Trojica Kurtijevih specijalaca stigla na KiM; "Zarobljena" srpska roba vredi 70 miliona evra

Prošlo je mesec dana od upada takozvanih kosovskih specijalaca u opštine na severu Kosmeta, gde su zauzeli zgrade opština

Trojica specijalaca tzv. Kosova koji su na teritoriji centralne Srbije uhapšeni pod punom ratnom opremom pušteni su da se brane sa slobode.

Nešto posle podneva su se vratili na teritoriju KiM preko administrativnog prelaza Merdare, javili su mediji.

Navršilo se mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku, kako bi se albanskim gradonačelnicima omogućilo da preuzmu vlast.

Srbi su mirno protestovali nadajući se političkom rešenju, a prevoznici sa srpskim tablicama zadržavani su na administrativnim prelazima. Kako prenose mediji na albanskom jeziku, roba koja je "zarobljena" na administrativnim prelazima vredi više od 70 miliona evra.

26. jun 2023 • 22:31

Pacoli: Rama i Grenel zaslužuju zahvalnost za oslobađanje kosovskih policajaca

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli kaže da su premijer Albanije Edi Rama i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD, Donalda Trampa, za Zapadni Balkan, Ričard Grenel, imali važnu ulogu u oslobađanju trojice kosovskih policajaca.

Zbog toga, smatra, zaslužuju veliku zahvalnost.

"Nepoznata istina u oslobađanju kosovskih policajaca iz pritvora iz Srbije je uloga albanskog premijera Edija Rame u punoj saradnji sa Ričardom Grenelom, nekadašnjim bliskim saradnikom predsednika SAD Donalda Trampa. To je bio i razlog njegove posete regionu. Oni zaslužuju veliku zahvalnost, kao i svi koji su doprineli ovome", napisao je Pacoli na "Tviteru".

Hil: Sada očekujemo dodatne napore u daljoj deeskalaciji situacije

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil pozdravio je vest o oslobađanju trojice kosovskih policajaca i poručio da sada očekuje dodatne napore ka daljoj deeskalaciji situacije.

"Pozdravljamo vest o odluci suda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca i očekujemo ulaganje dodatnih napora koji će voditi daljoj deeskalaciji sadašnje situacije", rekao je Hil za "Kosovo onlajn".

Na pitanje šta dalje očekuje u vezi sa krizom na severu Kosova, američki ambasador je pozvao na hitno usvajanje plana Evropske unije u tri tačke i momentalan povratak dijalogu.

Sijarto: Ne podržavamo Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji dok se situacija ne reši

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je danas, nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, da se Budimpešta zalaže za mirno rešenje krize na Kosovu, isitičući da je Mađarska jasno stavila do znanja kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne da povećavaju tenzije.

Sijarto je za RTV, na pitanje kako vidi situaciju na severu Kosova, rekao da je Mađarska bez sumnje za mirno rešenje, jer je direktan sused regionu Zapadnog Balkana, i veoma dobro zna značaj mira i stabilnosti u regionu, kao i razliku između mirne i veoma krhke situacije.

"Zato se nadamo mirnom razrešenju", naglasio je Sijarto.

"Jasno smo stavili do znanja našim kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne da povećavaju tenzije. Zbog toga smo davno doneli odluku da dok god se ne reše ove rasprave, ne podržavamo Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, jer ne mislimo da bi kandidatura doprinela razrešenju ove veoma alarmantne situacije", ukazao je Sijarto.

Na pitanje šta su druge zemlje rekle danas tokom sastanka, Sijarto nije želeo da govori, ali je poručio da je Mađarska zemlja koja najsnažnije podržava Srbiju.

"Ne bih da interpretiram ili iznosim njihove stavove, to će oni uraditi, ali smo mi definitvno zemlja članica EU koja najsnažnije podržava Srbiju, iako moram da kažem da mnoge zemlje članice, na neki način, prepoznaju da su skorašnja događanja na Kosovu veoma upozoravajuća i da su napori kako bi se povratio mir zaista neophodni", naveo je on.

Haljiti: Nije na premijeru da naređuje ko će da se hapsi, Kurti nema nadležnost da priča o bandama

Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je da prištinski premijer Aljbin Kurti nema nadležnost da kaže da na severu postoje kriminalne bande, prenosi "Teve1".

On je ovo izjavio komentarišući napetu situaciju na severu "Kosova".

"Pre svega, mislim da bez obzira na moje mišljenje nije na premijeru da kaže da postoje bande. Možda ima razbojnika, može biti i organizovanih bandi, ali identifikacija mora biti izvršena od strane policije. Šta su ove bande uradile, šta rade, da li su građani Kosova ili nisu građani Kosova i da li za njima postoji poternica od Tužilaštva. Ako postoji nalog za hapšenje, a policija ih ne uhapsi, onda policija mora da odgovara, ako nema naloga za hapšenje", rekao je Haljiti.

Dodao je da ne može premijer da naređuje ko će i kada da se hapsi.

"Ne može premijer da naređuje da se bilo ko hapsi, čak i ako je to neko koga šalje ili podržava Srbija. Moramo da razgovaram sa Kforom i Euleksom, takva su pravila na Kosovu", rekao je Haljiti.

Kleverli: Vlada u Prištini da preduzme korake za deeskalaciju na severu KiM

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli izjavio je danas da je neophodno da vlada privremenih prištinskih institucija preduzme korake za deeskalaciju i smanjenje tenzija na severu Kosova i Metohije.

"Ministar spoljnih poslova je istakao potrebu da vlada Kosova preduzme korake deeskalacije kako bi smanjila tenzije, omogući da gradonačelnici četiri severne opštine rade sa alternativnih lokacija, ukloni specijalne policijske jedinice iz opštinskih zgrada i preduzme korake ka novim, inkluzivnim izborima", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva posle sastanka Kleverlija i Kurtija u Londonu.

Kleverli je istakao da Beograd i Priština sada imaju odgovornost da deluju na deeskalaciji tenzija i da izbegnu bilo kakve dalje zapaljive radnje ili retoriku.
On je pozdravio oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje su srpske snage bezbednosti uhapsile 14. juna kao pozitivan korak, dodaje se u saopštenju.

"Kao što sam jasno rekao premijeru Kurtiju, kontinuirane tenzije dovode u opasnost tokom godina teško stečene uspehe na Kosovu zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i međunarodnim partnerima", upozorio je britanski ministar.

Kako se podseća u saopštenju, Velika Britanija je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova 2008. godine i ostaje "posvećena budućnosti Kosova kao nezavisne, multietničke države u stabilnom i prosperitetnom regionu".

Rama i Mišel: Oslobađanje trojice policajaca veoma dobra vest, ali stiže kasno

Premijer Albanije Edi Rama je puštanje trojice kosovskih policajaca nazvao dobrom vešću koja, ipak, stiže sa zakašnjenjem, prenosi prištinska "Koha".

Rama je dodao i da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, sa kojim se danas sastao, deli isto mišljenje.

"Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i  ja smo bili istog mišljenja da je oslobađanje trojice kosovskih policajaca danas bila veoma dobra vest, iako stiže sa zakašnjenjem! Neophodnost hitne deeskalacije, koja je pravi put ka završnoj fazi Dijaloga o sporazumu o normalizaciji 'Kosova' i Srbije, mora sa obe strane biti jasno shvaćena kao velika obaveza prema celom regionu", napisao je Rama na Tviteru.

Svečlja primio trojicu "kosovskih" policajaca

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je, zajedno sa rukovodstvom tzv. kosovske policije primio je trojicu policajaca koji su uhapšeni 14. juna na teritoriji centralne Srbije pod punom ratnom opremom.

Njima je danas sud u Kraljevu ukinuo pritvor i potvrdio optužnicu protiv njih.

U saopštenju Svečljinog kabineta navodi se da je njihovo fizičko zdravstveno stanje "relativno dobro" i da "imaju snažnu volju i hrabrost da nastave zadatak odbrane ustavnosti i zakonitosti".

Dodaje se da su "pušteni po redovnom postupku, što znači da će i dalje biti prozivani i maltretirani od strane Srbije".

Trojica "kosovskih" policajaca predati prištinskim vlastima na prelazu Merdare

Borelj: EU spremna da uvede mere ako ne bude napretka

Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da novi izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bezuslovno učešće Srba, kao i da su zemlje bloka spremne da preduzmu mere ako ne bude napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje novinara o kakvim merama je reč, Borelj je rekao da one mogu biti političke i finansijske.

"Zemlje članice i Komisija mogu da razmotre preduzimanje političkih mera i da ograniče političke kontakte", naveo je on i naglasio da te mere moraju da budu proporcionalne.

Opširnije pročitajte ovde.

Vučić: Obavestio sam Blinkena da se Beograd ponaša odgovorno, a da Priština svakodnevno hapsi Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom kome je rekao da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage "kosovske" policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio je puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu.

Blinken je insistirao na smirivanju situacije na severu KiM i u potpunosti je podržao evropski plan za integraciju, napisao je predsednik Srbije na svom instagram profilu. 

"Takođe, naglasio sam da su ostavke i hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i specijalnih snaga kosovske policije od ključnog značaja za smirivanje tenzija", istakao je Vučić.

"Državni sekretar Blinken insistirao je na smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju", navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Državni sekretar Blinken je predsedniku Vučiću čestitao na tome što je Beograd dobio organizaciju EXPO 2027, pobedivši, između ostalog, i Minesotu.

Advokat Dragiše Milenkovića: Uložili smo žalbu na meru pritvora

Advokat Dejan Vasić izjavio je za "Kosovo onlajn" da je danas predao žalbu na rešenje kojim je produžen pritvor Dragiši Milenkoviću iz Gračanice, koji se tereti za navodne ratne zločine.

"U žalbi sam naveo procesne povrede i pogrešno utvrđeno činjenično stanje pri odlučivanju suda", kaže Vasić.

Dodaje da je za rad na predmetu formiran tročlani advokatski tim u kojem će osim njega biti i Živojin Jokanović i Jovana Filipović.

Dragišu Milenkovića iz Kišnice uhapsile su 21. juna u njegovoj porodičnoj kući pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije. Milenkoviću je određen pritvor od mesec dana i nalazi se u zatvoru u Podujevu.

Graovac: Puštanjem specijalaca Kurtiju izbijen adut iz ruku

Odlukom da se trojica pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije brane sa slobode, Aljbinu Kurtiju izbijen je "adut iz ruku" u politici stalnog optuživanja i prebacivanja krivice na Srbiju, smatra analitičar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac.

Graovac tu posebno ukazuje na ulogu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je, navodi, kao prijatelj Srbije preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću poruku da Beograd nema spoljno-političke koristi od hapšenja trojice kosovskih policajaca, već da je ta situacija poslužila određenim centrima na Zapadu da podjednako "preraspodeli" odgovornost za ono što se dešava na severu.

"Ne samo da neki centri moći na Zapadu povlače paralelu između brutalnih hapšenja i maltretiranja Srba na KiM i hapšenja kosovskih policajaca duboko na teritoriji centralne Srbije, nego su mnogi to probali da koriste kao neki vid pritiska na Srbiju i na Srbe u budućnosti. Pa čak i kao argument za kažnjavanje Srbije. Kada to uzmete u obzir, onda je jasno da je Orban upravo ukazujući na to, jasno stavio do znanja da je prijatelj Srbije", kaže Graovac za "Kosovo onlajn".

Firme na KiM unapred platile 30 miliona evra za "zarobljenu" srpsku robu, duguju još 40

Privremene prištinske institucije su, zabranom ulaska kamiona sa srpskom robom na teritoriju KiM, "zarobile" isporuke vredne više od 70 miliona evra, piše "Dukađini" na osnovu podataka "Kosovske poslovne alijanse".

Od toga su firme na KiM unapred platile robu u vrednosti od 30 miliona evra, a treba da nadoknade preostalih 40.

Predsednik ovog udruženja Agim Šahini istakao je da je važno pronaći političko rešenje za ovaj problem.

On je pozvao privremene prištinske institucije da hitno preduzmu korake za omogućavanje protoka robe iz centralne Srbije, a kako bi se izbegla materijalna šteta koju mogu izazvati visoke temperature na administrativnom prelazu.

"Kosovski" policajac: Dobro smo

Jedan od trojice pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije, koji su danas odlukom suda u Kraljevu pušteni da se brane sa slobode, izjavio je za RTV21 da se osećaju dobro.

"Dobro, dobro smo", kratko je rekao jedan od specijalaca po prelasku prelaza Merdare, prenosi ova televizija.

Grenel: Izvršiti pritisak na Kurtija da povuče specijalce i ponovi izbore

Bivši američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je danas odluku suda da pusti trojicu kosovskih policajaca da se brane sa slobode, i istakao da sada međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ukloni specijalne snage iz zgrada opština.

Grenel je takođe napomenuo da gradonačelnici izabrani na izborima bez učešća Srba moraju podenti ostavke, i da se mora odrediti datum za nove izbore.

"Ne sme se više dozvoljavati Kurtiju da se provlači bez ozbiljnih posledica", naglasio je Grenel.

Bivši američki zvaničnik je dodao da su emotivni strahovi stanovnika severnog dela Kosovske Mitrovice stvarni.

"Oni se osećaju uznemireno i targetirano. Njihove bolnice nemaju dovoljno zaliha", naglasio je on.

Grenel je poručio da je situacija zapaljiva, kao i da je sramotno to što Evropska unija i administracija Džozefa Bajdena nisu bili tamo.

Varhelji: Pozdravljam puštanje trojice "kosovskih" policajaca; formirati ZSO

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas odluku da se trojica pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije puste iz pritvora, i pozvao da se nastavi sa deeskalacijom i organizacijom novih izbora bez odlaganja, kao i da se pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

''Pozdravljam odluku srpskih vlasti da puste iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Deeskalacija mora da se nastavi, novi izbori u opštinama moraju da se organizuju bez odlaganja. Dijalog i dogovori moraju da se implementiraju, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština'', napisao je Varhelji na Tviteru.

Fajon: Situacija u regionu uznemirujuća, neophodna deeskalacija na KiM

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je da će na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu biti reči o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu sa fokusom na dešavanja na Kosovu, prenosi "Kljan Kosova".

Fajon je dodala da je deeskalacija tenzija između Kosova i Srbije više nego potrebna.

"Razgovaraćemo o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu sa fokusom na Kosovo i Srbiju. Neophodna je deeskalacija tenzija kao i sigurnost građana", rekla je Fajon.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će situacija na severu Kosova biti na dnevnom redu današnje sednice Saveta za spoljne poslove, dodajući da se o tome prethodnih dana dosta raspravljalo u EU.

Begaj: Pozdravljam oslobađanje "kosovskih" policajaca, obe strane da se vrate dijalogu

Predsednik Albanije Bajram Begaj pozdravio je puštanje trojice "kosovskih" policajaca da se brane sa slobode, pozvavši Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu.

"Pozdravljam oslobađanje trojice kosovskih policajaca. Želim stranama da se što brže i efikasnije vrate za pregovarački sto i sprovedu dogovoreno u Briselu i Ohridu", objavio je Begaj na fejsbuku.

Trojica "kosovskih" policajaca predati prištinskim vlastima na prelazu Merdare

Trojica tzv. kosovskih policajaca, protiv kojih je Viši sud u Kraljevu potvrdio optužnicu i doneo rešenje da se puštaju da se brane sa slobode, predati su danas, malo pre 14 sati, na administrativnom prelazu Merdare prištinskim vlastima, prenose mediji.

Oni su, pod punom ratnom opremom, uhapšeni na teritoriji centralne Srbije 14. juna.

Bujar Osmani: Pozdravljam odluku da se puste trojica "kosovskih" policajaca

Predsedavajući OEBS-a za 2023. godinu i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozdravio je danas odluku Višeg suda u Kraljevu da oslobodi trojicu pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije i pozvao Beograd i Prištinu da počnu sa sprovođenjem Mape puta za deeskalaciju i normalizaciju koju je Osmani ranije predložio.

''Kao predsedavajući OEBS-a, pozdravljam odluku Suda Srbije da oslobodi trojicu kosovskih policajaca i pozivam strane da počnu sa sprovođenjem Mape puta za deeskalaciju i normalizaciju. OEBS je tu da podrži ovaj proces'', napisao je Osmani na svom nalogu na tviteru.

Sijarto: Puštanje "kosovskih" policajaca na zahtev Mađarske dokaz prijateljstva sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je objavio da oslobađanje "kosovskih" policajaca na, kako navodi, zahtev Mađarske jasan dokaz prijateljstva sa Srbijom.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upravo obavestio premijera Viktora Orbana da će, prema zahtevu iznetom na prošlonedeljnom sastanku, srpske vlasti uskoro pustiti iz pritvora trojicu ranije uhapšenih kosovskih policajaca", napisao je on na Fejsbuku.

On je rekao da Orban ceni korak koji je srpski predsednik preduzeo "u periodu ozbiljnih izazova, što je jasan dokaz dubokog prijateljstva srpskog i mađarskog naroda i strateške saradnje dve zemlje."

Zaštitnik građana: Obavestićemo sve međunarodne institucije o torturi uhapšenih Srba

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je danas od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji od daljeg mučenja i zlostavljanja i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre.

"Po informacijama kojima raspolaže Institucija Zaštitnika građana, nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji vršena je tortura, oni su i fizički i psihički maltretirani i zlostavljani. Zato tražimo od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti uhapšene Srbe i da spreči dalju torturu kosovske policije nad njima", naveo je Pašalić.

Kako je saopšteno iz Kancelarije zaštitnika građana, Pašalić je naveo da će institucija na čijem je čelu o torturi nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji obavestiti sve međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, i insistirati na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Kurti u nenajavljenoj poseti Londonu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti boravi u dvodnevnoj nenajavljenoj poseti Velikoj Britaniji.

Iz Kurtijevog kabineta je javljeno da se on tamo sastao sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem, koga je obavestio o svom predlogu za deeskalaciju u četiri opštine na severu KiM, prenosi "Reporteri".

Iz kabineta premijera saopštavaju da se Kurti sastao sa britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, sa kojim boravi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kurti je, kako je saopšteno iz Vlade, upoznao britanskog šefa diplomatije sa svojim predlogom za proširenje situacije na severu.

Osmani: Hvala SAD za sve što su uradile kako bi policajci bili pušteni

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zahvalila Sjedinjenim Američkim Državama na, kako je navela, doprinosu koji je ta zemlja dala kako bi bila puštena trojica "kosovskih policajaca" koji su bili u pritvoru u Srbiji.

Ona je na tviteru ocenila da to ne oslobađa Srbiju "odgovornosti za ovaj očigledan akt agresije protiv Kosova i kršenja Vojnotehničkog sporazuma sa NATO-om."

"Veliko hvala našim partnerima koji su omogućili ovo, a posebno SAD", dodala je ona.

Petković: Puštanje policajaca sudska, a ne politička odluka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice tzv. kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom da su trojica "Kurtijevih specijalaca" optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

"Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji", rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

Rama: Mogućnost "balkanskog Donbasa" raste, puštanje policajaca dobra vest

Albanski premijer Edi Rama ocenio je da je puštanje tri "kosovska" policijca na slobodu dobra vest, jer kako navodi, ponovo otvara put deeskalaciji i dijalogu.

On je na tviteru takođe potvrdio da je sleteo u Brisel, gde će se uskoro sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

U međuvremenu, dodaje, situacija na severu Kosova se pogoršava iz minuta u minut, povećavajući mogućnost "balkanskog Donbasa" u srcu Evrope, prenosi "Kosovo onlajn".

"Čak i samo razmišljanje o toj mogućnosti je katastrofalno i zato se mora eliminisati po svaku cenu. Strateška kratkovidost u pristupu dijaloga, kašnjenje u sprovođenju odličnog francusko-nemačkog plana, pomeranje fokusa ka demonstracijama sile, a samim tim i pogoršanje situacije na severu može da košta ceo ovaj region, nesumnjivo Srbiju, ali posebno Kosovo", naglasio je Rama.

Svečlja: Puštanjem policajaca Srbija zataškava agresiju

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je nakon puštanja trojice policajaca tzv. Kosova ocenio da, kako prenosi "Koha", Srbija nastavlja sa svojim igrama.

"Iako je njihovo današnje oslobađanje dobra vest, njihov progon od strane Srbije će se nastaviti na slobodi. Potvrđivanje optužnice i puštanje na slobodu u redovnom postupku nastavak je nastojanja Srbije da zataška policijsko-vojnu agresiju na teritoriji Republike Kosovo", napisao je on u objavi na fejsbuku.

Krasnići: Sad je vreme za deeskalaciju situacije na severu KiM

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići oglasio se nakon odluke Suda u Kraljevu da potvrdi optužnicu protiv trojice tzv. policajaca i da ih pusti da se brane sa slobode i istakao da je sada red da se političkim delovanjem deeskalira situacija na severu KiM.

On je na Fejsbuku zahvalio "međunarodnim prijateljima Kosova koji su se angažovali i pomogli procesu".

"Puštanje trojice policajaca iz pritvora... dobra je vest za njihove porodice i građane naše zemlje. Zahvaljujem svim našim međunarodnim prijateljima, koji su se angažovali i odigrali odlučujuću ulogu u ovom procesu. Sada je red da se odmerenim i odgovornim političkim delovanjem deeskalira situacija u severnom delu zemlje i da se tamo vrati normalnost", napisao je Krasnići.

Kurtijevi specijalci pušteni da se brane sa slobode

Trojica pripadnika policije tzv. Kosova, koji su uhapšeni duboko na teritoriji Srbije 14. juna, braniće se sa slobode, nakon što je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih.

"Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S, R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor", navodi se u saopštenju Višeg suda u Kraljevu.

Opširnije o odluci suda pročitajte u odvojenoj vesti.

Počela sednica Saveta za spoljne poslove EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da će situacija na severu Kosova biti na dnevnom redu Saveta za spoljne poslove EU.

Borelj je pre početka sastanka rekao da je kriza na severu treća tema, i da se poslednjih dana o tome mnogo govorilo u EU.

Dodao je da će se pored situacije na severu Kosova, govoriti i o dešavanjima u Ukrajini. Takođe, u Savetu će se, kako kaže Borelj, razgovarati o pripremi Samita sa Latinskom Amerikom.

"To je nešto važno za Evropsku uniju kao geopolitičkog igrača. Ministri će razgovarati o tome kako pripremiti ovaj Samit", kazao je Borelj.

Barbano od danas na čelu Euleksa

General karabinjera Đovani Pjetro Barbano preuzeo je danas upravljanje Evropskom misijom za vladavinu prava na Kosovu (Euleks).

"Sa velikim osećajem odgovornosti danas preuzimam funkcije kao šef EULEKS-a, strateškog partnera Kosova u vladavini prava i bezbednosti", istakao je Barbano i naveo da će ''sa integritetom i profesionalizmom'' vršiti tu funkciju, saopšteno je na sajtu Euleksa.

Novi šef EULEKS-a ocenio je da Misija funkcioniše u "još uvek teškom kontekstu", usred pojačanih tenzija.

"Misija je odlično sredstvo za širi odgovor EU na bezbednosne izazove, pošto je Euleks drugi odgovor na bezbednosna pitanja na Kosovu. U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da podržava stabilnost na Kosovu, kao i bezbednost svih njegovih zajednica", poručio je Barbano.

Njegov mandat kao šefa Euleksa na Kosovu trajaće od 26. juna 2023. do 14. juna 2025. godine.

Odluku o imenovanju Barbana donele su zemlje članice EU u Komitetu za politiku i bezbednost (PSC).

Savet je nedavno produžio mandat misije do 14. juna 2025. godine, i u skladu sa najnovijim strateškim pregledom Euleksa na Kosovu, odlučio da će misija pomoći organima za sprovođenje zakona u razvijanju njihovih kapaciteta za razmenu informacija sa regionalnim i međunarodnim partnerima u oblasti pravne pomoći i saradnje u krivičnim stvarima.

Rama danas u Briselu na sastanku sa Mišelom, razgovaraće o Kosovu i Metohiji

Premijer Albanije Edi Rama danas će se u Briselu sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, a očekuje se da će ključna tema biti situacija na severu Kosova.

Kako prenosi "Reporteri", ova poseta usledila je nakon pisma koje je Rama uputio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za novi podsticaj EU za sprovođenje francusko-nemačkog plana kao rešenja tenzija.

U KBC u Kosovskoj Mitrovici teška situacija - nedostaju lekovi i oprema

Najteža situacija u KBC u Kosovskoj Mitrovici gde nedostaju neki lekovi i medicinska oprema.

"Iako nam je pre tri dana stigao šleper kiseonika, dozvole za njegovo dopremanje su nam ograničene na tri meseca, što je otežavajuća okolnost. Potrošnja kiseonika zavisi od broja pacijenata, hirurških intervencija, rođenih beba, što znači da jedan kamion može da traje mesec, a nekada petnaest dana", ističe za "Novosti" dr Zlatan Elek, direktor KBC.

Dr Elek posebno ističe problem saobraćanja sanitetskih vozila koje pripadnici Rosu zaustavljaju na svojim punktovima, bez obzira na to da li su pod rotacijama, ulaze u vozila, pretresaju ih... To utiče na zdravstvenu situaciju pacijenata koji su u tim vozilima.

"Novosti": Kurtijeva policija planirala torturu Srba na Gazimestanu

Strepnja i neizvesnost se osećaju na svakom koraku, pogotovo uoči Vidovdana. Upravo zbog napete situacije, prvi put posle 1999. parastos kosovskim junacima neće biti služen na Gazimestanu, već u manastiru Gračanica.

Takvu odluku donela je Eparhija raško-prizrenska, kao jedinu moguću u situaciji bezbednosne neizvesnosti za Srbe na KiM.

Prema saznanjima "Novosti", po nalogu režima u Prištini pripadnici tzv. kosovske policije planirali su torturu posetilaca za Vidovdan na Gazimestanu gde je čitav prostor ozvučen, a postavljene su i kamere. Plan je bio mnogo brutalnije i masovnije hapšenje Srba, što se i inače svake godine dešava na proslavi Vidovdana na Gazimestanu.

Drecun: Kfor ne reaguje na Kurtijeve poteze

Cilj Aljbina Kurtija je da Srbi uopšte ne žive na KiM, namera Prištine je dalja eskalacija. Jedini način da se smiri situacija je da se potpuno povuku specijalci sa severa KiM i prestanu hapšenja Srba rekao je za RTS predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"Kurti je napravio spisak od oko 350 Srba koje naziva teroristima i prostor za delovanje srpskog naroda je sužen. Posle prošlogodišnjih blokada traženo je da više ne bude barikada iako Priština to stalno radi postavljanjem policijskih punktova na severu KiM", rekao je Drecun.

Kfor ne reaguje na Kurtijeve poteze pod izgovorom uspostavljanja vladavine prava, rekao je Drecun.

"Istovremeno dobijaju naoružanje, pre svega od Turske, od bespilotnih letilica do artiljerijskog naoružanja i oni prerastaju u vojsku. Mi imamo nekoliko stvari koje nas upozoravaju da je krajnji cilj Kurtija da uspostavi punu policijsko-vojnu okupaciju severa KiM", rekao je Drecun.

Savet za spoljne poslove Evropske unije raspravljaće o Kosovu i Metohiji

U Luksemburgu se danas održava Savet za spoljne poslove Evropske unije, a jedna od tema biće i najnovija dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Savet, koji čine ministri spoljnih poslova zemalja članica Unije, raspravljaće i o situaciji u Ukrajini, kao i o odnosima između EU i latinske Amerike i Kariba, a uoči samita EU-CELAC koji bi trebalo da se održi 17. i 18. jula.

Teme sastanka biće i Tunis, Jermenija, Azerbejdžan.

Kurtijevi specijalci danas pred sudom u Kraljevu

Trojica pripadnika Kosovske policije uhapšena 14. juna od strane srpske policije pojaviće se danas pred sudom u Kraljevu, prenosi "Kljan Kosova".

Kako prenosi taj medij, sudsko ročište protiv trojice kosovskih policajaca počeće u 9 sati.

Više javno tužilaštvu u Kraljevu donelo je 16. juna naredbu o sprovođenju istrage protiv trojice kosovskih policajaca, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a sudija za prethodni postupak je osumnjičenima odredio pritvor.

U Gračanici u toku vidovdanske svečanosti

Napetost sa severa KiM prelila se delimično i na srpske sredine južno od Ibra.

U Gračanici su u toku vidovdanske svečanosti. Eparhija raško-prizrenska, zbog bezbednosne situacije, odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica.

U isto vreme, prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu, bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije još ne može u pokrajinu.

Vučić: Kurti neće stati

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ključnim akterima na Zapadu jasno da je glavna krivica u režimu Aljbina Kurtija, koji hoće rat. "Neće Kurti stati", opominje predsednik.

Oficir za vezu Dejan Pavićević, koji je obišao uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji, opisao je zlostavljanja koja su pretrpeli uhapšeni.

Tri zahteva iz međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju krize na KiM.

Deeskalacija, novi izbori i povratak implementaciji sporazuma iz Ohrida, tri su elementa na kojima se zasnivaju očekivanja EU od obe strane, poručio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je u Vašingtonu razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas će izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje tenzija - najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Lajčak: Produktivni razgovori u Vašingtonu o situaciji na severu Kosova i Metohije

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je nedavno imao produktivne razgovore u Vašingtonu o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima SAD i EU za deeskalaciju stanja na severu KiM.

"Bilo je veoma važno otići u SAD i uporediti zabeleške sa mojim kolegama tokom osetljivog vremena. Susreo sam se sa podsekretarom SAD Viktorijom Nuland i specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Podelili smo zajedničku procenu o situaciji na severu Kosova. Naglasili smo značaj momentalne deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU", naveo je Lajčak na Fejsbuku.