kosovske policije primio je trojicu policajaca koji su uhapšeni 14. juna na teritoriji centralne Srbije pod punom ratnom opremom.

    Njima je danas sud u Kraljevu ukinuo pritvor i potvrdio optužnicu protiv njih.

    U saopštenju Svečljinog kabineta navodi se da je njihovo fizičko zdravstveno stanje "relativno dobro" i da "imaju snažnu volju i hrabrost da nastave zadatak odbrane ustavnosti i zakonitosti".

    Dodaje se da su "pušteni po redovnom postupku, što znači da će i dalje biti prozivani i maltretirani od strane Srbije".

  • 17:19

    Trojica "kosovskih" policajaca predati prištinskim vlastima na prelazu Merdare

  • 17:16

    Borelj: EU spremna da uvede mere ako ne bude napretka

    Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da novi izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bezuslovno učešće Srba, kao i da su zemlje bloka spremne da preduzmu mere ako ne bude napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

    Odgovarajući na pitanje novinara o kakvim merama je reč, Borelj je rekao da one mogu biti političke i finansijske.

    "Zemlje članice i Komisija mogu da razmotre preduzimanje političkih mera i da ograniče političke kontakte", naveo je on i naglasio da te mere moraju da budu proporcionalne.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 17:12

    Vučić: Obavestio sam Blinkena da se Beograd ponaša odgovorno, a da Priština svakodnevno hapsi Srbe

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom kome je rekao da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage "kosovske" policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio je puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu.

    Blinken je insistirao na smirivanju situacije na severu KiM i u potpunosti je podržao evropski plan za integraciju, napisao je predsednik Srbije na svom instagram profilu. 

    "Takođe, naglasio sam da su ostavke i hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i specijalnih snaga kosovske policije od ključnog značaja za smirivanje tenzija", istakao je Vučić.

    "Državni sekretar Blinken insistirao je na smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju", navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

    Državni sekretar Blinken je predsedniku Vučiću čestitao na tome što je Beograd dobio organizaciju EXPO 2027, pobedivši, između ostalog, i Minesotu.

image