Srbija i Balkan

U Briselu uzbuna zbog situacije na Kosovu: Cele sedmice sastanci o toj temi

EU je očekivala da će doći do smanjenja tenzija nakon poslednjih sastanaka koje je Borelj imao sa Vučićem i Kurtijem prošle sedmice
U Briselu uzbuna zbog situacije na Kosovu: Cele sedmice sastanci o toj temiwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Tenzije na Kosovu i Metohiji, kao i dijalog koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa biće tema razgovora na nekoliko sastanaka na visokom nivou u Briselu, ali i na ostalim mestima sastanka evropskih zvaničnika ove nedelje, a započinju susretom ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu.

Očekuje se da će šef diplomatije EU Žozep Borelj izvestiti ministre o događajima, a potom će se nastaviti razgovori na ovu temu.

Ne očekuju se nikakvi formalni zaključci ili odluke, osim rasprave o merama koje evropski blok može da preduzme kako bi uverio strane da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija, piše Radio Slobodna Evropa.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i generalni direktor Evropske komisije u Direkciji za proširenje Jan Kopman učestvovaće u utorak, 27. juna, u Evropskom parlamentu u raspravi o najnovijim dešavanjima u odnosima između Beograda i Prištine.

Ova rasprava će se održati u Odboru za spoljnu politiku.

Tamo se očekuje razgovor o nedavnim sastancima sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i o merama koje je Evropska komisija već počela da preduzima prema Prištini, kao kaznenoj meri zbog situacije na severu.

Do sada je otkazano nekoliko zajedničkih sastanaka Evropske komisije i Prištine.

Očekuje se da će situacija na Kosovu i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti tema o razgovora i na sastanku Evropskog saveta, odnosno na samitu lidera zemalja članica.

Ovako nešto, prema rečima diplomata EU, pokazuje posvećenost, ali i brigu koju Unija ima za situaciju na Kosovu i za odnose Beograda i Prištine.

Sa ovih sastanaka se očekuje da će strane biti pozvane da odmah smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Međutim, očekuje se i obe strane budu upozorene na posledice koje mogu imati, ukoliko ne pokažu volju za opreznim i konstruktivnim ponašanjem, piše RSE.

EU je očekivala da će doći do smanjenja tenzija nakon poslednjih sastanaka koje je Borelj imao sa Vučićem i Kurtijem prošle sedmice. Kurti i Vučić se nisu sastajali jedan s drugim, već samo sa Boreljom, odvojeno.

Tenzije na severu Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsednici opština na severu - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo izbore, tome se usprotivilo i usledili su kontinuirani protesti ispred opština. Potom je izbio sukob ispred opštine Zvečan, kada je uhapšeno više Srba, dok je sa okolnih zgrada pucano na ljude koji su mirno protestovali.

Tenzije su još više porasle kada su na teritoriji centralne Srbije uhapšena trojica pripadnika takozvane kosovske policije. 

Prištinske vlasti poslednjih dana uhapsile su nekoliko Srba, koji su navodno učestvovali u nasilju nad pripadnicima NATO misije na Kosovu, Kfora, tzv. kosovske policije i novinarima koji izveštavaju sa severa.

Međunarodna zajednica je zatražila od strana da hitno smanje tenzije i da Priština organizuje nove izbore.

image